Scriitorul Michel Tournier, unul din marii autori francezi ai celei de-a doua jumatati a secolului XX, Premiul Goncourt pentru "Regele Arinilor" in 1970, a murit luni la varsta de 91 de ani, anunta AFP.

"A murit la ora 19 in aceasta seara", inconjurat de prieteni, a declarat finul sau, Laurent Feliculis, pe care scriitorul il considera fiul sau adoptiv.

Decesul sau a fost confirmat de primarul din Choisel, o mica localitate cu circa 550 de locuitori in apropiere de Paris.

"In ultima vreme, nu a mai vrut sa lupte, asta este batranetea", a spus Laurent Feliculis.

Michel Tournier, propus pentru premiul Nobel si tradus in toata lumea, a fost singurul autor care a obtinut cu unanimitate premiul Goncourt.

Intr-un interviu publicat de le Figaro in iunie, scriitorul isi judecat bilantul "mai degraba pozitiv".

"La sfarsitul vietii, iti poti evalua viata plecand de la sase criterii: fizicul, familia, epoca, prietenii, dragostea, profesia. Bilantul meu e mai degraba pozitiv, chiar cu acest varf profesional care este reprezentat de premiul Goncourt. Punctul slab este epoca in care am trait", spunea el.

Michel Tournier, a carui opera se inspira din miturile fondatoare pe care le-a reinviat cu umor, a venit tarziu in literatura, la peste 40 de ani. "Ceea ce aveam de spus era atat de secret si atat de esential incat am avut nevoie de o lunga perioada de maturare", explica el.

Nascut in 19 decembrie 1924 la Paris din parinti germanisti, Michel Tournier a fost puternic influentat de cultura germana. A studiat filosofia la Sorbona si apoi la universitatea din Tubingen dar nu a reusit sa ajunga profesor universitar, ceea ce l-a afectat profund.

In perioada 1950 - 1968, a fost traducator, atasat de presa la radio Europe 1, editor la Plon, prezentator al unei emisiuni dedicate fotografiei.

Opera sa numara romane precum "Vineri sau limburile Pacificului", "Gaspard, Melchior si Balthazar", "Meteorii" sau "Fecioara si capcaunul".