Statul roman va oferi 5 milioane de euro pentru a reintra in posesia "Cuminteniei pamantului", opera lui Constantin Brancusi, iar Ministerul Culturii va organiza o subscriptie publica in incercarea de a aduna restul de 6 milioane de euro, pana la 11 milioane de euro, pretul convenit cu actualii proprietari ai lucrarii. "Am hotarat sa facem apel la o colaborare cu fonduri ale cetatenilor Romaniei, ale companiilor private si ale diasporei. Este prima data cand se organizeaza o subscriptie publica nationala dupa 128 de ani, de cand s-a infiintat Ateneul Roman. Este o practica comuna in Europa, in interesul artei. Cultura reprezinta o valoare fundamentala in societate", a declarat joi ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

Ministrul Culturii a adaugat ca "Este si un act educativ, pentru a iesi din actuala letargie a statului care nu gaseste resurse pentru a achizitiona obiecte de arta vandute pe piata libera. Daca aceasta campanie de strangere de fonduri va reusi, va fi un semnal clar ca cetatenii isi doresc ca statul sa iasa din aceasta stare de neputinta, cand vine vorba de capitalul cultural al natiunii. Avem deja sustinerea unor personalitati culturale din tara si din strainatate. Aceasta campanie va fi efectuata in intregime pro bono si trebuie sa reflecte interesul societatii."

Premierul Dacian Ciolos anunta, miercuri seara, pe pagina sa de Facebook, ca Guvernul intentioneaza sa organizeze o subscriptie publica pentru a reintra in posesia operei lui Constantin Brancusi, "Cumintenia Pamantului". "Guvernul va pune o parte din suma iar pentru restul intentionam sa organizam o subscriptie publica. Ministerul Culturii va veni in curand cu detalii in acest sens", a scris primul ministru.

"Suntem saraci, dar cu aceasta opera de arta a lui Brancusi (care s-a inspirat din strafundul Sufletului Neamului Romanesc) e "acum sau niciodata". Daca statul nu-si exercita acum dreptul de preemptiune, risca sa piarda sculptura din proprietate pentru totdeauna, si atunci am fi si mai... saraci.. Cred ca avem datoria sa incercam tot ce ne sta in putinta sa ne pastram valorile. Cele vii, dar si cele patrimoniale", spune Dacian Ciolos.

"Sunt sanse foarte mari ca Statul roman sa reintre in posesia "Cuminteniei Pamantului" a lui Constantin Brancusi". Echipa de negociere condusa de ministrul culturii Vlad Alexandrescu s-a pus de acord cu proprietarii operei de arta pentru un pret de 11 milioane de euro, pentru care Statul isi poate exercita dreptul de preemptiune", a mai scris Dacian Ciolos.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anuntat miercuri seara ca proprietarii sculpturii lui Brancusi "Cumintenia Pamantului" au acceptat oferta de achizitie de 11 milioane de euro propusa de comisia de negociere mandatata de Guvern, Executivul platind jumatate din suma, restul - Ministerul Culturii prin subscriptie publica nationala.