În acest week-end, sâmbătă 6 februarie, Muzeul Horniman din Londra, cel mai mare muzeu de antropologie și etnografie din capitala britanică prezintă, în cadrul programului „Crossing Borders” dedicat diferitelor comunități londoneze, un spectacol neobișnuit, realizat de doi dintre cei mai activi membri ai comunității artistice românești din Marea Britanie, Anca Doczi și Cristian Luchian.

Memodrome: HomeFoto: ICR Londra

Intitulat „Memodrom: acasă” („Memodrome: Home”), spectacolul folosește metoda imersivă a teatrului-mărturie – o practică performativă relativ nouă, ce fructifică, în mod interactiv, forța de evocare a mărturiei directe, nemediate.

Potrivit ICR Londra, montarea vorbește despre problema identității, despre strămutarea într-un alt spațiu geografic și cultural, ca și despre adaptare și persistența trecutului, prin intermediul poveștilor de viață ale mai multor români din Londra. Transformați în veritabile exponate muzeale, protagoniștii – un ansamblu format din actori profesioniști dar și oameni obișnuiți – devin transmițători ai unei memorii a lui „acasă” care se dezvăluie treptat, pe măsură ce spectatorii pun întrebări, intervin, putând să schimbe chiar cursul narațiunii și îmbogățind-o cu propriile experiențe.

Acest performance experimental face parte dintr-o serie mai amplă de spectacole similare – concepută de cercetătoarea și actrița Anca Doczi, asistată acum de Diana Buluga și Cristian Pascariu, și adusă în fața publicului cu ajutorul regizorului și producătorului Cristian Luchian – care explorează experiențele de viață ale românilor stabiliți în Marea Britanie. Protagoniștii spectacolului de la Muzeul Horniman sunt Loredana Ivanov, Vinicius Leș, Janos Nagy și Ana Țurcanu, la dezbaterile în jurul metodei urmând să ia parte și Diana Buluga și Cristian Pascariu.

Evenimentul este organizat, în parteneriat, de Muzeul Horniman, Institutul Cultural Român din Londra, Immersive Theatre şi Școala de Arte și Industrie Digitală a University of East London.

Totodata ICR Londra reaminteste că expoziția „Revăzând România. Îmbrăcăminte şi identitate“ („Revisiting Romania: Dress and Identity“), rezultat al unei colaborări anterioare dintre Muzeul Horniman și ICR Londra, cuprinzând peste 500 de costume populare și obiecte casnice din diferite zone etnografice ale României, a fost prelungită și poate fi vizitată în spațiile muzeului până în luna aprilie 2016.