Filosoful francez Andre Glucksmann, intelectual angajat in denuntarea sistemelor totalitare, a murit luni seara, la varsta de 78 de ani, dupa o viata care l-a dus de la maoism la atlantism, scrie AFP.

Andre Glucksmann alaturi de Sartre si Raymond AronFoto: Escalbibli blog

Nascut in 19 iunie 1937, Andre Glucksmann, tanar licentiat in filosofie, a fost asistentul intelectualului liberal Raymond Aron la Universitatea Sorbonne cand au avut loc revoltele studentilor din mai 1968, la care a participat alaturi de maoisti.

In 1975, se desparte de marxism publicand "La cuisiniere et le mangeur d'hommes" (Seuil), in care afirma ca "marxismul nu produce doar paradoxuri stiintifice, ci si lagare de concentrare". Cartea sa are efectul unei bomba in randul intelighentiei franceze inca foarte influentate de stanga radicala.

Este asociat apoi, alaturi de Bernard-Henri Levy, la miscarea "noilor filosofi", un curent foarte mediatizat al intelectualilor care au rupt-o cu marxismul.

De la anticomunism, lupta sa se va deplasa in mod natural spre antitotalitarism si spre apararea drepturilor omului.

In continuare, evolueaza spre atlantism, sustinand interventia occidentala impotriva Serbiei in 1999, pentru apararea minoritatii kosovare. Apara, de asemenea, interventia americana in Irak din 2003 si operatiunea din Libia vizand alungarea de la putere a lui Muammar Gaddafi.

Sustine, de asemenea, Cecenia impotriva Moscovei. Dupa caderea URSS, continua sa denunte autoritarismul presedintelui rus Vladimir Putin.

Revendicandu-se in continuare de stanga, nu ezita sa sustina candidatura lui Nicolas Sarkozy, in 2007, de care se indeparteaza insa, nesuportand apropierea acestuia de Vladimir Putin.

Intr-una din ultimele sale carti, "Une Rage d'enfant" (Plon, 2006), explica faptul ca furia si mizeria lumii au fost motorul actiunilor sale.