Soarta cutremurătoare a familiei lui Józef și Wiktoriei Ulma, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au salvat evrei de la moarte, motiv pentru care împreună cu cei șase copii ai lor au fost împușcați de către ocupanții germani, poate fi cunoscută de publicul roman în perioada 22 martie-17 aprilie vizitând expoziția „Samaritenii din Markowa” de la Palatul Suțu - Muzeul Municipiului din București, informeaza comunicatul de presa remis Hotnews.ro.

Familia Ulma Foto: Institutul Polonez

În anul 1942, agricultorii polonezi Wiktoria și Józef Ulma au început să ascundă în gospodăria lor opt vecinii evrei, chiar dacă astfel îi amenința pedeapsa cu moartea stabilită de naziști. Această atitudine eroică a lor nu a fost una solitară. Potrivit istoricilor, în diferitele forme de asistență acordată evreilor au fost implicați între 300 de mii și 1 milion de polonezi.

La 24 martie 1944, în urma unui denunț, Wiktoria și Józef Ulma, cei șase copii ai lor cu vârste cuprinse între o jumătate de an și opt ani, precum și cele două familii de evrei care se ascundeau la ei au fost împușcați de către jandarmii germani. În momentul masacrului, Wiktoria era însărcinată în luna a noua. În ciuda tragediei și terorii germane care domina teritoriile Poloniei aflate sub ocupație, în casele țăranilor din Markowa au supraviețuit până la sfârșitul războiului 21 de evrei. Această istorie extraordinară este prezentată în expoziția de la Palatul Suțu din București.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial germanii au ucis aproximativ 90% din comunitatea care număra aproape 3,5 milioane de evrei polonezi. Potrivit diferitelor estimări, au supraviețuit ocupației germane cca. 40-120 de mii de evrei, care s-au ascuns în rândurile partizanilor și populației de polonezi sau în păduri. Numărul exact al polonezilor uciși de germani pentru ajutorul dat evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial nu este cunoscut. O mare parte dintre victime a rămas anonimă și nu a fost păstrată întreaga documentație. Estimările istoricilor oscilează între 2,5 mii și 50 de mii de persoane.

Polonezii constituie până astăzi cea mai mare grupare etnică premiată de Institutul Yad Vashem din Ierusalim cu titlul de „Drept între Popoare”, acordat pentru salvarea dezinteresată a evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (6620 persoane, adică 26% dintre toate persoanele premiate). În anul 1995, acest titlu a fost acordat post-mortem Wiktoriei și lui Józef Ulma.

Pe 17 martie 2016, la Markowa, localitatea de unde provenea această familie care a dat dovadă de un curaj eroic, a fost inaugurat Muzeul Dedicat Polonezilor Care Au Salvat Evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care poartă numele Familiei Ulma. În acest context este prezentată la București expoziția „Samaritenii din Markowa”, a cărei versiune în limba română a fost pregătită de Institutul Polonez din București în colaborare cu Muzeul Municipiului București.

Vernisajul expoziției, organizat în colaborare cu Ambasada Republicii Polone la București, va avea loc în ziua de 22 martie, ora 19.00, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului București.