Sezonul 2015/16 al Seriei "Concertelor Enescu", organizată de Institutul Cultural Român din Londra şi Societatea Enescu din Marea Britanie, neîntrerupt, începând cu anul 2007, se redeschide, în data de 4 februarie, cu un recital spectaculos și plin de exuberanță, având ca protagoniști doi tineri pianiști în plină afirmare internațională, Mihai Ritivoiu şi Evgheni Ghenciev.

Recital Mihai Ritivoiu si Evgheni Ghenciev Foto: ICR Londra

Invitații vor putea asculta câteva dintre piesele cele mai prizate ale repertoriului pentru pian, semnate de mari compozitori precum Bach, Chopin sau Liszt, dar și de geniul tutelar la Seriei, George Enescu. Din programul concertului fac parte şi cele „Şase dansuri transilvănene” ale lui Constantin Silvestri, care vor fi interpretate la patru mâini.

Evenimentul, care are în centru o colaborare muzicală româno-bulgară, este oferit în parteneriat cu Keyboard Charitable Trust, fundaţie britanică ce se ocupă cu identificarea şi sprijinirea tinerelor talente din domeniul muzicii clasice, patronată de Sir Antonio Pappano, director muzical al Royal Opera House.

Mihai Ritivoiu a început lecțiile de pian de la vârsta de şase ani. În 2012, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar în prezent studiază la Guildhall School of Music & Drama din Londra, cu profesorul Joan Havill. Mihai a participat, de asemenea, la programe de master classes oferite de Dimitri Bașkirov, Dominique Merlet şi Richard Goode, beneficiind totodată de îndrumarea celebrului pianist Valentin Gheorghiu. În 2010, a câştigat Concursul Naţional „Dinu Lipatti” şi, la ediţia 2011, a fost laureatul Concursului Internaţional „George Enescu”.

Pianistul bulgar Evgheni Ghenciev a susţinut numeroase recitaluri şi concerte în toată Europa, dar și în China şi Australia, câştigând peste 15 competiţii internaţionale de pian. Evgheni şi-a început studiile la Şcoala Naţională de Muzică din Plovdiv, iar în prezent urmează cursurile post-masterale la Guildhall School of Music & Drama din Londra. A concertat în săli prestigioase precum cele ale Filarmonicii Glinka din St Petersburg, Filarmonicii din Varşovia, Sala Steinway din New York, precum și, în Londra, la Barbican.