Apa trece, povestile locului raman propune o experienta inedita in peisajul expozitiilor din Romania, avand ca punct de pornire tematica Apei - element omniprezent in folclorul romanesc si care ne defineste identitatea. Expozitia gazduita de Sala Dalles va fi vernisata vineri, 13 noiembrie, ora 17.00 si va ramane deschisa pana pe 6 decembrie.

Apa trece, povestile locului ramanFoto: Afis expozitie

Copiii vor avea ocazia sa experimenteze intr-un mod neconventional un patrimoniu viu, intocmai ca apa, prezenta sau sugerata sub diferite forme sau instalatii in cadrul expozitiei. In jurul acestui element sunt tesute povesti audio-video si tactile, cu care ei pot interactiona si pe care si le pot insusi natural. Povestile sunt adaptate atat varstei lor (6-12 ani), cat si interesului si curiozitatii specifice copilariei, de aceea componenta interactiva este una dintre mizele importante ale proiectului - copiii vor putea atinge obiectele din expozitie, vor avea parte de experiente stimul-raspuns, vor avea ocazia sa (se) descopere singuri, informeaza curatorul expozitiei, Aurora Kiraly.

Practic, micii vizitatori sunt invitati sa parcurga un traseu-labirint al memoriei apei, in care simbolul Apei este prezentat sub forma unor povesti senzoriale legate de facerea lumii (Apa vie), de cultul apei bune, al apei sfintite, purificatoare, de obiceiuri care invoca ploaia (Paparudele, Caloianul), de rituri si ceremonii de trecere (Prima scalda), de Apa Sambetei si Apa Duminicii, dar si de fapturi fabuloase, acvatice (legende despre Fata Marii, Stima Apei, Solomonarul, Sorbul Marilor ).

La intrare, copiii vor primi o harta, care-i va ajuta sa parcurga labirintul si sa descopere, sub forma unui joc, povestea identitatii noastre. Dar cel mai important, sa inteleaga in mod direct ca patrimonial imaterial este viu si in trasformare.

Este o expozitie care nu se cere doar vazuta, ci si descoperita, simtita, pipaita, ascultata, observata, chiar mirosita. Sunt asteptati copiii curiosi si cu chef de joaca!

Programul de vizitare este de miercuri pana duminica 10 am ¬ 6 pm. Intrarea este libera.