Lavinia Betea vorbeste despre Psihologia comunismului la Conferintele TNB

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 17 martie 2016, 14:37 Actualitate | Cultură


Lavinia Betea
Foto: TNB
„Ideologia comunistă a țintit utopia ,,omului nou”. Un proiect psihologic, în fapt, prin care se urmărea formarea unei comunități planetare. Oamenii ar fi semănat unii cu alții, ca și atomii, în avuție, comportamente și visuri.
În acest scop s-au depus uriașe eforturi instituționale și financiare. Au fost uciși, torturați, încarcerați și deportați milioane de oameni. S-au educat și reeducat trei generații în spiritul vieții în colectiv și pentru colectiv.
Ce-a mai rămas din ,,omul nou” în zilele noastre?
O întrebare la care voi răspunde pe baza cercetărilor istoriei comunismului și a investigațiilor efectuate prin metoda anchetei pe eșantion în sondări succesive”
.  - Lavinia BETEA

Lavinia Betea este absolventă a Facultăţii de Istorie-Filozofie, secţia Filozofie-Istorie şi doctor în psihologie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Actualmente este profesor de psihologie socială şi politică la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.
Este autor și co-autor a peste 20 de volume publicate de prestigioase edituri din țară și străinătate pe teme de psihologie politică și istorie a comunismului. În scopul documentării asupra culiselor puterii a realizat cărți de interviu cu foști lideri comuniști și cu victime ale ,,luptei de clasă”. A efectuat, totodată, laborioase cercetări de arhivă.
 Dintre lucrările publicate reținem: Stăpânul secretelor lui Ceauşescu. I se spunea Machiavelli. Ştefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea (Adevărul, 2011); Poveşti din Cartierul Primăverii (Curtea Veche Publishing, 2010); Bărbaţi şi femei. Întâlniri cu Serge Moscovici (Editura Fundaţiei Culturale Române, 2007);  Am făcut Jilava în pantofi de vară. Convorbiri cu Ioana Berindei (Compania, 2006); Mentalităţi şi remanenţe comuniste. Aspecte psihosociale (Nemira, 2005); Corneliu Mănescu în dialog cu Lavinia Betea; Convorbiri neterminate (Polirom, 2001);  Psihologie politică. Individ, lider, mulţime în regimul comunist (Polirom, 2001); Alexandru Bârlădeanu despre Dej, Ceauşescu şi Iliescu (Evenimentul românesc, 1997). A coordonat trilogia Biografia lui Ceaușescu (Cetatea de Scaun, 2015, Adevărul 2013, 2012).  A fost distinsă cu Premiul Academiei  Române pentru cartea Lucrețiu Pătrășcanu – moartea unui lider comunist (Humanitas, 2001).

A colaborat cu circa o sută de articole la reviste științifice de circulație internațională. A fondat și a condus revista de specialitate Societal and Political Psychology International Review. A participat la conferințe și simpozioane de specialitate în Franța, Italia, Mexic, Ungaria, Ucraina, Tunisia, Portugalia, Indonezia, Serbia.

A lucrat ca jurnalist de presă scrisă și televiziune. A condus secția de istorie recentă a cotidianelor Jurnalul Național și Adevărul și colaborează cu TVR în realizarea unor serii de documentare istorice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

769 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by