Ce face Ministerul Culturii pentru patrimoniul cultural si care e solutia pentru redeschiderea teatrelor, muzeelor si salilor inchise pe banda rulanta? Cum se va rezolva scandalul cu Ion Caramitru? Ministrul Vlad Alexandrescu a discutat cu cititorii

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 4 februarie 2016, 11:27 Actualitate | Cultură


Vlad Alexandrescu
Foto: Facebook
Ce masuri ia Ministerul Culturii pentru protejarea cladirilor vechi, valoroase, din Romania? Ce pedepse vor primi proprietarii care isi lasa monumentele in paragina? Cum vor fi ajutati sa le restaureze? Ce se intampla cu proiectul imobiliar de la Palatul Stirbei de pe Calea Victoriei din Bucuresti si cu Rosia Montana? Ce se intampla cu teatrele si cinematografele inchise si cinematografele RADEF? Cum se va rezolva scandalul cu Ion Caramitru? Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Nota redactiei:
 • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii
 • Va rugam sa va rezumati la tema enuntata si sa nu adresati mai mult de doua intrebari

Carte de vizita Vlad Alexandrescu


Vlad Alexandrescu s-a nascut pe 22 iunie 1965, la Bucuresti, fiind fiul arheologului Petre Alexandrescu si al Mariei Alexandrescu Vianu, arheolog si istoric al artei antice, fiica a criticului si istoricului literar Tudor Vianu, potrivit Mediafax.

Vlad Alexandrescu a fost ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Marele Ducat de Luxemburg intre anii 2006-2011 - in perioada in care orasele Sibiu si Luxemburg au detinut titlul de Capitala culturala europeana, mai precis in anul 2007 -, iar, din anul 2012, este coeditor al Journal of Early Modern Studies, revista Centrului de cercetare "Fundamentele Modernitatii Europene" al Universitatii din Bucuresti, al carui director este din 2001.

Intre anii 1998 - 2000 si 2003 - 2005, a fost presedinte al Asociatiei cercetatorilor francofoni in stiinte umane din Bucuresti.

Domeniile sale de competenta cuprind istoria ideilor (secolele XVI - XVIII), literatura franceza, pragmatica si filosofia limbajului si hermeneutica, potrivit unui document publicat pe site-ul unibuc.ro.

In 2014, si-a sustinut teza de abilitare in filologie, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.

Este licentiat in filologie, specialitatea franceza si germana, la Universitatea din Bucuresti, in 1989. In anul 1991, a obtinut diploma de studii aprofundate in stiintele limbajului (sciences du langage), la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, iar, in 1995, titlul de doctor in stiintele limbajului, cu mentiunea "Summa cum Laude", la aceeasi institutie de invatamant, sub indrumarea profesorului Oswald Ducrot.

Din 2000, este conferentiar la catedra de limba si literatura franceza a Universitatii din Bucuresti, unde preda cursuri, la nivel de licenta si master, de filosofia limbajului (pragmatica si teoria
enuntarii), filosofii ale modernitatii, cursuri speciale pe autori ca Rene Descartes, Blaise Pascal, literatura si cultura franceza a secolului al XVII-lea.

Incepand cu anul 2011, este conferentiar invitat la Centrul de Studii asupra Imaginii (CESI), Universitatea din Bucuresti si Universitatea de Arhitectura, unde preda un curs de filosofii ale modernitatii, la nivel de master.

A fost distins cu premiul Pierre-Georges Castex al Academiei de Stiinte Morale si Politice din Paris, in 2013, si cu premiul Nicolae Balcescu al Academiei Romane, in 2014.

La finalul anului 2015 a fost numit la sefia Ministerului Culturii in Guvernul Ciolos.

De cand a fost numit in aceasta functie, a demarat concursul pentru reabilitarea cladirii Muzeului National de Istorie a Romaniei, Rosia Monta a fost declarata sit istoric de categoria A, avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice a devenit obligatoriu, masura oferind o protectie sporita cladirilor de patrimoniu. In plus, Vlad Alexandrescu a venit cu un proiect de Ordonanta care propune alegerea managerilor institutiilor de cultura prin concurs. Proiectul a fost retras dupa ce directorii teatrelor au criticat initiativa. Aceasta este insa sustinuta de tanara generatie de actori.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6805 vizualizari

 • monumente (Joi, 4 februarie 2016, 12:10)

  codo [anonim]

  Dle Ministru, aveti ceva in plan pentru salvarea monumentelor care stau sa cada? In afara de traditionalele replici "proprietar este x", "nu avem parghii legale" etc., ce se poate face de catre acest guvern pentru schimbarea situatiei? de exemplu as vrea sa vad ca incepe restaurarea Cazinoului din Constanta si a celui din Vatra Dornei. E chiar misiune imposibila, suntem o natie de neputinciosi?
  • R (Vineri, 5 februarie 2016, 12:03)

   Vlad Alexandrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui codo

   As vrea sa mentionez de la inceput ca am dublat suma din bugetul de stat alocata programului national de restaurari de care dispune INP. Daca anul trecut aceasta suma era de 23 milioane lei, anul acesta este de 50 milioane lei. In momentul de fata, INP stabileste criteriile listei prioritare a monumentelor istorice care vor beneficia de acesti bani dupa care lista va fi supusa dezbaterii in Comisia Nationala a Monumentelor Istorice.

   In urma dezbaterii, santierele de restaurare prioritara vor beneficia de toate mijloacele pentru a fi duse la bun sfarsit. Dar pot sa va spun de la inceput ca in aceasta lista prioritara se vor afla monumente in stare de colaps.
 • Buna ziua! (Joi, 4 februarie 2016, 12:26)

  intruderul [utilizator]

  1.Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti este inchis din cauza lipsei de aviz din partea ISU.Totusi,din ce am inteles ar exista hidranti si ce mai este nevoie in cazul unui incendiu.Aveti idee cand se va redeschide?Multumesc!
  • R (Vineri, 5 februarie 2016, 12:04)

   Vlad Alexandrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui intruderul

   Teatrul Toma Caragiu impreuna cu autoritatile locale din Ploiesti fac eforturi in a rezolva problema avizului. Ei spera ca pana la sfarsitul lunii februarie, teatrul isi va redeschide portile.
 • Introducerea Rosiei Montane in UNESCO (Joi, 4 februarie 2016, 12:30)

  cato [utilizator]

  Ati declarat ca incepeti demersurile pentru introducerea Rosiei Montane in UNESCO. Sa presupunem ca nu sunteti ca ministrii Culturii din ultimii zece ani care vorbeau frumos la inceput si apoi se vindeau firmei canadiene.
  Totusi, primarul din Rosia Montana si Consiliul Local se opun ferm si sustin "mineritul" ca singura varianta de "viitor". Cum credeti ca pot fi convinsi sa sustina introducerea in UNESCO?
  • R (Vineri, 5 februarie 2016, 12:08)

   Vlad Alexandrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cato

   Astazi am declansat demersurile pentru includerea peisajului minier de la Rosia Montana in lista indicativa UNESCO. Acest program va merge in paralel cu o initiativa guvernamentala prin care vom stimula reconversia profesionala a zonei conform unui plan de dezvoltare durabila. Vom utiliza fonduri EU si nationale existente pentru dezvoltarea socio-economica, pentru dezvoltarea rurala a infrastructurii din zona si pentru valorificarea turistica a patrimoniului cultural si natural. In aceasta initiativa vor fi implicate mai multe ministere si mentionez aici Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii si Ministerul Fondurilor Europene.
 • Case de Cultura (Joi, 4 februarie 2016, 16:11)

  symbiot [anonim]

  Cum vedeti rezolvarea situatiei vechilor Case de Cultura din municipiile resedinta de judet? Nimeni nu se poate atinge de ele pentru modernizare/reabilitare
  • R (Vineri, 5 februarie 2016, 12:09)

   Vlad Alexandrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui symbiot

   Unele case de cultura au fost restaurate prin fonduri structurale. Doar presedintele CJ poate hotari daca restaurarea caselor de cultura este sau nu un obiectiv prioritar.
 • Legea teatrelor (Joi, 4 februarie 2016, 16:19)

  Maria [anonim]

  Dle ministru, aveti in vedere sa elaborati o noua lege a teatrelor? Problema managementului teatrelor este direct legata de posibilitatea angajarii tinerilor talentati. Sistemul de acum deserveste actului artistic si descurajeaza generatii intregi de actori. Va rog sa comentati.
  • R (Vineri, 5 februarie 2016, 12:13)

   Vlad Alexandrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   Exista un consens intre managerii teatrelor ca angajarea in teatre se face dupa o legislatie invechita. Atat legea teatrelor cat si legea managementului institutiilor de cultura - OUG 189 - nu mai reflecta realitatea peisajului artistic, deosebit de mobil, a anului 2016. Voi initia in Ministerul Culturii grupuri de lucru in care impreuna cu reprezentanti ai mediului teatral si ai UNITER sa gasim impreuna formularile de acte normative necesare care sa aiba acordul breslei.
 • Comment sters de user (Joi, 4 februarie 2016, 20:30)

  Metec [anonim]

  • R (Vineri, 5 februarie 2016, 12:17)

   Vlad Alexandrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Metec

   1. In privinta santierelor arheologice, suntem in procesul de adaptare a unor noi norme metodologice pentru finantarea sapaturilor, anul acesta banii fiind prevazuti in buget. Este inadmisibil ca in 2015 MC nu a finantat niciun santier arheologic. Ministerul va sprijini cu tot ce este necesar orice institutie coordonatoare de santiere arheologice care va dori sa acceseze fonduri din alte surse, inclusiv europene. Amintesc aici si faptul ca marea majoritate a santierelor arheologice se afla sub coordonarea institutiilor muzeale judetene, subordonate Consiliilor judetene. Consiliile judetene au dorit sa preia in urma descentralizarii coordonarea activitatii institutiilor de cultura din judete, asadar este necesar sa incerce sa identifice fonduri si sa sprijine mai energic activitatea institutiilor de cultura.
 • Patrimoniu / Sali cinema (Joi, 4 februarie 2016, 21:40)

  Gabriel V [anonim]

  1.Considerati ca trebuie data mai multa importanta protejarii cladirilor in stil Art Deco si Modernist din Bucuresti? (foarte multe avand de suferit de pe urma interventiilor nefericite ale locatarilor si/sau autoritatilor)

  2. Daca programul de reabilitarea a vechilor sali de cinema va demara, se va tine cont de aspectul initial -specific anilor '60? Ca exemplu concret: Cinema Gloria, dat in administrare Sectorului 3, a fost ""modernizat prin mutilare: http://www.ideiurbane.ro/gloria-partial-demolata/
  • R (Vineri, 5 februarie 2016, 12:22)

   Vlad Alexandrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriel V

   1. Arhitectura art deco si modernista din Bucuresti nu a beneficiat pana in prezent de o atentie suficienta, in general, in privinta promovarii ei si a valorificarii turistice, in cadrul peisajului urban. Exista cartiere, in Bucuresti de pilda, care pot fi considerare manifeste ale arhitecturii moderniste, cum este de pilda cartierul Domenii dintre biserica Casin, bd. Mihalache, Universitatea de Agronomie si Spitalul Elias.

   In general, monumentele moderniste au probleme majore de consolidare si termoizolare. Consolidarile deformeaza proportiile cladirilor, iar termoizolarile le distrug componentele artistice la exterior. In acest moment, INP demareaza realizarea unor metodologii care privesc consolidarea cladirilor istorice.
 • Teatre de stat vs. Companii private (Joi, 4 februarie 2016, 22:55)

  Adrian Lungu [anonim]

  Domnule Ministru,

  Companiile de teatru independent sunt obligate sa plătească, la fiecare bilet vândut, 2% impozit, 1% Crucea Roșie si 5% taxa de timbru (la Uniter - de ce? Pt ce? - nu se știe) iar daca vor sa închirieze sali ale teatrelor de stat, li se pretind sume enorme, fara echipe de tehnicieni (a se verifica la Teatrele Nationale).

  Cum veți reglementa prin noua reforma, absolut necesară, dialogul ori parteneriatul dintre public si privat? Sa nu uitam ca majoritatea companiilor independente sau organizatorii de evenimente culturale: produc numeroase spectacole (multe de buna calitate), absorb o buna parte a forței de munca, răspund nevoilor de act cultural-artistic in zone in care institutiile de stat nu au “acoperire”, beneficiaza si se adreseaza unui public numeros si ("șomeri" cum sunt) aduc la bugetul de stat sume importante. Mai adaugăm si faptul ca unele companii au reprezentat cu succes România in festivaluri internaționale de mare importantă, acțiuni realizate din autofinanțării sau sponsorizări.

  Așadar, cum vor fi ele sprijinite?

  Mulțumesc!
  • R (Vineri, 5 februarie 2016, 12:28)

   Vlad Alexandrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Lungu

   Companiile de teatru independent sunt vitale in actuala configuratie de pe piata muncii a domeniilor artistice. Pe langa faptul ca ele produc spectacole de o foarte buna calitate, ele creeaza un mediu unde talentul creatorilor tineri se poate desfasura si dezvolta liber. Daca ele nu ar exista, s-ar produce o criza acuta la nivelul absortiei fortei de munca, domeniu in care stam destul de ingrijorator. Prima masura luata deja pentru zona creatorilor independenti a fost de a deschide in premiera doua sesiuni de finantare ale Ministerului Culturii care vor avea ca beneficiar si asociatii si companii private. A doua masura priveste AFCN, care anul acesta dispune de mai multi bani, iar acesti bani vor ajunge si la artistii independenti.

   Dar, poate lucrul cel mai important dintre toate este ca institutiile de cultura sa lucreze in parteneriat cu companii private. Astfel, noile caiete de sarcini ale institutiilor din subordinea Ministerului Culturii vor contine indicatii specifice. Amintesc aici ca am creat o platforma a culturii vii, care va cuprinde reprezentanti ai sectorului independent cu care vom incerca sa implementam masuri de reforma in acest sens.
 • Intrebare Vlad Alexandrescu (Joi, 4 februarie 2016, 23:12)

  Siran Terzian [anonim]

  Considerati ca muzeele romanesti trebuie sa cumpere de la persoane particulare obiecte arheologice gasite cu detectorul de metale? Sau Ministerul Culturii ar trebui sa faca asta?
  • R (Vineri, 5 februarie 2016, 12:31)

   Vlad Alexandrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Siran Terzian

   Exista mari obiectii ale arheologilor in ceea ce priveste posibilelor distrugeri ale siturilor arheologice prin folosirea detectoarelor de metale. Aceasta metoda este invaziva, nu tine cont de stratigrafia unei sapaturi arheologice desfasurata conform practicilor internationale si exigentelor stiintifice si trebuie clar reglementata la nivel de lege.
 • intrebari pentru d-ul ministru (Joi, 4 februarie 2016, 23:17)

  mariana [anonim]

  Domnule ministru va felicit pentru luarea deciziei ca localitatea Rosia Montana sa intre in categoria siturilor de categoria A, dar si pentru alte decizii pe care le=ati luat si pe care le gasesc foarte binevenite si necesare. Sper ca aceasta zona ( Rosia Montana sa intre pe lista UNESCO). Doresc sa stiu daca :
  - constructiile cu ternurile aferente ( cartiere intregi ) din localitatea Rosia Montana care au fost cumparate de o entitate... in regim imobiliar si lastate in paragina cu evidenta intentie de distrugere a localitatii, pot fi rascumparate de stat in formule realizabile , pentru refacerea comunitatii ?
  - Palatul Stirbei poate fi salvat de proiectul imobiliar averant propus ( care daca s-ar realiza i-ar afecta valoarea atit lui cit si zonei Calea Victoriei ) ? Multumesc
  • R (Vineri, 5 februarie 2016, 12:40)

   Vlad Alexandrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mariana

   Legea obliga in prezent proprietarul de monumente istorice sa le intretina si sa le conserve. Am spus deja ca se va initia un propgram la nivelul Guvernului care vizeaza zonele sarace, unde va fi inclusa si Rosia Montana. Prin acest program vom revitaliza si foste zone mono - industriale, oferind posibilitati de dezvoltare durabila.


   In prezent, niciun proiect imobiliar nu a fost autorizat de CNMI, fara de care dupa adoptarea ordonantei de modificare a Legii 422 nu poate fi autorizat de ministru.
 • Cartile? Dar ce se intampla cu cartile? (Joi, 4 februarie 2016, 23:25)

  Anonymus [anonim]

  Draga domnule Ministru,
  Am inteles ca sunt o multime de probleme in cultura, ne-ati spus si dumneavoastra. Dar ce veti face pentru carti, pentru industria editoriala, pentru ca - nu-i asa - ele sunt principalul mijloc prin care avem acces la marea cultura.
  Aveti in vedere vreo masura de sprijnire a industriei editoriale, eventual una care sa o si curete de lichelele care au publicat puscariasi ca sa-i scoata mai repede din inchisori?
  • R (Vineri, 5 februarie 2016, 12:49)

   Vlad Alexandrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonymus

   Lucrez in acest moment la adoptarea unor documente programatice ale MC care vizeaza revitalizarea industriilor culturale si creative, inclusiv a cartii.

   Editurile sunt toate entitati private, deci nu sunt in vreun fel subordonate MC. Pe de alta parte, este limpede ca ele isi angajeaza credibilitatea, reputatia morala si stiintifica intr-un demers de sustinere a unui condamnat penal, indiferent cine ar fi acesta, care in spatiul carceral nu poate sa elaboreze o lucrare stiintifica. O lucrare stiintifica nu poate fi scrisa decat de un cercetator stiintific, intr-un mediu stiintific, avand la dispozitie o infrastructura complexa, din care o mare biblioteca si resurse online de periodice de specialitate nu pot lipsi. Este ridicol sa sustii, in anul 2016, ca rigorile elaborarii unei lucrari stiintifice pot fi atinse intr-un spatiu de detentie.
 • Salvarea Muzeului de locomotive cu abur, Resita (Vineri, 5 februarie 2016, 1:42)

  Andrei Szabo [anonim]

  Domnule Ministru,
  In 20.11.2015 am depus la registratura Ministerului culturii (nr. inreg, 4715/20.11.2015) iar in 21.11.2015 vi-am trimis, prin e-mail, o scrisoare a unui grup de ong-uri din Resita prin care solicitam Ministerlui/Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (CNMI) sa nu emita aviz(e)/iar daca a(u) fost emis(e), sa fie anulat(e), avizele solicitate, de un investitor, pentru constructia unei statii de distributie carburanti intr-un spatiu verde din imediata vecinatate a Muzeului de locomotive cu abur din Resita (CS-II-a-A-10905), obiectiv de patrimoniu de interes national, clasa A. Mentionam faptul ca acel spatiu verde, ce urmeaza a fi sacrificat pt o benzinarie, se afla (conform PUG Resita) in integralitatea lui, in zona de protectie a Muzeului de locomotive. Investitorul sustine ca are toate avizele, inclusiv cel al Ministerului culturii.
  Va rugam sa reverificati intreaga documentatie depusa de catre solicitant/investitor la minister si CNMI.
  Scrisoarea noastra contine o serie de argumente si documentele pe care le-am putut obtine in acele cateva zile. Consideram ca, in acest caz, mai exista insa o serie lunga de documente/avize/etc., cel putin indoielnice. (La 3 zile de la demararea actiunilor/scrisorilor noastre deschise pt salvarea Muzeului si zonei verzi limitrofe, primarul Resitei a fost arestat pt fapte de coruptie de procurorii DNA.) Va rugam sa ne contactati pt orice informatii si detalii.
  In tot acest interval, din pacate, nu am primit nici un raspuns din partea Ministerului culturii si nici a CNMI.
  Speram ca impreuna sa oprim aceasta “investitie”, sa salvam zona verde, Muzeul de locomotive cu abur si cele 16 locomotive bijuterii, declarate, la randul lor, bunuri de tezaur.
  Ne reiteram rugamintea exprimata in scrisoare si facem apel la expertiza si luciditatea dumneavoastra pentru a evita un nou dezastru cultural, urban si ecologic.
  Cu consideratie,
  Andrei Szabo,
  Presedinte,
  Asociatia Euroland Banat, Resita
  • R (Vineri, 5 februarie 2016, 12:50)

   Vlad Alexandrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Szabo

   Cunosc situatia. Documentatia privind aceasta tema se afla in circuitul de documente al MC.
 • Sustinere Cinematografie (Vineri, 5 februarie 2016, 9:09)

  Dumitru Nurciu [anonim]

  Bună ziua!

  Ştiu că v-aţi arătat susţinerea pentru cinematografia românească şi aţi format în jurul dumneavoastră o echipă de consilieri (mi-i amintesc pe Andrei Rus şi Corina Şuteu). Voiam să vă întreb, în urma analizei acestora şi a discuţiilor pe care le-aţi purtat cu dânşii, ce probleme aţi indentificat şi ce măsuri aţi hotărât că trebuie luate? Ce obiective prioritare aţi stabilit (pe termen scurt şi lung)?

  A doua întrebare este despre programul de educaţie cinematografică "CinEd". În opinia mea, acest program este extrem de important pentru educarea spectatorului, deoarece nu ne putem aştepta ca un produs să se vândă foarte bine când consumatorul nu cunoaşte acel produs (aceasta educarea nu se va reflecta apoi numai în cinema, ci şi teatru, muzică, chiar şi viaţa de zi cu zi). Spun asta raportându-mă la modelul francez, unde acest curs de educaţie cinematografică este în şcoli de mai mulţi ani şi chiar poate fi susţinut ca probă la examenul de bacalaureat. (Şi cinematografia este o artă, la fel ca muzica şi desenul, care sunt în programa şcolară. Este chiar cea mai "accesibilă" formă de artă astăzi şi cea mai discutată de toată lumea.) Ştiu că a mai existat în 2009 un program asemănător, "Éducation à l’image". Nu ştiu însă cum s-a desfăşurat. Credeţi însă că acest nou proiect poate fi susţinut pe termen lung şi chiar să ajungă în programa şcolară? Este văzut ca o prioriatate în acest moment? Veţi urmări îndeaproape desfăşurarea lui?

  Vă mulţumesc!

  Dumitru Nurciu (cinefil)
 • Hanul Solacolu (Vineri, 5 februarie 2016, 9:25)

  Runnaway1985 [utilizator]

  Buna ziua.
  Dupa cum poate bine stiti Hanul Solacolu de pe Calea Mosilor se afla in paragina de aproximativ15 ani. In acest moment a ajuns in stare de colaps si risca sa cada peste oamenii care trec pe langa sau peste tramvaiul 21 care trece pe acolo. Ce masuri ati luat / veti lua impotriva proprietarilor care l-au lasat sa ajunga asa? Ce solutie exista pentru aceasta cladire sau altele de acest gen?
  Va multumesc.
 • biserici de lemn (Vineri, 5 februarie 2016, 10:03)

  dan [anonim]

  Domnule Ministru, va felicit pentru atitudinea Dv. fata de patrimoniu – una din cele mai grave probleme ale tarii, desi putini constientizeaza acest fapt.
  Credeti ca ar fi oportuna initierea unei schimbari profunde in modul in care sunt administrate monumentele? Ma refer acum la bisericile de lemn care in buna parte sunt abandonate si distruse. Atitudinea proprietarului (BOR) este in cele mai multe cazuri nefericita. Nu numai ca nu le intretin si nu fac nimic pentru a le conserva/valorifica dar de multe ori constituie un obstacol in calea persoanelor, organizatiilor si fundatiilor care doresc cu adevarat sa faca ceva pentru salvarea acestor marturii unice in cultura romana. De prea multe multe ori obtuzitatea unui preot, episcop sau chiar mitropolit face ca aceste valori sa se piarda – sau procesul salvarii lor sa fie mult mai anevoios – (pe principiul feudal in parohia, episcopia mea eu sunt stapan, fac ce vreau, dau sau nu dezlegare sau binecuvantare). In general resursele Bisericii merg catre constructii noi. O alta problema constituie interventiile care le fac, atunci cand le fac – distrugeri de icoane, iconostase si alte obiecte de valoare – in vederea "inoirii" sfintei biserici... Imi imaginez ca acesta problema nu este usor de rezolvat insa cred ca se pot gasi solutii ca, din moment ce un monument nu este intretinut, sa poata intra prin o procedura simplificata in concesiunea/administrarea/proprietatea unei fundatii/asociatii etc. care chiar se ocupa de astfel de lucruri si pot salva de la pieire pagini unice ale culturii romanesti, pe care altfel le pierdem definitiv. Avand in vedere timpul limitat de care dispuneti in conducerea Ministerului, cred ca puteti incepe consultarile cu cei ce s-au ocupat de aceste lucruri (ProPatrimonio, 60biserici de lemn, etc) pentru a crea un mecanism functional care sa dea o sansa pe termen lung acestui patrimoniu nefericit. Pentru mai multe de detalii, va pot contacta in privat. Va multumesc!
 • fonduri pt. restaurare monumente (Vineri, 5 februarie 2016, 10:22)

  L.V. [anonim]

  Buna ziua !
  Ati afirmat ca nu se vor aloca fonduri de la Ministerul Culturii pentru noi santiere de restaurare deoarece sunt foarte multe santiere deschise. Asta inseamna ca judetele in care nu s-au primit fonduri de cativa ani nu vor primi nici acum?
  La Casa memoriala Iuliu Maniu de la Badacin au inceput lucrarile de consolidare, cu mare greutate, in urma unei campanii de strangere de fonduri. Poate fi considerat un santier deschis si sa obtina finantare pentru continuarea lucrarilor ?
  Ar trebui ca lista obiectivelor finantate prin PNR sa fie publica.
  Va multumesc.
  • Lista obiectivelor (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 15:31)

   Vlad Alexandrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui L.V.

   In cel mai scurt timp, Institutul National al Patrimoniului va elabora criteriile de acordare a finantarii pentur anul acesta si va face publica lista santierelor finantate.
 • Galerii romane Rosia Montana (Vineri, 5 februarie 2016, 10:53)

  Magda Suciu [anonim]

  Domnule ministru,
  Va scriu din Rosia Montana. Exista galerii romane la Brad, Bucium, Almasu Mare si in alte zone din M-tii Apuseni. Cati bani a investit pana in prezent Ministerul Culturii pentru cercetarea si punerea in valoare a acestor galerii?
 • restaurare/consolidare case de patrimoniu (Vineri, 5 februarie 2016, 10:56)

  Oprescu Sorin [anonim]

  Domnule Ministru, doresc sa stiu care este ajutorul financiar pe care il poate oferii statul roman in privinta restaurarii si consolidarii unei case monument din Ploiesti pe care o detin ca PERSOANA FIZICA sau daca exista posibilitatea accesarii de fonduri europene in acest sens, intrucat desi prin lege se stipuleaza ca trebuiesc alocate la bugetul local fonduri in acest sens, acestea lipsesc cu desavarsire, singura facilitate oferita fiind scutirea de plata impozitului pe cladire.
  Daca exista vreo posibilitate de finantare as vrea sa stiu cui ma adresez in acest sens.
  Cu multumiri.
 • Oameni exponate de muzeu (Vineri, 5 februarie 2016, 11:02)

  Roxanda David [anonim]

  Pentru inscrierea in UNESCO este nevoie de consultarea, acordul si chiar aprobarea scrisa a comunitatii prin reprezentantii acesteia (primarie, consiliu local); cum se face ca un ministru care se prezinta drept campion al transparentei nu a angajat in niciun fel discutii cu comunitatea locala sau macar cu reprezentantii acesteia, cand tocmai se pregateste sa-i transforme pe oameni in exponate de muzeu?
 • distrugere de situri arheologice Bucurestii Noi (Vineri, 5 februarie 2016, 11:29)

  Dan Milea [anonim]

  Domnule Ministru,

  In zona Bucurestii Noi - Straulesti, pe malul Lacului Grivita, se afla o multime de situri arheologice clasificate de catre Ministerul Culturii. In zona s-a construit si se construieste masiv.

  http://ran.cimec.ro/sel.asp?lpag=20&Lang=RO&layers=&crsl=2&csel=2&clst=1&Ojud=1&Oloc=1&campsel=cat&nr=198
  http://ran.cimec.ro/sel.asp?imgid=36948

  http://ran.cimec.ro/sel.asp?descript=bucuresti-municipiul-bucuresti-bucuresti-situl-arheologic-de-la-bucuresti-straulesti-maicanesti-cod-sit-ran-179132.60

  http://ran.cimec.ro/sel.asp?descript=bucuresti-municipiul-bucuresti-bucuresti-situl-arheologic-de-la-bucuresti-damaroaia-pod-cod-sit-ran-179132.10

  http://ran.cimec.ro/sel.asp?descript=bucuresti-municipiul-bucuresti-bucuresti-situl-arheologic-de-la-bucuresti-strand-cod-sit-ran-179132.08

  Primaria Municipiului Bucuresti promoveaza cu insistenta PUZ-uri cu ansambluri rezidentiale de blocuri cu 8-10 etaje, intinse pe zeci de hectare pe malul Lacului Grivita, iar Ministerul Culturii da avize pe banda rulanta.

  Va rugam sa cercetati cum au fost date aceste avize si cate situri arheologice sunt sub fundatiile constructiilor. Doriti sa va implicati pentru a salva siturile care nu au fost inca distruse?
 • Ganduri din Rosia Montana (Vineri, 5 februarie 2016, 11:30)

  Jurca Angela - Rosia Montana [anonim]

  De 25 de ani autoritatile romane n-au reusit sa faca o amarata de autostrada de la un capat la altul al tarii, daramite vreun program serios de reconversie sociala si profesionala a zonelor industrial (Valea Jiului, Hunedoara samd). De ce as crede eu, om tanar, ca intr-o zona fara infrastructura, fara vreo miza electorala (de-abia sunt vreo 2-3 mii de oameni), veti reusi dvs. ca reprezentant al autoritatilor sa faceti minuni cu reconversia profesionala a minerilor in impletitori de ciorapi, culegatori de ciuperci si antreprenori turistici ai unui turism care este si va ramane o poveste?! De ce ne condamnati la exod? Ne-ati vizitat vreodata, ne cunoasteti, aveti certitudinea ca solutia dvs. este cea buna? Eu am mari reserve...
 • Rosia Montana - ce faceti cu ea? (Vineri, 5 februarie 2016, 11:56)

  Cristian Albu [anonim]

  Domnule ministru,
  Rosia Montana este totusi cel mai mare zacamant de aur al Europei. Dvs. sustineti ca acest lucru paleste in fata patrimoniului construit al localitatii, mai ales dupa listarea Unesco pe care va pregatiti s-o anuntati. Eu nu am nicio speranta de la aceasta listare! V-au informat conilierii dvs. afiliati Uniti Salvam, Alburnus Maior, SOS Rosia Montana etc. ca TOATE siturile miniere listate Unesco au fost listate DUPA EPUIZAREA zacamintelor? Noi de ce am face altfel, de ce am sigila cel mai mare zacamant de aur al Europei in loc sa-l folosim in interes national?! Pentru cine lucrati domnule ministru, cine-si poate dori ca noi sa ramanem saraci? In numele cui va asumati o strategie de condamnare la o si mai mare saracie a unei zone si asa fara speranta si uitata de toata lumea (mai putin de "lumea FB" din care fac parte oameni cu joburi si cu siguranta zilei de maine)?
 • Muzee de Arta Contemporana (Vineri, 5 februarie 2016, 12:30)

  Szocs Miklos [anonim]

  Sunt locuitor al Vaii Jiului, actualmente Valea Plangerii din cauza inchiderii minelor si a disponibilizarlor masive. Pana nu demult erau peste 60.000 de mineri angajati la 45 de mine. DIn toate aste au mai ramas patru si astea se inchid. Am crezut cu totii in povestile spuse de guvernanti, ca se va face reconversie, ca vom trai bine etc. Intrebarea mea este, de ce faceti muzee din mine, domnule Ministru? In Valea Jiului au ramas 4 mine si 3 muzee dintre care doua sunt minele pe care le-ati inchis dumneavoastra. Dumnezeu sa va dea intelepciune
 • Rosia Montana - listare Unesco (Vineri, 5 februarie 2016, 12:46)

  Cristian Jurca [anonim]

  Domnule ministru, sunteti om umblat si educat! Cum ati ajuns dvs. la concluzia ca un sat (Rosia Montana), aflat la "capatul lumii", dintr-o tara cu infrastructura rusionoasa, o data trasnformat in muzeu va inflori din turism?! Cine sa vina sa-l vada si sa cheltuiasca bani care sa aduca bunastare, nu cativa lei amarati cum se intampla acum? Stiti dvs. cum sunt cetatile dacice de la Sarmisegetuza, aflate de vreo 15 ani in Unesco? Ce investitii majore a facut statul roman sau Unesco acolo si cum s-a refelctat in bunastarea oamenilor din vecinatate? Va spun eu - in niciun fel...si asta pregatiti se pare si pentru noi, un sit istoric (inca) locuit si care va fi la fel de sarac si peste 10, si peste 20 de ani...multumim frumos!
 • Restaurari improprii - uneori cu fonduri europene (Vineri, 5 februarie 2016, 13:21)

  Zimbru [utilizator]

  Stimate Domnule Ministru,
  Observ cu ingrijorare ca majoritatea restaurarilor efectuate asupra cladirilor istorice (unele fiind monumente) uneori de persoane private, alteori de autoritatile locale sau nationale sunt facute foarte prost (ex. schimbarea formei cladirii, termopane, culori stridente, tigla de tabla in loc de tigla istorica etc.). Acest lucru se intampla in situri protejate cum ar fi Sighisoara, sate sasesti patrimoniu Unesco, biserici forticate (practic distruse prin restaurari improprii), cladiri monument istoric din Bucuresti etc. Cel mai rau este ca se intampla si la proiecte finantate cu fonduri europene, in Bucuresti, in Sighisoara, in sate saseti etc. Care este strategia pe care o va adopta Ministerul pentru a stopa astfel de interventii. In practica se observa ca este necesara respectarea legii pe teren. Are Ministerul mijloacele si capacitatea de a urmarii santierele, de a stopa neregulile? Va multumesc
 • UNESCO (Vineri, 5 februarie 2016, 13:27)

  Micula Brothers [anonim]

  V-ati consultat in prealabil cu avocatii statului oportunitatea luarii decizie de listare UNESCO in contextul arbitraj international cu investitorii?!
  Daca nu, ar fi cazul sa o faceti rapid, inainte sa ne trezim cu conturile blocate prin toata lumea...
 • Noul Teatru National de Opereta nu functioneaza (Vineri, 5 februarie 2016, 13:34)

  Radu [anonim]

  Ce se intampla cu cladirea Teatrului National de Opereta din Bucuresti? De ce nu este folosit un teatru nou inaugurat acum un an pentru care s-au investit sume enorme de bani din bugetul national, iar spectacolele au loc in alte locuri? Din auzite se pare ca nu are aviz ISU; daca acest lucru este adevarat, cine poarta responsabilitatea (inclusiv penala) pentru aceasta situatie, identica cu cea a Arenei Nationale pentru care DNA a deschis un dosar? Ce aveti de gand sa faceti in acest caz?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by