Festivalul "Trans-Dada-Tzara", 5 martie - 3 aprilie, la Paris

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 7 martie 2016, 10:47 Actualitate | Cultură

Trans-DADA-Tzara
Foto: Afis festival
Festivalul "Trans-Dada-Tzara" se desfăşoară la Paris timp de patru săptămâni, în perioada 5 martie – 3 aprilie. Numărând peste 12 evenimente care au loc în diverse locuri din Paris (teatre, galerii, centre culturale, Salonul cărţii de la Paris), festivalul este dedicat aniversării a 100 de ani de la naşterea mişcării Dada şi a 120 de ani de la naşterea, la Moineşti, a lui Tristan Tzara, omul revoluţiei Dada şi cel care a găsit, la 8 februarie 1916, cuvântul DADA.

Festivalul este iniţiat şi organizat de Editura Transignum în parteneriat cu Centrul naţional al cărţii din Franţa, Institutul Cultural Român de la Paris şi Festivalul Printemps des poètes.

Cabarete poetice şi muzicale au loc la Paris la Théâtre de verre (6 martie), la galeria Frédéric Moisan (miercuri 9 martie), galeria Vincent Sala (vineri 11 martie) sau la Auditorium de la Halle Saint Pierre (sâmbătă 12 martie) : publicul va asculta muzică electro-acustică de Octav Nemescu, Aurel Stroe şi Tiberiu Olah inspirată de textele poetice ale lui Tristan Tzara, vor avea loc acţiuni poetice susţinute de poeţi, actori şi dansatori din România, Franţa, Israel, Italia : Cornelia Petroiu, Magda Cârneci, Bluma Finkelstein, Linda Maria Baros, alături de David Napoli, Guy Chaty, Hélène Cixous, Sara Mostrel, Daniel Daligand, Evélyne Bennati, Isabelle Maurel şi mulţi alţii.

Prestigioasa Café de Flore de pe bulevardul Saint Germain, loc celebru de întâlnire a intelectualităţii pariziene, va găzdui pe 17 martie o masă rotundă pe tema dadaismului cu participarea mai multor istorici de artă, critici literari, poeţi : vor fi prezenţi Doina Lemny, Petre Răileanu, Sylvestre Clancier, Claude Ber, Eva Maria Berg, Yves Namur, Gilbert Lascault, Collette Klein, Anita Gretsch, Daniel Leuwers.

Elevii Liceului Maximilien Vox din Paris sunt invitaţi joi 10 martie la un atelier pe tema « Cum se face o carte Dada » coordonat de Martine Chittofrati şi Wanda Mihuleac.

Editura Transignum a editat cu ocazia Festivalului « Trans-Dada-Tzara » două cărţi bibliofile de excepţie, care vor fi lansate pe 12 martie la Librăria Halle Saint Pierre. Este vorba despre volumul Verbalisez l'homme approximatif. Hommage à Tristan Tzara care cuprinde texte scrise de 31 de poeţi francezi, belgieni, români, italieni, vietnamezi, israelieni, însoţite de imagini create de 31 artişti vizuali francezi, spanioli, belgieni, olandezi, români, portughezi. Designul grafic al volumului este semnat de Andra Bădulescu Vişniec. Cea de a doua apariţie editorială bibliofilă este bilingvă – română şi franceză, intitulată Larmoire de textes şi cuprinzând poeme inedite în proză semnate de Hélène Cixous şi traduse de Linda Maria Baros, însoţite de texte teoretice scrise de Laura Grünberg şi Mica Gherghescu.

Un moment important al Festivalului va avea loc în cadrul standului României de la Salonul de carte de la Paris (Livre Paris) sâmbătă 19 martie : aici este organizată masa rotundă « Larmoire de textes » cu participarea scriitoarelor Hélène Cixous şi Claire Leydenbach, a editoarei Wanda Mihuleac, a istoricului de artă Mica Gherghescu şi a sociologului Laura Grünberg. Ea va fi completată de mini-specracolul susţinut de coregrafa Isabelle Maurel şi atelierul de improvizaţie Free Dance Song. De asemenea, va fi proiectat filmul videastului Pierre Lamassoure despre « haine de citit ».


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

334 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică