Cristian Ungureanu dezvăluie geometria secretă a picturii europene în prima sa expoziţie în Franţa, la Galeria ICR Paris. Expozitia artistului «Muzica sferelor. Geometria secretă a picturii europene», invitat de ICR, va fi deschisa între 18 ianuarie și 12 februarie 2016.

Expozitia LA MUSIQUE DES SPHERESFoto: Afis

Artist transdiciplinar, Cristian Ungureanu revizitează cele mai cunoscute capodopere din istoria artei europene pentru a le dezvălui nedezvăluitul, geometria secretă şi simbolică.

Lucrările lui Cristian Ungureanu sunt reconstrucţii virtuale ale unor schiţe de compozitie, în "metru antic", ale unor picturi celebre, precum Icoana „Sfînta Treime” a lui Rubliov, „Altarul din Ghent” al fraților van Eyck sau modulul coloanei lui Brâncuşi. Instalația sculpturală "Pământ de la Tîrgu Jiu” este o replică ludică la "Air de Paris" a lui Marcel Duchamp.

Numite «pagini de jurnal », pânzele sale evocă atmosfera desenelor şi a laviurilor în sepia pe care artiştii de demult le făceau pentru a-şi concepe "anatomiile" compoziţionale şi simbolice ale viitoarelor tablouri.

Filmele de animaţie video sunt un instrument poetic, în spiritul timpului, de accesare a sensurilor simbolice ale picturilor analizate geometric.

Filozoful Basarab Nicolescu, invitat la vernisaj, sintetizează demersul transdisciplinar al artistului: „Cristian Ungureanu pare un continuator al lui Matila Ghyka (1881-1965), specialistul numărului de aur. Cristian Ungureanu are în plus uneltele artei în era electronică”.

Cristian Ungureanu s-a născut în 1972, în România. După studii la Universitatea de Arte « George Enescu » din Iași, se instalează în Italia unde expune în mai multe rînduri la Bolonia, Veneția și Verona. După șapte ani de studii și peregrinări artistice se întoarce în România și susține teza de doctorat «Dialog între sferă și cub. Geometria secretă a picturii europene» la Universitatea de Artă din București (2010).

Conferențiar la Universitatea de Artă « George Enescu » din Iași și artist recunoscut, Cristian Ungureanu este autorul a peste 30 de expoziții personale și de grup în Italia, România, Rusia și Turcia. « Muzica sferelor » este prima sa expoziție în Franța.

Potrivit ICR Paris, vernisajul expozitiei are loc luni, 18 ianuarie 2016, la 19h30, în prezența artistului.