Pe 3 si 4 decembrie 2015, o echipa de profesori si cercetatori din cadrul Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics, Universitatea din Oxford, se vor afla la Bucuresti pentru a participa la cea de-a doua editie a Bucharest - Oxford Workshop in Applied Ethics, pornind de la intrebarea "Does Applied Ethics Need A Better Moral Philosophy?" ("Are nevoie etica aplicata de o filosofie morala mai buna?"). Intalnirile vor avea loc la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti, fiind organizate de Centrul de Cercetare in Etica Aplicata (CCEA) al Facultatii de Filosofie in parteneriat cu Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics, cu sprijinul Institutului Cultural Roman.

Bucharest-Oxford workshop in applied ethicsFoto: Centrul de Cercetare in Etica Aplicata

In cadrul workshop-ului se vor aborda numeroase subiecte de interes public folosind instrumentele eticii aplicate si filosofiei practice. Drepturile cuplurilor gay de a infia copii, etica alocarii resurselor medicale, responsabilitatea morala si pedepsirea organizatiilor, etica razboiului si terorismului, a muncii, a eugeniei, moralitatea Internetului dar si a jocurilor video sunt doar cateva dintre subiectele pe care cercetatorii britanici si romani le vor analiza impreuna pe parcursul celor doua zile.

Printre cei peste 25 de participanti se afla Julian Savulescu (Oxford), Walter Sinnott-Armstrong (Duke University, SUA), Roger Crisp (Oxford), Jeff McMahan (Oxford), Mircea Dumitru (rector, Universitatea din Bucuresti), Ilie Parvu (Academia Romana), Adrian Paul Iliescu (Universitatea din Bucuresti) si Valentin Muresan (Universitatea din Bucuresti).

De asemenea, reputatul profesor de filosofie morala Roger Crisp, din cadrul Colegiului St. Anne al Universitatii din Oxford, se va alatura echipei Facultatii de Filosofie a Universitatii din Bucuresti timp de o saptamana. Acesta va sustine o serie de conferinte si un curs doctoral asupra uneia dintre lucrarile fundamentale ale filosofiei din toate timpurile, Etica Nicomahica a lui Aristotel.

Reunind pentru a doua oara cercetatorii din sfera eticii aplicate si filosofiei practice din Anglia si Romania, dupa o prima intalnire care a avut loc anul trecut la Oxford, Bucharest -Oxford Workshop in Applied Ethics este rezultatul unui parteneriat intre Universitatea din Oxford si Universitatea din Bucuresti. Acesta este menit sa incurajeze o colaborare de lunga durata intre profesori si cercetatori in filosofie morala ai celor doua universitati.

Evenimentul are loc la sediul Facultatii de Filosofie, Splaiul Independentei 204, Bucuresti, in amfiteatrul Mircea Florian, incepand cu ora 09.00. Limba evenimentului este engleza. Accesul este deschis studentilor, cercetatorilor, profesorilor si celor interesati de etica aplicata in limita locurilor disponibile.