Mult timp considerata pierduta si recent descoperita in colectiile Muzeului de muzica din Praga, o cantata semnata in comun de compozitorul austriac Wolfgang Amadeus Mozart si muzicianul italian Antonio Salieri a fost auzita din nou, marti, in capitala ceha, la peste doua secole de la nasterea sa, scrie AFP.

Aceasta opera datand din 1785 "constituie o cheie pentru o noua intelegere a relatiei dintre Mozart si Salieri", a declarat muzicologul si compozitorul german Timo Jouko Herrmann, caruia ii revine meritul descoperirii.

Cei doi compozitori erau "colegi care lucrau impreuna", crede Herrmann, in conditiile in care o funesta legenda ii atribuie lui Salieri responsabilitatea mortii celui "iubit de Dumnezeu".

Cantata "Per la ricuperata salute di Offelia" a fost scrisa in comun de Mozart, Salieri si un anume Cornetti, pe un libret de Lorenzo Da Ponte, pentru a saluta revenirea pe scena a sopranei engleze Nancy Storace (1765-1817).

Sonata, de circa patru minute, a fost interpretata marti la clavecin de Lukas Vendl, in cadrul prezentarii oficiale a operei, care va fi in scurt timp expusa si marelui public.

Partitura se afla in Muzeul de muzica din Praga din anii 1950, dar nu a putut fi corect identificata. Acest lucru s-a reusit acum, gratie noilor tehnologii iar numele criptate ale autorilor au fost descifrate.

Unul dintre cei mai mari muzicieni ai tuturor timpurilor, Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) a locuit in Praga in mai multe randuri, in conditiile in care actuala Cehie facea parte in acea perioada din Imperiul Austriac.

Un zvon, respins de specialisti, potrivit carora Salieri (1750-1825) ar fi orchestrat moartea lui Mozart, pe al carui geniu era invidios, a fost generat de nuvela "Mozart si Salieri" scrisa de poetul si romancierul rus Alexandr Puskin (1799-1837).

Ea a fost reluata de dramaturgul englez Peter Shaffer in piesa "Amadeus", si apoi de regizorul american de origine ceha Milos Forman, in celebrul film care poarta acelasi nume.