Testamentul olograf al lui Avram Iancu, păstrat de familia Raţiu timp de peste 150 de ani, a fost predat, vineri, Bibliotecii Centrale Universitare 'Lucian Blaga' din Cluj. Documentul, datat 20 decembrie 1850, este scris cu cerneală neagră, informeaza Agerpres..

"Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu câte zile mai pot avea. Un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi. Câmpeni, 20 decebrie, Avram Iancu, avocat", stă scris în testamentul lui Avram Iancu, citit vineri de profesorul Ioan Bolovan, prorector al Universităţii Babeş-Bolyai şi specialist în istorie modernă.

Cel care a adus vineri dimineaţă mapa conţinând testamentul olograf al lui Avram Iancu a fost Indrei Raţiu, fiul lui Ioan Raţiu. Mapa conţine şi o serie de alte documente legate de familia şi viaţa lui Avram Iancu şi este una dintre cele mai importante donaţii făcute de familia Raţiu bibliotecii clujene.

"Valoarea lui este incontestabilă pentru noi, pentru conştiinţa noastră identitară indiscutabilă. Ne raportăm la Avram Iancu, ne raportăm la 1918, ne raportăm la tot ceea ce a însemnat construcţia identităţii noastre, nestrident, nepatriotard, cu raţiune şi cu decenţă şi cu demnitatea pe care trebuie să o avem şi care iese din retorica patriotardă, spumoasă şi păguboasă încă", a declarat Doru Radosav, directorul BCU.

La rândul său, Indrei Raţiu a explicat cum a ajuns testamentul în posesia familiei sale şi cum a fost păstrat peste 150 de ani, în ciuda vicisitudinilor sau accidentelor prin care a trecut familia sa. Indrei Raţiu a precizat că momentul exact al predării testamentului de la Avram Iancu familiei Raţiu nu este foarte clar, dar că documentul a fost predat ori către canonicul Basiliu Raţiu, de la Blaj şi care ţinea legături frecvente cu Avram Iancu, ori către Ioan Raţiu "Memorandistul".

"Ce este aproape sigur este că cel care a moştenit această responsabilitate a fost bunicul meu, Augustin Raţiu, a fost primar în Turda, care a murit în'70. Înainte de el, doctorul Radiu Raţiu, medicul, unchiul meu, care era istoricul familiei...doar că el a pleca la Paris în '80 şi la câteva luni după plecare toată colecţia lui a dispărut într-un incendiu în curtea casei la Turda. Şi acest secret, localizarea testamentului, era foarte ascuns chiar şi faţă de membri familiei şi eu personal am fost convins că era pierdut. Dar nu. Radu Raţiu înainte de a pleca a transmis mapa mătuşii mele Mia Raţiu de la Câmpia Turzii şi de la Mia s-a transmis la tatăl meu Ion Raţiu', a povestit Indrei Raţiu.

Acesta a adăugat că cel care a păstrat în ultimii 15 ani acest testament, până acum două săptămâni, a fost Mihai Bănică, bodyguard al lui Ion Raţiu şi prieten al său. Astfel, fostul lider al Partidului Naţional Ţărănesc a considerat că cel mai bun loc de păstrare al testamentului lui Avram Iancu este în posesia lui Mihai Bănică.

Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga" va organiza special pentru acest eveniment o expoziţie, care va avea ca piesă centrală Testamentul olograf al lui Avram Iancu, care va fi astfel expus pentru a fi văzut de public. Expoziţia va fi deschisă la sediul instituţiei, aflat în Cluj-Napoca.

De asemenea, pentru a face cunoscut conţinutul acestui testament unei mase cât mai mari de oameni, actul va fi digitizat, arata sursa citata.