Spectacolul Tigern, în regia suedezei Sofia Jupither, după textul Gianinei Cărbunariu, va fi prezentat la Teatrul Naţional din Bruxelles, în perioada 1-4 martie 2016. Spectacolul va fi jucat în suedeză, cu supratitrare în franceză, anunta ICR Bruxelles.

Tigern de Gianina CarbunariuFoto: Afis spectacol

După premiera din 1 martie, regizoarea Sofia Jupither și autoarea Gianina Cărbunariu vor participa la o sesiune publică de întrebări-răspunsuri.

Piesa Tigern se inspiră dintr-un fapt divers: un tigru evadează de la grădina zoologică din Sibiu. Este punctul de plecare al unei reflecții asupra discriminării populațiilor nomade, marginalizate social, izolate în periferiile orașelor, victime ale rasismului și violenței.

Spectacolul Tigrul vorbește despre viața într-un oraș european al zilelor noastre, despre frica de “străin”, de celălalt, de cel pe care îl percepem ca fiind diferit. Într-un stil de fals documentar în care personajele care depun mărturie aparțin tuturor regnurilor, spectacolul explorează situațiile absurde ale lumii contemporane. – descrie Gianina Cărbunariu pentru ICR Bruxelles

Anders Ygeman, ministrul Afacerilor Interne din Suedia, scria pe o rețea de socializare despre această piesă captivantă: "Ieri am văzut Tigern la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm. Inteligent, amuzant și bine jucat. În această primăvară, spectacolul va fi itinerat în toată Suedia. Mergeți sa-l vedeți daca aveți această șansă !"

Gianina Cărbunariu (n. 1977) a studiat regia la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematrografică „I.L. Caragiale” din București. În timpul studiilor, împreună cu un grup de prieteni, înființează platforma DramAcum, destinată tinerilor dramaturgi. Acest grup a adus un suflu nou teatrului românesc prin încurajarea noilor producții, dar și prin traducerea unor lucrări scrise în limbi europene de circulație restrânsă. La 33 de ani, Gianina Carbunariu a fost selectată de presa din România printre cele mai influente 100 de femei din societatea românească. În ianuarie 2015, spectacolul Solitaritate, produs la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu în cadrul proiectului Cities on Stage, a fost prezentat publicului belgian la Théâtre National din Bruxelles.

Sofia Jupither debutează ca regizor în 2001 cu Visits de Jon Fosse. În 2005 realizează în Norvegia premiera mondială a operei Sleep de Jon Fosse la Teatrul Naţional din Oslo. Spectacolul a fost înregistrat de un post de televiziune norvegian și a devenit cea mai vizionată piesă a lui Fosse. În cadrul proiectului european Cities on stage, Sofia Jupither a regizat Fragmente de Lars Norén, coproducție a propriei sale companii cu Folkteatern Göteborg şi Théâtre National din Bruxelles.

Tigern este al optulea spectacol realizat în cadrul proiectului european Cities on stage, derulat cu sprijinul programului Cultura al UE (2011-2016), în șapte teatre și festivaluri din Europa: Folkteatern Göteborg, Odéon-Théâtre de l'Europe din Paris, Théâtre National din Bruxelles, Festival de la Avignon, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatro de La Abadía din Madrid și Teatro Stabile din Napoli.