Actorul clujean Levente Molnar, care a jucat in "Son of Saul", distins cu Oscarul pentru cel mai bun film strain, va fi distins cu titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca, a anuntat marti primarul Emil Boc, potrivit Agerpres.

"Cred ca am reusit impreuna sa sustinem tot ce a insemnat viata clujeanului, indiferent ca este roman, ca este maghiar, ca este neamt, indiferent pe ce domeniu (...). Doar punand accent pe lucrurile care ne unesc vom putea merge impreuna. (...) Sunt extrem de mandru ca si clujean sa vad ca un clujean de-al nostru, chiar daca este de etnie maghiara, Levente Molnar, a luat un Oscar. (...) Ma reprezinta si sunt mandru de el si Consiliul local va lua, intr-o sedinta viitoare, decizia de a i se acorda titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca. Este un lucru care ma onoreaza si cred ca in acesti termeni trebuie sa ne raportam cu totii, indiferent de unde vin valorile", a spus Emil Boc in fata a circa 1.000 de persoane care au marcat, la Cluj, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, a avut un rol important in filmul "Son of Saul" ("Fiul lui Saul"), film distins cu premiul Oscar.

Peste 1.000 de persoane au marcat, marti, la Cluj, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Participantii au pornit intr-un mars prin zona centrala a orasului, au cantat si au purtat steaguri ale Ungariei, Romaniei, Transilvaniei si Tinutului Secuiesc. Dupa mars, ei au participat la o slujba religioasa la Biserica "Sf. Mihail", iar apoi au fost depuse coroane de flori pe fostul Hotel Biasini, unde a innoptat poetul maghiar Petofi Sandor si unde acesta a purtat o serie de discutii cu Nicolae Balcescu, in incercarea de unificare a revolutiilor de la 1848.

In fata participantilor, consulul general al Ungariei la Cluj, Mile Lajos, a citit mesajul transmis de premierul Ungariei, Viktor Orban, iar prefectul Gheorghe Vuscan a citit mesajul premierului Romaniei, Dacian Ciolos.

Printre participanti s-au numarat si presedintele CJ Cluj, Marius Manzat, vicepresedintele Vakar Istvan, primarul Emil Boc si viceprimarul Anna Horvath.