Biroul fondatorului Băncii Naţionale a României, Eugeniu Carada, este scos la licitaţia Artmark din 19 noiembrie, valoarea estimativă fiind cuprinsă între 20.000 şi 30.000 de euro. Biroul cu fotoliu tip Dantesca, ce a aparţinut lui Eugeniu Carada, este realizat în manieră Napoleon III şi este bogat decorat cu gravuri în os, informeaza Agerpres.

Biroul fondatorului BNRFoto: Artmark

Carada, alături de prietenii lui apropiaţi I. C. Brătianu şi C. A. Rosetti, a pus bazele viitorului Partid Naţional Liberal şi s-a ocupat de tot ce înseamnă începuturile Băncii Naţionale, de la legea de funcţionare, până la construcţia clădirii şi fabricarea primelor bancnote. El este şi cel care a ales culoarea albastră a banilor, efigia împăratului Traian şi personificarea României ca mamă în mijlocul fiilor ei.

Cel mai vechi lot al licitaţiei de mobilier de epocă organizată de Artmark în Capitală este o masă de toaletă, decorată în stil Louis al XV-lea, din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, din vremea lui Dimitrie Cantemir. Piesa este ştampilată "Chevallier", fiind posibil să fie realizată de cunoscuta familie de tâmplari cu acelaşi nume, recunoscuţi în Franţa secolului al XVIII-lea. Lotul este estimat la 800 - 1.200 de euro.

Charles şi Jean-Mathieu Chevallier erau cunoscuţi pentru clientela aristocratică, primul fiind numit "tâmplar al casei regale" la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Licitaţia conţine două piese din colecţia industriaşului miliardar Iliescu-Brânceni, unul dintre fondatorii Comitetului Olimpic Român, respectiv un cabinet pentru arme de colecţie, estimat la 800 - 1.500 de euro, şi un birou din lemn de acaju, decorat în manieră Biedermeier, la 1.000 - 2.000 de euro. Ambele loturi sunt însoţite de câte o acuarelă ce descrie interiorul casei Brânceni din strada Cometei, actuala Căderea Bastiliei.

O altă piesă de rezistenţă este o pereche de jilţuri domneşti, în stil neo-românesc, estimată la 2.000 - 3.500 de euro. Concepute la sfârşitul secolului al XIX-lea, aceste jilţuri ar fi fost create special pentru perechea regală română, Carol I şi Elisabeta.

Expoziţia cu loturile scoase la vânzare poate fi vizitată până pe 18 noiembrie la sediul Artmark. Licitaţia de mobilier de epocă va avea loc pe 19 noiembrie, la Athenee Palace Hilton, începând cu ora 19,30.