Fundația Gabriela Tudor prezintă premiera spectacolului „the kite / zmeul sau ce este dansul contemporan” realizat de coregraful Cosmin Manolescu și interpretat împreună cu performerul și coregraful japonez Zan Yamashita. Spectacolul va avea două reprezentații, pe 12 și 13 noiembrie, ora 19:30, și este prezentat în parteneriat cu Centrul Național al Dansului și prezentat în cadrul showcase-ului artistic româno-japonez Eastern Connection, organizat de Fundație.

Kite: Cosmin Manolescu si Zan YamashitaFoto: Fundatia Gabriela Tudor

Spectacolul „the kite / zmeul” traduce în plan artistic întîlnirea coregrafului Cosmin Manolescu cu civilizația japoneză și este construit pornind de la o experiență simplă de viață, contemplare și reflecție împărtășită de artiști, înălțatul zmeului (o practică foarte populară în Asia). Aceasta este mutată în spațiul scenic și privită din punct de vedere coregrafic, al poeziei mișcării și al reflecției pe care actul în sine îl poate genera. Piesa actuală reprezintă concretizarea întîlnirii artistice dintre Cosmin Manolescu și Zan Yamashita.

Artiștii au lucrat începînd din 2013 în cadrul unor rezidențe de cercetare la București, precum și Tokyo, Kyoto și Kinosaki, la procesul de lucru participînd anterior și coregrafele Mikiko Kawamura și coregrafa Mihaela Dancs, precum și criticul Takao Norikoshi.

Înălțatul zmeului devine în contextul acestui spectacol un generator de dialog și de reflecții comune despre societatea contemporană în România și Japonia, tradiții, istorii personale, probleme legate de ecologie, precum explozia de la Fukushima și mișcarea Roșia Montană, relația omului cu moartea, limitele comunicarii și ale traducerii, dar și o chestionare permanentă a ce anume este dansul contemporan.

Filmul „Ce este dansul contemporan”, realizat de Cosmin Manolescu și Tania Cucoreanu este parte integrantă a spectacolului „the kite / zmeul”. Filmul reprezintă totodată un documentar care reflectă procesul artistic din cadrul programului Eastern Connection și integrează o serie de întrebări legate de ce este dansul contemporan, adresate profesioniștilor, amatorilor și publicului cu care artiștii au venit în contact în diverse contexte de-a lungul proiectului.

Spectacolul din 13 noiembrie este urmat și de o discuție cu publicul, anunta organizatorii.

Cosmin Manolescu este coregraf, performer și director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele si proiectele sale, aflate la granița între performance-dans-happening au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, etc., fiind premiate la diverse festivaluri din țară și în străinătate. Din 1998 a condus în mod regulat ateliere de dans pentru profesioniști ai dansului, actori, amatori, public larg sau copii în România și în străinătate. În cei peste 15 ani de activitate profesională a organizat sute de proiecte culturale (festivaluri, proiecte de cercetare artistică, spectacole, rezidențe, ateliere) și a avut un rol important in promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în Romania. În decembrie 2014 Centrul Național al Dansului i-a acordat lui Cosmin Manolescu premiul de excelență pentru contribuția adusă dezvoltării dansului contemporan. În perioada 2012-2014, Cosmin Manolescu a fost director artistic al spațiului ZonaD – studio Paradis Serial, iar între 2011-2015 al programului E-Motional. Între spectacole sale recente se numără „Camera 1306 [I Am Myself]”, „Piesă cu responsabilitate limitată”, realizat împreună cu Mihaela Dancs, și [Fragil] o coproducție E-Motional 2015, performată împreună cu Giselda Ranieri (IT) și Tanja Andreeva (NO). În 2013 a inițiat proiectul de colaborare artistică româno-japoneză Eastern Connection, în cadrul căruia este realizat spectacolul „the kite”.

Biletele se pot achiziţiona on-line de pe https://www.kompostor.ro/6123 – 12 noiembrie și https://www.kompostor.ro/6124 - 13 noiembrie sau cu 30 de min. înainte de începerea spectacolului la Sala Stere Popescu, Bd. Mărăşeşti, 80-82. Preţ bilet: 25 lei întreg/ 15 lei redus (elevi/ studenţi/ pensionari).