ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti - anunta inchiderea sediului situat in strada Batistei numarul 14 si anularea tuturor evenimentelor programate in sala ArCuB Batistei, dupa ce, in urma celei mai recente expertize tehnice, cladirea a fost incadrata in clasa I de risc seismic, anunta institutia de spectacole, intr-un comunicat.

Sala ArCuB BatisteiFoto: ArCuB

Spectacolele pentru care biletele fusesera puse deja in vanzare au fost anulate. Pana la consolidarea cladirii, toate evenimentele ArCuB se vor desfasura in sediul din strada Gabroveni, anunta ArCuB.

"In anul 2006, a fost realizata expertiza tehnica privind riscul seismic al cladirii, iar imobilul a fost incadrat in clasa II de risc. In urma acestei expertize, in anul 2007, au fost efectuate, la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti, demersurile necesare pentru consolidarea cladirii. Din motive independente de vointa noastra, lucrarile de consolidare nu au mai avut loc.

In anul 2015, avand in vedere obligatiile ce decurg din prevederile OG 20/1994, privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, au fost realizate primele demersuri in vederea consolidarii acesteia, prin realizarea unui studiu de fezabilitate. In cadrul studiului, cladirea a fost reexpertizata tehnic, potrivit noilor reglementari tehnice in vigoare, respectiv normativele P100-1/2006 (Cod de proiectarea seismica - Partea I: Prevederi de proiectare pentru cladiri) si P100-3/2008 (Cod de proiectarea seismica - Partea a III-a, Prevederi pentru evaluare seismica a cladirilor existente). Conform noii expertize tehnice, cladirea se incadreaza in clasa I de risc seismic si nu poate fi folosita, potrivit OG 20/1994, actualizata prin Legea 282/2015, articolul 2, alin. 6, punctul 1. Studiul a fost realizat de societatea SACO CONSTRUCT S.R.L., finalizat si predat ARCUB la data de 29 decembrie 2015 iar institutia a notificat imediat Primaria Generala a Capitalei, in legatura cu noua situatie a cladirii", se arata in comunicatul ArCuB.