Ministerul Culturii: Rosia Montana a fost inscrisa in lista indicativa pentru patrimoniul mondial

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 5 februarie 2016, 15:34 Actualitate | Cultură


Rosia Montana
Foto: HotNews.ro / Alexandra Crisu
Rosia Montana a fost inscrisa in lista indicativa pentru patrimoniul mondial, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii. Acesta este primul pas in vederea includerii pe lista UNESCO. Valoarea sit-ului este data in principal de galeriile miniere excavate in perioada romana si continuate in perioada medievala si moderna.


"Ministerul Culturii si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor au comunicat in aceasta dimineata catre Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris inscrierea Peisajului cultural minier Rosia Montana in lista indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial. Este primul pas procedural in vederea includerii pe aceasta lista. La finalul acestei proceduri vom putea inainta dosarul catre Centrul Patrimoniului Mondial. Rosia Montana se inscrie in categoria peisaj cultural, care vizeaza recunoasterea interactiunii pozitive, generatoare de valoare, intre om si mediul sau natural. Vom initia in perioada urmatoare o serie de masuri pentru asigurarea dezvoltarii zonei prin activarea resurselor sale, patrimoniul cultural si natural", se arata in comunicatul Ministerului Culturii.


Rosia Montana a fost cel mai activ centru minier al Muntilor Apuseni, incepand de la primele exploatari, din Epoca Bronzului, continuand in Antichitate si perioada medievala, in Epoca Moderna si pana in trecutul recent. Mineritul traditional, bazat pe initiativa familiilor si a micilor asociatii de mineri, s-a incheiat odata cu nationalizarea, in 1948, fiind urmat de o alta forma de minerit, industrial, la scara mare, incheiat in 2006.

"La Rosia Montana avem de a face, asadar, cu unul dintre cele mai longevive situri miniere traditionale cunoscute in ziua de azi. Anduranta sa particulara se reflecta intr-o interconectare sistematica si profunda intre fundalul natural si fenomenele culturale - din adancul muntilor si pana la suprafata, de la morfologia peisajului si pana la flora si fauna locului si la comunitatile umane locale, totul poarta amprenta interactiunii semnificative dintre om si mediul natural, care a generat unul dintre cele mai bogate si spectaculoase peisaje culturale ale Romaniei, semnificativ in context global. Atributele definitorii ale sitului sunt galeriile miniere - de exploatare, de asistenta, de aerisire si de evacuare a apei - excavate incepand din perioada romana si continuate in perioada medievala si moderna, peisajul roman de suprafata, peisajul industrial istoric, si targul minier Rosia Montana. Galeriile sapate in masivele muntoase din jurul localitatii insumeaza mai mult de 80 km din care 7 km dateaza din Antichitate, alcatuind cel mai vast si mai important sistem de exploatare miniera cunoscut din lumea romana", se arata in comunicatul MC.Potrivit evaluarilor Ministerului Culturii, Rosia Montana indeplineste 5 dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit sa poata fi inscris in Lista Patrimoniului Mondial.

"Inscrierea in Lista indicativa nationala este primul pas procedural in vederea includerii in Patrimoniul Mondial si constituie momentul initial al unui proces de cercetare aplicata, evaluare si instituire a unor mecanisme eficiente de gestiune pe termen lung. La finalul acestui proces, care poate dura cativa ani, statul roman poate inainta dosarul de candidatura catre Centrul Patrimoniului Mondial. Prin procesul de evaluare si activare a peisajului cultural minier Rosia Montana se urmareste atat recunoasterea larga si protejarea valorii sale universale, cat si initierea unui program integrat de dezvoltare a localitatii si a zonei inconjuratoare, pe baza patrimoniului cultural si natural, si de sustinere a comunitatii locale. In acest sens, Guvernul Romaniei va initia un program de actiuni, prin utilizarea diferitelor fonduri europene si nationale existente, pentru domeniile dezvoltare socio-economica, dezvoltare rurala, infrastructura, dar si educatie si formare. Acest program va fi fundamentat pe principiile dezvoltarii durabile si ale economiei verzi", se arata in comunicat.

 
Peisajul cultural minier Rosia Montana nu este singurul obiectiv aflat in atentia Ministerului Culturii si a Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor pentru a fi inscris in lista Patrimoniului Mondial. Romania nu a revizuit niciodata lista indicativa nationala a siturilor posibil a fi incluse in Patrimoniul Mondial, de la prima forma a acestei liste, alcatuita in 1991, desi este obligatia fiecarui stat semnatar al Conventiei Patrimoniului Mondial sa isi actualizeze lista indicativa la intervale de cel mult 10 ani. In ultimii 25 de ani strategia UNESCO privind Patrimoniul Mondial, prioritatile si criteriile de acceptare a unui sit in Lista Patrimoniul Mondial s-au schimbat si s-au actualizat. Romania trebuie, pe de-o parte, sa prezinte propuneri viabile si remarcabile potrivit criteriilor si viziunii UNESCO de la nivelul anului 2016 si, pe de alta parte, sa garanteze conservarea si calitatea managementului siturilor deja inscrise in Lista Patrimoniului Mondial.

 
"In acest context, Ministerul Culturii si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor declanseaza procedura de revizuire si actualizare a listei indicative a Romaniei, in scopul de a produce o lista sustenabila, menita atat sa certifice valoarea universala a siturilor din Romania, cat si sa defineasca si sa reprezinte un patrimoniu mult mai bine articulat, mai complex, mai coerent si, in cele din urma, mai reprezentativ pentru ceea ce Romania are, poate si trebuie sa ofere lumii", se arata in comunicatul Ministerului.

Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior, saluta decizia Ministerului Culturii de inscriere in lista indicativa pentru patrimoniul mondial.

"Aceasta nu este doar un imens castig pentru patrimoniul cultural, ci o mare victorie a societatii civile, a miilor de oameni din tara si din strainatate care au cerut salvarea Rosiei Montane, au iesit in strada cerand sa nu fie distrusa natura si cultura in favoarea mineritului cu cianuri", a declarat Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1448 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  Asta da ministru! (Vineri, 5 februarie 2016, 15:55)

  cato [utilizator]

  Oau, chiar sunt placut surprins de acest ministru! A facut in cateva luni mai multi decat predecesorii lui din ultimii 10 ani.
 • -1 (7 voturi)    
  bine-bine, (Vineri, 5 februarie 2016, 16:05)

  victor L [utilizator]

  daca este un mare beneficiu "Rosia Montana a fost inscrisa in lista indicativa pentru patrimoniul mondial", dece nu inscriem intreaga Romanie sau mult mai multe regiuni?
  Banuiesc ca locuitorii vor sevi de dimineata pina seara numai "patrimoniu mondial".
  Spre deliciul si multumirea societatii civile invingatoare :P
  • 0 (0 voturi)    
   Ii indoctrineaza pochii cu "sarac dar cinstit" (Vineri, 5 februarie 2016, 20:44)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   cu foamea-n gura.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by