Lucrarea "The Sunflowers in 1937", de Adrian Ghenie, a fost adjudecată în licitaţie miercuri, la Londra, pentru suma record de 3.117.000 de lire sterline, informează site-ul oficial al casei Sotheby's citat de Agerpres. Pictura, inspirată de celebra lucrare a lui Vincent van Gogh - "Floarea soarelui", a fost vândută la un preţ record pentru artistul român, peste dublul recordului său anterior de preţ, apreciază cei de la Sotheby's. Pictorul baimarean Adrian Ghenie este unul dintre cei mai reprezentativi artisti ai noului val al artei vizuale româneşti.

HotNews.roFoto: Hotnews

"The Sunflowers in 1937", un ulei pe pânză de dimensiuni impresionante, a făcut parte din licitaţia "Contemporary Art Evening" şi era estimată la 300.000 - 400.000 de euro.

Lucrarea face parte din seria artistului intitulată "Berlin Noir", prezentată în 2014 la Galeria Judin din capitala Germaniei. Seria "Berlin Noir" a avut ca inspiraţie campania de defăimare a artei din timpul celui de-al Treilea Reich - când unele opere, inclusiv cele ale lui van Gogh, au fost considerate "degenerate".

Ghenie mai are în licitaţie, joi, tot la Sotheby's, în Londra, două portrete, printre care unul intitulat "Elena Ceauşescu", fiecare estimat la 60.000 - 80.000 de lire sterline.

Născut în 1977, în Baia Mare, Adrian Ghenie este foarte apreciat în lumea artei contemporane internaţionale, fiind prezent cu lucrări în cele mai importante muzee, galerii şi colecţii private din lume: Centrul Pompidou (Paris), SFMOMA (San Francisco), Muzeul Hammer şi Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles, S.M.A.K. Collection (Gent).

Lucrările sale au fost incluse în expoziţii la Palazzo Grassi, Fundaţia François Pinault (Veneţia), Tate Liverpool, Bienala de la Praga, Fondazione Palazzo Strozzi (Florenţa).

În 2015, a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneţia, cu proiectul "Darwin's Room".