In data de 11 noiembrie 2015, va avea loc, la International Jazz-Club A-Trane Berlin, concertul cvartetului Elevation. Aceasta include patru dintre cei mai creativi muzicieni contemporani de jazz: transilvaneanul Lucian Ban - pian, si americanii Abraham Burton - saxofon, John Hebert - bas si Eric McPherson - percutie, informeaza ICR Berlin intr-un comunicat de presa. Concertul face parte din turneul de promovare al celui de-al doilea album al band-ului, "Songs from Afar", lansat in toamna acestui an de catre Sunnyside Records.

Deși stabilit în SUA de peste 15 ani, compozitorul și pianistul Lucian Ban se întoarce mereu, prin muzica sa, la rădăcinile transilvane. Mai mult, pentru trei dintre titlurile de pe noul album, interpretate în stilul muzicii populare tradiționale, acesta a colaborat cu solistul român Gavril Țărmure. De asemenea, pentru cinci dintre titluri, cvartetul a colaborat și cu cunoscutul compositor și violinist american, Mat Maneri.

Astfel, prin aceasta alăturare neobișnuită de muzicieni și direcții, Ban reușește să combine influențele sale românești cu tradiția jazzului american într-un album unitar care reflectă diferitele sale fațete artistice.

Lucian Ban a crescut în micul sat transilvan Teaca, ascultând cântece populare interpretate la nunți, zile de naștere și alte sărbători. La vârsta de șapte ani, Ban s-a mutat la Cluj unde a studiat pianul și compoziția. Ulterior și-a continuat studiile la Academia de Muzică din București, între 1992 și 1995, și a constituit grupul Jazz Unit împreună cu care a lansat două albume. Din 1999 s-a stabilit în Statele Unite ale Americii.

A-Trane International Jazz-Club a fost deschis la sfârsitul anului 1992 și este situat în Berlin- Charlottenburg , pe Bleibtreustrasse 1. De-a lungul timpului clubul a găzduit numeroși muzicieni de renume precum Wynton Marsalis, Herbie Hancock, Lee Konitz, Brad Mehldau, Larry Coryell, Diana Krall, Esbjörn Svensson sau Till Bronner și este totodată unul dintre locurile de desfașurare ale festivalului Jazzfest Berlin. A - Trane este considerat unul dintre cele mai importante cluburi de jazz din Europa și a fost onorat cu Premiul Live Entertainment Award ( LEA ) în aprilie 2011.