Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anuntat miercuri seara ca proprietarii sculpturii lui Brancusi "Cumintenia Pamantului" au acceptat oferta de achizitie de 11 milioane de euro propusa de comisia de negociere mandatata de Guvern, Executivul platind jumatate din suma, restul - Ministerul Culturii prin subscriptie publica nationala, scrie Mediafax.

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

"Proprietarii "Cuminteniei Pamantului", lucrarea lui Constantin Brancusi, au acceptat oferta de achizitie propusa de comisia de negociere mandatata de Guvernul Romaniei pe care am condus-o, in valoare de 11 milioane de euro. Din aceasta suma, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscriptie publica nationala. Detaliile campaniei de subscriptie vor fi anuntate in perioada urmatoare", a anuntat ministrul Culturii, miercuri seara, prin intermediul paginii sale de Facebook.

Pe 18 februarie, Guvernul a decis reluarea procesului de achizitie a sculpturii "Cumintenia Pamantului", opera a sculptorului Constantin Brancusi, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

"Va fi un obiectiv important al Guvernului sa aduca procesul la bun sfarsit. Evident ca stim preturile si stim discutiile pe care comisia anterioara le-a avut cu proprietarii acestui obiect de arta, dar cred ca este un moment important cu ocazia aniversarii a 140 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi faptul ca Guvernul doreste sa reia procesul de achizitie", spunea atunci Dan Suciu.

Pe de alta parte, data de 19 februarie a fost declarata Ziua Brancusi in baza unei legi promulgate de Iohannis in noiembrie, anul trecut. Legea pentru declararea Zilei Brancusi ca sarbatoare nationala a fost promovata de un grup de parlamentari ca "reparatie morala fata de refuzul si umilirea" lui Constantin Brancusi de catre statul roman, in perioada regimului comunist.

Vinerea trecuta a avut loc prima runda de negocieri pentru achizitia de catre statul roman a lucrarii "Cumintenia Pamantului", aminteste Agerpres.

"Va avea loc o negociere pornind de la expertiza, pornind de la valorile de piata, pornind, sigur, de la mai multe argumente... starea de conservare a lucrarii", spunea ministrul Vlad Alexandrescu joia trecuta, mentionand ca a gasit "foarte multa intelegere" la proprietarii lucrarii.

El arata ca proprietarii vor sa vanda lucrarea, care nu poate insa parasi tara.

"Statul roman poate, dupa lege, sa-si exercite dreptul de preemptiune la pretul care va fi stabilit pentru aceasta vanzare. Negocierea se face direct cu proprietarii. Au fost mai multe evaluari. Exista si cifre legate de licitatiile internationale, numai ca in cazul acestei lucrari (...) exista o lege care spune ca lucrarile de arta clasate in categoria Tezaur, cum este "Cumintenia Pamantului", nu pot parasi definitiv Romania", a explica ministrul.

In opinia sa, statul trebuie sa dea o parte din suma pentru rascumpararea lucrarii.

"Eu cred ca statul roman trebuie sa dea si o parte din suma, indiferent care e starea de prosperitate a natiunii. (...) Statul roman trebuie sa rascumpere, intr-o anumita masura, nedreptatea care i-a fost facuta lui Brancusi in anii '50 cand a fost considerata o arta decadenta, formalista, cand statul roman a incercat sa smulga cu tractorul Coloana Infinitului de la Targu Jiu. (...) Eu cred ca statul roman ar trebui sa faca un efort, chiar daca poate nu va putea da toata suma prin care sa aratam ca noua, ca natiune, ne pasa de mostenirea lui Brancusi", sublinia ministrul Culturii.

Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea", marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a lui Brancusi.

Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari, familia inginerului Gheorghe Romascu, un bun prieten al lui Brancusi, care i-a vandut direct lucrarea acestuia si in perioada comunista statul roman, care a luat in mod abuziv "Cumintenia Pamantului", expusa timp de 50 de ani la Muzeul National de Arta a Romaniei.

Gheorghe Romascu a cumparat "Cumintenia Pamantului" de la Brancusi in 1911. "Exista si o scrisoare originala creata de mana si creierul lui Brancusi care se adreseaza in Romania unor organizatori de expozitie cu precizarea clara ca ar dori ca la iesirea din expozitie lucrarea sa ii fie data inginerului Romascu. ("Cumintenia Pamantului") a participat in 1912 la o expozitie care a cam socat, pentru ca iesea din standarde", declara pentru Agerpres reprezentantul Casei Artmark, Valeriu Sangeorzan.

In 1957, regimul comunist a luat in mod abuziv lucrarea, pe care a expus-o in Muzeul de Arta al Romaniei. In 2012, in urma unui proces lung, opera a fost retrocedata mostenitorilor lui Romascu.

In 2014, "Cumintenia Pamantului" a fost prezentata in cadrul expozitiei private dedicate avangardei romanesti "Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display", organizata de catre Artmark la Bucuresti, cu prilejul vizitei a aproximativ 20 de importanti colectionari din Marea Britanie, Franta, Rusia, Norvegia, Germania.