Scriitorii Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu au lansat, sambata, la Targul Gaudeamus din Bucuresti, volumul "Dialoguri de duminica. O introducere in categoriile vietii", prima carte scrisa impreuna, care, spun cei doi, se adreseaza tuturor cititorilor. La evenimentul de lansare, care a avut loc la Targul International Gaudeamus - Carte de invatatura, ce se desfasoara de miercuri pana duminica, la Complexul Expozitional Romexpo din Bucuresti, au participat scriitorii Dan C. Mihailescu, Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, potrivit Mediafax.

Andrei Plesu a spus, la evenimentul de lansare, ca "Dialoguri de duminica. O introducere in categoriile vietii" este prima carte pe care a scris-o impreuna cu Gabriel Liiceanu, iar ceea ce au incercat sa faca, prin intermediul acestui volum, a fost sa "reabiliteze" doua deprinderi care sunt disparente.

"Prima deprindere: statul de vorba. Nu mai exista deprinderea asta. Lumea nu mai sta de vorba. Ori schimba replici gata facute, ori isi dau sms-uri, ori isi dau ᅡLikeᅡ-uri. Exista o inflatie a comunicarii, dublata de o restrangere a privirii, a mimicii, a gestului, a prezentei. Adica, suntem tot mai comunicativi si tot mai singuri. Ne face placere sa reabilitam taclaua. Este o foarte buna deprindere, ies lucruri extraordinare dintr-o tacla tihnita si o recomandam. Asta am facut noi, ne-am straduit sa reabilitam taclaua. Si a doua deprindere este cazutul pe ganduri. Nu va imaginati ca la capatul fiecarui capitol se afla retete, concluzii, lamuriri definitive. (...) N-avem raspunsuri, dar ne-am straduit sa practicam caderea pe ganduri si asta vrem sa recomandam si cititorilor nostri", a explicat Andrei Plesu.

La randul sau, Gabriel Liiceanu a marturisit ca aceasta carte este despre lucruri care privesc pe toata lumea: "Cartea asta e rezultatul unei spaime de-o viata. Un om care se formeaza in orizontul filosofiei, daca are o urma de bun simt in el, trebuie sa isi dea seama ca ceea ce traieste este drama de a fi neinteles. Lumea te asaza intr-un punct foarte inalt, tu poti sa spui orice, dar ei vor fi, din capul locului, convinsi ca nu vor intelege nimic. Or, gandul meu, si al lui Andrei Plesu, de-a lungul vietii, a fost, cred, de a obtine o anumita inteligibilitate a spuselor si de a risipi prejudecata ca filosofia e ceva groaznic, care nu poate fi inteles si, conform vorbei bine stiute ᅡmare filosofieᅡ, de fapt, in lucrurile foarte serioase se poate vorbi cu comprehensibilitate maxima. De fapt, tot ce a insemnat filosofia adevarata pe lume a fost totdeauna ceva la nivelul tuturor oamenilor. Filosofia si discutia despre temele grave ale vietii nu inseamna a vorbi pe neinteles despre teme inalte, ci a vorbi despre lucruri care privesc pe toata lumea. Or, lucrurile despre care este vorba in cartea asta, nu numai ca privesc pe toata lumea, ci sunt tesutul insusi al vietii noastre."

De asemenea, Gabriel Liiceanu a mentonat ca a incercat sa gaseasca o forma - dialogul - prin care orice om "care a absolvit un liceu si care stie sa citeasca, sa puna cuvintele laolalta si sa le inteleaga in imbinarea lor sa poata intelege aceste capitole fundamentale ale vietii lui": "Oricine o poate citi, o poate citi ca pe un roman politist, care e romanul politist al vietilor fiecaruia dintre noi, o poate citi ca pe un tratat de intelepciune (...), ca pe o carte plina de umor", a spus Gabriel Liiceanu, despre cartea "Dialoguri de duminica. O introducere in categoriile vietii".

Andrei Plesu este una dintre personalitatile reprezentative ale Scolii de la Paltinis si un reper al vietii publice si academice romanesti, critic de arta, filosof, eseist, fondator si director al saptamanalului de cultura Dilema (ulterior Dilema veche), fondator si presedinte al Fundatiei Noua Europa si rectorul Colegiului Noua Europa, se arata pe site-ul editurii Humanitas. A debutat cu eseuri de istorie si teorie a artei. Dupa 1989 a devenit o voce publicistica inconfundabila, aplecandu-se, cu un umor grav si nuantat, asupra unor subiecte actuale sau perene ale politicii, ale culturii sau ale vietii cotidiene. Fara a abandona discursul filosofic, l-a largit spre explorarile teologice sau etice, cu mare succes de public.

La randul sau, Gabriel Liiceanu este una dintre figurile marcante ale Scolii de la Paltinis, personalitate civica si academica, filosof, eseist si scriitor. "Jurnalul de la Paltinis" este un bestseller al anilor 1980, mijlocind pentru public intalnirea cu modelul cultural construit de Constantin Noica. Din aceeasi perioada dateaza traducerile din Platon si primele traduceri din Heidegger, la a carui cunoastere in Romania va contribui esential.

"Apel catre lichele" devine un manifest al constiintei civice romanesti. Dupa 1990, seria volumelor de filosofie initiata de "Tragicul" continua cu "Cearta cu filozofia" si "Despre limita". In seria "Despre minciuna", "Despre ura", "Despre seductie", filosofia se deschide spre un discurs mai eseistic si implicat in viata cetatii. "Usa interzisa", "Scrisori catre fiul meu" si "Intalnire cu un necunoscut" il impun ca pe unul dintre cei mai importanti si cititi autori de "literatura personala" din Romania.