Joi, 4 februarie, ora 19.00 sunteti asteptati la Libraria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) alături de Dana Jenaru, Ana Maria Caia, Cosmin Ciotloş şi Şerban Georgescu la prima seară japoneză din acest an. Întâlnirea este dedicată romanului Ţara zăpezilor de Yasunari Kawabata una din cele mai frumoase cărţi ale literaturii japoneze moderne şi una dintre cele trei opere citate de juriu în 1968, când scriitorului i s-a decernat Premiul Nobel pentru literatură.

Tara zapezilor, de Yasunari Kawabata Foto: Librariile Humanitas

În partea a doua a evenimentului, intitulată Despre dans. Între Orient şi Occident, vom discuta despre evoluţia dansului în tradiţia japoneză şi în cea europeană, plecând de la o comparaţie între Nihon buyō, una din cele mai vechi şi mai rafinate arte scenice japoneze, şi baletul clasic din cultura occidentală.

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 80 de locuri disponibile, până la data de 4 februarie, ora 18.30.

„Peisajul montan surprins în toată frumusețea schimbării anotimpurilor ne dă măsura viziunii unui poet asupra a ceea ce înseamnă dragostea în viață.“ (The Times)

Departe de Tokyo, în liniştea vătuită a munţilor acoperiţi de zăpadă, Shimamura şi Komako, protagoniştii romanului, trăiesc o ciudată poveste de dragoste.Shimamura are obiceiul de a se retrage iarna în această micuţă staţiune montană, lăsând în urmă agitaţia capitalei şi viaţa de familie. Aici, în Ţara zăpezilor, o întâlneşte pe tânăra gheişă Komako, a cărei francheţe deconcertantă este pe punctul de a-i tulbura bărbatului echilibrul. Oscilând între afecţiunea făţişă şi necondiţionată a gheişei şi farmecul misterios al tăcutei Yoko, al cărei chip îl desluşeşte fugar, Shimamura este mereu un om al inacţiunii, iar pasivitatea lui o condamnă pe Komako să rămână prinsă fără scăpare în păienjenişul relaţiilor şi obligaţiilor din Ţara zăpezilor.

Ţara zăpezilor este al zecelea titlu publicat de Humanitas Fiction în colecţia Raftul Denisei după romanele Păpădiile (2015), O mie de cocori (2015), Vechiul oraş imperial (2015;2009), Maestrul de go (2014; 2007), Frumoasele adormite (2014), Frumuseţe şi întristare (2013) şi volumele de povestiri Valsul florilor (2013), Lacul (2012) şi Dansatoarea din Izu (2008).

YASUNARI KAWABATA s-a născut la Osaka, în 1899. În 1924 a absolvit Universitatea Imperială din Tokyo. A debutat în 1925, şi doi ani mai târziu a devenit cunoscut prin nuvela Dansatoarea din Izu, iar în 1948 şi-a câştigat definitiv notorietatea cu romanul Ţara zăpezilor. Este primul scriitor japonez care primeşte Premiul Nobel, în 1968, motivaţia juriului fiind „măiestria lui literară, care exprimă cu mare sensibilitate esenţa spiritului japonez". S-a sinucis în aprilie 1972, la mai puţin de doi ani după moartea prietenului său, scriitorul Yukio Mishima.