Istoria nenumaratelor distorsionari pe care le-a produs in ultimul secol si jumatate cultul „poetului national“ merita astazi parcursa. Volumul de fata o prezinta cu detasare, acuitate critica si finete a observatiei. Oare vom reusi candva sa-l vedem (si sa-l citim) pe Eminescu eliberati de mitologia creata, de un secol si ceva, in jurul imaginii lui? In orice caz, istoria exagerarilor pe marginea numelui sau e plina de invataminte.
Pentru intelectualul roman din vremurile moderne, n-a existat de altfel piatra de incercare mai mare decat „Eminescu“ - un nume in fata caruia nu oricine si-a pastrat luciditatea si discernamantul. La inceput victima a detractorilor din epoca, el a cazut curand prada zelului glorificatorilor, care l-au sechestrat in irealitatea omagiului lor. ?i cine, astazi, in afara de Lucian Boia, ne poate ghida mai bine pe acest teritoriu minat de fantasme, pentru a reveni pe taramul istoriei reale?
„Eminescu nu e perceput doar ca un foarte mare poet. A ajuns sa fie mai mult, mult mai mult decat atat. Ni se infatiseaza, la cota lui cea mai inalta, ca exponent suprem al romanismului. In ce ma priveste, am revizitat, printr-o cercetare proprie, toate fazele esentiale ale transfigurarii mitice a poetului. Nu e o carte (decat tangential) despre Eminescu, ci o privire asupra reprezentarilor poetului, un tablou sintetic al mitologiei eminesciene.“ - Lucian BOIA
Lucian Boia, nascut in Bucuresti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti. Opera sa, intinsa si variata, cuprinde numeroase titluri aparute in Romania si in Franta, precum si traduceri in engleza, germana si in alte limbi.
Preocupat indeosebi de istoria ideilor si a imaginarului, s-a remarcat atat prin lucrari teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria intre adevar si fictiune) si la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cat si prin investigarea consecventa a unei largi game de mitologii (de la viata extraterestra si sfarsitul lumii pana la comunism, nationalism si democratie).A adus, de asemenea, noi interpretari privitoare la istoria Occidentului si la istoria Frantei. in 1997, lucrarea sa Istorie si mit in constiinta romaneasca a starnit senzatie si a ramas de atunci un punct de reper in redefinirea istoriei nationale.
avem mituri, avem valoare, nu-i asa?
una pe care chiar s-o fi citit daca se poate.
Vă imaginați că autorii unor comentarii ca cele d emai sus au citit măcar un capitol din Lucian Boia?
Cartile ar fi citite de catre cei avizati, care, se presupune, au citit deja multe alte carti si nu sint atit de influentabili.
De altfel, afirmatiile d-lui Boia care par bombastice si intriga, pot fi bine temperate si nuantate in contextul cartii. Dar cartile se tiparesc in citeva zeci de mii de exemplare, in timp ce interviurile sale pot fi urmarite de milioane de oameni neavizati in domeniu, care nu pot decit fie sa se ralieze acestor afirmatii, fie sa le respinga in totalitate, impreuna cu autor.
Bre' domn profesor ce te-ar terfeli!
Cu "exponentul suprem " si alte tendinte sunt de acord.
Da daca te iei de om si omu-i mort , "celui din urma" ii mai sta in aparare constiinta care s-a mostenit ,chiar as putea spune si genetic in fiecare dintre noi .
Bre' din cate imi amintesc ...clasa a x-a, 1994 ,Lic. CFR-Galati ...Domn profesor Stegarescu...ora de romana ..."Scisoarea i"...
"...noi copii ai lumii mici,musuroaie de furnici..."
si
bre' nea Boia, mata faci parte din lumea asta mica.
Nu poti totusi sa faci ,sa scrii ceva constructiv?
Lasa dr.cului trecutul!Criticati ,criticati ...fa ceva , ...ia ceva de la "0".Initiaza o tendinta , un curent...fa ceva!
Asa zisul comunism a mitologizat da (daca imi permiti sa imi preiau licenta), cultivand nationalismul (fiind un regim national socialist).
In momentul de fata ascensiunea comunista (capitalul multinationalelor, va suna vreun clopotel de la Marx, ati citit Marx!??!) este la apogeu si este dusmanul impotriva carora ar trebui sa luptam cu totii, fiindca inseamna renuntarea la radacini, la religie, la nationalitate si inhamarea la un regim consumist in care multinationalele dicteaza viata individului.
Din pacate insa suntem prinsi in capcana media si nu realizam ce ni se intampla. Omenirea decade.
Nu discut limbajul si mentalitatea destul de "conservatoare" (ca sa nu spun de ev mediu).
Si da, Ceausescu (si nu comunismul by default) l-a rdicat si daca vei citi ce a scris Eminescu vezi ca se incadreaza perfect in noua linie daco-ceausista".
Nu ati inteles ce am exprimat eu, dovada ca inca faceti confuzia comusim - ceausism.
Tema pentru acasa: Apropo, de asta, stiti cumva ce se opuna conservatorismului? Cum caracterizati (neo?) liberalismul in raport cu actualele politici UE de reglementare a pietelor de wholesale si retail?
Din pacate, stimate domn, sunteti victima etichetelor (comunism, conservatorism, Badea, daco-ceausista (WTF?, ce e asta?).
In schimb Liiceanu, Plesu, Patapievici , Tismaneanu toata "crema " asta ce-o ridicati se evidentiaza prin scrieri fara suflet, desprinsi parca de neam, cu totul in afara lui si care vor pieri in anonimat pentru ca nu-i citeste decat oameni cu aceeasi "liniste " suflereasca " adica o minoritate problematica
Dar cei care au "timp", ma insel eu sau "ne-o trag"!
Da sunt un "bou",dar am "smart"cu net nelimitat!
Nu am caramida in mana si nici nu il percep pe Eminescu ca un "exponent suprem...".
Omul Eminescu e mort si a murit (sau......
) singur prin spitale de nebuni.
El merita liniste.
Domnule Marin Preda, ati citit cartea? vad ca aveti foarte multe de spus si va si trageti de sireturi cu acest bre'! Sunteti inca unul care grija lui primordiala este cum sa puna capra capra vecinului!
Corect ar fi ca ICR sa fie redenumit Institutul Cultural Mihai Eminescu..sa vezi atunci spume la gura lui boia
Vă mulțumesc pentru ştirea că,aşa cum garantați Dvs., BOIA l-a scos " foarte bine din luptă"pe Eminescu. În paranteza, o întrebare: putem fi de acord cu expedierea operei cuprinsă in de mii de pagini scrisă de E.( vezi volumele publicate de Academie) in broşura d-lui BOIA?
Pe de alta parte, da, aveti dreptate, as fi preferat ca prof. Lucian Boia sa mai fi acordat macar inca 100 de pagini poetului national. Le-ar fi meritat din plin nu doar Eminescu ci si Boia.
Pai, succes si la mai mare cu toti fanii care-i are !
Na, ca si rimeaza...
Vrea sa-l invie pe Eminescu-poetul, sa stirneasca o polemica in jurul operei sale poetice si sa-l faca uitat pe Eminescu-militantul, Eminescu-ideologul, Eminescu-socialul, Eminescu - unionistul, Eminescu -ultra-patriotul.
Recunoaste ca nu are egal, ca nu-l putem inlocui cu nicio alta personalitate, dar considera asta un simptom al unei culturi mici. O cultura mare - afirma el - nu s-ar subjuga unei singure personalitati.
Dimpotriva, cred ca Eminescu ar subjuga multe alte "culturi-mari", daca ar fi apartinut acestora.
Oricum, dl Boia ne da ocazia, ne invita sa ne intarim, sa ne refundamentam, sa ne reasezam si mai acerbi in veneratia noastra pentru Eminescu.
Asa cum avem "constiinta nationala", avem si "SUFLET NATIONAL". Eminescu e acesta.
Care roade n-ai adus
E ușor a scrie versuri
Când NIMIC nu ai de spus.
Înșirând cuvinte goale ce din coadă au să sune...
Încet pe cer se suie;
Era pe când nu s-a zarit,
Azi o vedem, si nu e.
Eminescu a reusit in acest catren sa sugereze
, nicidecun sa defineasca distanta in spatiu
Nu spune ca este infinita , nu indica un ordin de marime , dar sugereaza imensitatea, cosmica
Socotiti ca viteza luminii , care nu stiu daca era cunoscuta la acea vreme , este de 300 000
km/secunda !!
https://ro.wikipedia.org/wiki/Viteza_luminii
In cea ce priveste "La steaua", este o adaptare a uni poet minor german, la fel de fidela precum doctoratul lui Ponta. Cu muzicalitatea specifica geniului eminescian ... (a se vedea "Istoria .." lui N. Manolescu)
De-atunci înainte,
Aduceri aminte
M-or coperi cu drag
Și stinsele patemi
Le-or troieni căzând,
Uitarea întinzând
Pe singurătate-mi.
Nu poti contrazice intru totul cartile sale dar nici sa le consideri abordare istorica. Toate contin multa speculatie pe subiecte cunoscute de public.
E o evidenta dorinta de notorietate ceea ce este admirabil dpdv al marketingului literar.
O explicatie a afirmatiilor mele de mai sus poate fi gasita in admirabila carte a istoricului profesor academician Ioan Aurel Pop intitulata Istoria, Adevarurile si miturile. O carte ce ofera o perspectiva istorica celebrei Istorie si Mit a lui L Boia.
Revenind la cartea de fata in care dl Boia il 'demitizeaza' pe Eminescu, poetul declarat national in comunism si terfelit dupa 1989 cam de toti oamenii subtiri...opera lui nu e chiar asa de buna, a murit de sifilis, acum vedem ca nici n-a prea fost asa de roman in abordari samd.
De acord ca Eminescu a fost mitizat de catre nationalist-comunism, dar valoarea scrierilor sale (cel putin la nivelul Romaniei) este indiscutabila. George Calinescu i-a dedicat 5 volume de critica si in a sa Istorie a literaturii romane ii aduce cuvinte laudative. Toate astea petrecute inainte de venirea comunismului.
Sa discuti despre cat de roman este un conational e o tema relativa si riscanta. Cat de romani suntem noi, cat de multe am face din acest motiv? Dar cat de germani sunt germanii sau cat de francezi sunt francezii si cat de demitizata este istoria lor publica? Imposibil de spus, mai ales daca esti o tara in care 'elitele intelectuale' si-au facut un tel din 'demitizarea istoriei'. Cam greu sa ai sentimente patriotice cand ti se spune mereu ca vii pe o linie istorica cam de rahat. Oricum teme de genul asta asta nu reflecta o abordare stiintifica a istoriei.
Dar ma opresc aici.
Cititi cartea dlui Boia, ofera o lectura agreabila chiar daca scrierile sale sunt profund speculative si comerciale. Dar cititi si alte surse si trageti propriile concluzii daca vreti sa aveti o opinie obiectiva. Dubito ergo cogito.
am fost martorul unei discutii intr-un maxi taxi suburban:
-auzi ba ce tare e ai nostrii? au spartara saitul alora de la nasa!
-nu m-am abtinut sa nu intervin!baa!era tari daca face un sait care sa nu poate fi spart! asa si cu boia asta(iute sau dulce}
construieste el ceva?nuu!,nu este in stare! la fel ca multi alti neicanimeni!
Un exercitiu simplu utilizand Google, imagini, este relevant in opinia mea.
In rest ma bucur ca exista oameni cunoscatori dar si echilibrati in comentarii.
Eu doar exist si remarc lucruri ce par, in opinia mea, inadecvate, probabil cuget.