Lucrarile de refacere a turnului Bisericii Evanghelice din Roades, prabusit saptamana trecuta, vor incepe in regim de urgenta, iar la Biserica Evanghelica din Rotbav, al carei turn s-a prabusit doua zile mai tarziu, reparatiile vor incepe cel mai probabil anul viitor, a anuntat luni arhitectul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A din Romania, Emil Crisan, citat de Mediafax.

"La Roades, lucrarile vor incepe in luna martie si vor dura o luna. Am incercat sa gasim constructorul adecvat unor asemenea interventii si se pare ca l-am gasit la Odorheiul Secuiesc. Este o echipa dispusa sa inceapa chiar de saptamana viitoare. Acolo discutam de clopotele care au ramas in turn, discutam de o structura din lemn care este putin agatata in aer. O macara de mare capacitate ne trebuie ca sa trecem peste zidurile de sprijin pentru a le pastra intacte. Se va apela si la alpinisti utilitari pentru ca disciplina in munca este obligatorie. La Roades se va merge pe consolidare si pe refacerea turnului, folosind schelete metalice interioare care preiau balansul clopotelor. (...) In schimb la Rotbav, biserica este in colaps mare. Cel mai probabil refacerea acesteia va incepe anul viitor, daca se vor accesa fonduri europene", a declarat Emil Crisan.

El a adaugat ca, daca la Rotbav nu au existat semne despre pericolul iminent, prabusirea turnului fiind surprinzatoare, la Roades existau fisuri care urmau sa fie remediate in cadrul unui proiect cu finantare europeana, pe exercitiul financiar 2014-2020.

Pana la aflarea rezultatelor expertizei specialistilor, printre posibile cauze ale prabusirii turnului de la Roades sunt distrugerea lenta in timp si efecte ale unor reparatii anterioare (camasuirea turnului), iar la Rotbav, circulatia rutiera sustinuta in imediata apropiere a Bisericii Fortificate, aflata pe Drumul European E60.

Emil Crisan a mai precizat ca orga de la Roades va fi adusa, pana la finalizarea lucrarilor, la Biserica Neagra din Brasov.

Ortwin Hellmann, curatorul districtual din Brasov, prezent la conferinta de presa, a afirmat ca una dintre problemele majore ale bisericilor fortificate este ca, daca inainte de perioadele de emigrare, Biserica Evanghelica avea 250.000 de membri, dupa emigrare au mai ramas 12.000 cu responsabilitatea administrarii a 250 de lacasuri de cult din care 160 biserici fortificate vechi de peste 700 de ani. Potrivit lui Hellmann, la Roades mai sunt 42 de membri ai Bisericii Evanghelice, iar la Rotbav 12, in comunitatea evanghelica, numar insuficient pentru a sustine financiar reparatiile care se impun la aceste biserici.

Deocamdata, pentru Biserica Evanghelica din Roades exista un proiect pentru accesarea de fonduri europene, in valoare de 300.000 de euro, dar cel mai probabil lucrarile de consolidare care urmeaza sa se efectueze depasesc aceasta suma. Proiectul a fost avizat de Directia de Cultura Brasov, anul trecut in luna aprilie, in acest moment asteptandu-se deschiderea liniilor de finantare pe exercitiul financiar 2014-2020. In aceste conditii, o parte din bani vin de la comunitatea evanghelica din Germania.

Reprezentantii Bisericii Evanghelice au precizat ca saptamana viitoare se vor prezenta la Ministerul Culturii pentru a discuta pe larg problemele aparute la cele doua biserici, inclusiv problema financiara.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anuntat duminica, pe pagina sa de Facebook, constituirea unui fond de urgenta pentru patrimoniu, pentru a finanta interventii rapide in cazuri de colaps, dar si de punere in siguranta.

O parte din turnul Bisericii Evanghelice din Roades de secolul al-XV-lea s-a prabusit joia trecuta, iar turnul bisericii evanghelice fortificate din Rotbav, care dateaza din secolul al XIII-lea s-a prabusit in noaptea de vineri spre sambata. De asemenea, s-a surpat si o parte din zidul bisericii, pagubele la Rotbav fiind mult mai mari decat la Roades.

Fundatia Biserici Fortificate impreuna cu Biserica Evanghelica C.A din Romania au lansat un apel de donatie pentru Biserica din Roades, cu scopul de a ajuta Consistoriul Districtual Brasov pentru a lua masurile urgente ce se impun pentru securizarea turnului.