Mereu viu, "Pescarusul" de Cehov, in viziunea-atelier a unei noi generatii, la TVR

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 21 decembrie 2015, 11:48 Actualitate | Cultură


Pescarusul de A.P. Cehov
Foto: Teatrul Bulandra
In acest an TVR l-a omagiat pe marele dramaturg rus Anton Pavlovici Cehov. Luni, 21 decembrie, ora 19:10, TVR 2 va propune „Pescărușul”, într-una „dintre cele mai frumoase propuneri scenice aflate în căutarea „formelor noi” din ultimii ani”, după cum spunea criticul de teatru Monica Andronescu, o montare vie, prezentă, bazată pe lucrul în atelier și inițiată de actrița Antoaneta Cojocariu la Laboratorul de noapte al Teatrului Bulandra din capitală.

Anul Cehov a inceput cu „Trei surori”, pusă în scenă în 1993, de Cornel Todea, cu Mirela Gorea, Raluca Penu și Ana Ciontea în rolurile titulare, căreia i-a corespuns, la început de toamnă, colorata montare a aceluiași spectacol, în regia lui Dominic Dembinski cu Teatrul din Constanța.

Un omagiu către regizorul de origine maghiară Gheorghe/Gyorgy Harag și marcarea sa prin programarea unui spectacol cehovian pe care mulți îl consideră de referință pentru istoria teatrului din România, cântec de lebădă al regizorului a fost difuzarea „Livezii cu vișini”, cu Silvia Ghelan, preluată de Silviu Jicman de la Teatrul din Târgu-Mureș. Peste vară TVR v-a oferit descoperirea a două montări mai puțin cunoscute – „Ursul”, în regia aceluiași Harag cu Szeles Anna in rolul principal și „Cântecul lebedei”, din 1972, cu Gheorghe Leahu.

În iulie, ati avut ocazia sa vizionati spectacolul multi-premiat de UNITER: „Unchiul Vanea” de la Teatrul Național Craiovean, în regia lui Mircea Cornișteanu. Alături de acesta, a fost propus și debutul regizoral (la vremea sa), „Nunta” piesă într-un act, în regia lui Beatrice (Bleonț) Rancea, spectacol de absolvență a UNATC, preluat în anii 90.

Revenind în actualitate, Casa de producție a prezentat un alt  „Unchiul Vanea”, în regia lui Yuri Kordonsky, preluare realizată în platourile TVR, cu Horațiu Mălăele, Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Andreea Bibiri, Cornel Scripcaru, Coca Blos și Ana Ioana Macaria. Dar și ecranizarea, în premieră la TVR, a nuvelei „Salonul nr. 6” în regia lui Vitalie Lupașcu, cu Dan Aștilean în rolul lui Raghin, doctorul care își caută sufletul în infernul spitalului de nebuni pierdut în îndepărtata Rusie.

În urmă cu peste un an, în septembrie 2014, cu ocazia aniversării regizorului Petre Sava Băleanu, telespectatorii se întâlneau, pentru un adevărat regal teatral, cu Gina Patrichi în rolul Arkadinei și cu Valeria Seciu în Nina Zarecinaia, cărora le dădeau replica Victor Rebengiuc, Dan Nuțu și Octavian Cotescu. Acum le prilejuim spectatorilor întâlnirea cu același text, „Pescărușul”  într-un spectacol proaspăt și vibrant, născut dintr-un experiment participativ, gestionat regizoral de actrița Antoaneta Cojocariu – „Pescărușul”, de la Teatrul Bulandra, se arata in comunicatul TVR.

Mircea Morariu scrie despre montare: „Spectacolul se joacă într-un decor minimal, pe o arenă de zgură. Opţiunea scenografului Mihai Păcurar pentru o atare soluţie nu mi se pare una defel întâmplătoare, ci simptomatică pentru esenţa montării, dar şi pentru natura relaţiilor dintre personaje. Ca şi pentru statutul actorilor cărora li se cere să fie mai degrabă performeri. Căci povestea nefericirilor şi a disperărilor conjugate din piesa lui Cehov ne este înfăţişată nu romantic, nu patetic, ci asemenea unei lupte, unui meci între personaje. E o continuă stare de agitaţie, de nervozitate în spectacol, de agresivitate chiar. O stare ce depăşeşte prin intensitate caracterizarea făcută de unul dintre personaje celor ce îl înconjoară: „ Sunt atât de nervoşi toţi şi atât de plini de iubire!” Da, eroii cehovieni din Pescăruşul  de la Bulandra sunt cuprinşi de o iubire disperată pentru cineva care nu le împărtăşeşte sentimentele. Maşa (Ela Ionescu) e disperat îndrăgostită de Treplev, tot la fel cum Arkadina (Mihaela Teleoacă), în pofida spiritului ei apăsat practic, e disperat sedusă de Trigorin (Adrian Ciobanu), un Trigorin de care e la fel de îndrăgostită şi sensibila Zarecinaia (Antoaneta Cojocaru), iubită cvasi-nevrotic de Treplev (Ştefan Lupu). Există de asemenea în spectacol şi o disperare a neiubirii ai cărei protagonişti sunt Medvdenko (Lari Giorgescu), dar şi o disperare, o exacerbare a urii (Vlad Oancea în rolul lui Samraev şi Isabela Neamţu în Polina Andreevna). Şi mai există deopotrivă şi o împăcare tristă cu neîmplinirea ( fals bătrânul Sorin, original structurat de Richard Bovnoczki) sau o cochetărie a raporturilor cu aceasta (Dorn în interpretarea meritorie a lui Gabriel Răuţă).

Preluarea spectacolului, regizată TV de Cornel Mihalache, poate fi urmărită, luni 21 decembrie, pe TVR 2 și TVR HD. Spectacolul are două părți, Partea I – ora 19:10; partea a II-a – ora 20:50.“PESCĂRUŞUL” de A.P.CEHOV -  SPECTACOL LABORATOR AL REGIZOAREI ANTOANETA COJOCARU
Traducere: Moni Ghelerter şi Radu Teculescu
Distribuţie:
MIHAELA TELEOACĂ - Arkadina
ADRIAN CIOBANU - Trigorin
ANTOANETA COJOCARU - Nina Zarecinaia
ŞTEFAN LUPU - Treplev
RICHARD BOVNOCZKI- Sorin
GABRIEL RĂUŢĂ- Dorn
ELA IONESCU - Maşa
ISABELA NEAMŢU - Polina Andreevna
LARI GIORGESCU - Medvedenko
VLAD OANCEA - Samraev
cu participarea lui ADRIAN-GEORGE POPESCU in rolul "Un pescăruş”
Muzica originală: Adrian-George Popescu
Scenografie: Mihai Păcurar

Regia TV: Cornel Mihalache
Producator Diana Dumitru
Regia artistica : Antoaneta Cojocaru


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

851 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by