Un proiect special încheie, în seara acesta, de la ora 19.30, cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. Este vorba despre concertul-lectură susțiunut de Maia Morgenstern, acompaniată la pian de Alina Azario, moment care își propune să ilustreze una dintre cele mai frumoase şi îndelungate prietenii care s-au legat vreodată între doi artiști de talie internațională, în ciuda diferenţei de vârstă: cea dintre Clara Haskil şi Dinu Lipatti.

Maia Morgenstern si pianista Alina AzarioFoto: Headsome Communication

Clara Haskil spunea că „Dinu Lipatti dă impresia că se jenează cu propriul său geniu”, iar Dinu Lipatti a descris modul ei de a cânta la pian ca „însumarea perfecțiunii pe pământ”.Corespondenta celor doi muzicieni de origine română reflectă profunda admirație pe care cei doi și-o purtau reciproc: ca artiști, dar și ca oameni.

Momentele muzicale care susțin lectura publică a corespondenței dintre Clara Haskil și Dinu Lipatti includ lucrări de Johannes BRAHMS, Wolfgang Amadeus MOZART și Franz SCHUBERT.

MAIA MORGENSTERN este una dintre cele mai apreciate actrițe române de astăzi, fiind una dintre puţinele artiste românce care a reuşit să pătrundă în cinematografia străină. De-alungul carierei, Maia Morgenstern a primit un număr impresionant de distincții internationale.

Debutul în cinematografie s-a produs în anul 1983, cu filmul Prea cald pentru luna mai, în regia Mariei Callas Dinescu, însă a cucerit definitiv admirația publicului cu filmul Balanţa, în regia lui Lucian Pintilie, film care i-a adus şi notorietatea internaţională, actriţa fiind declarată „Steaua de mâine”, obţinând totodată şi prestigioasa distincţie a Academiei Europene de Film – Premiul Felix.

Din 2012 Maia Morgenstern este managerul Teatrului Evreiesc de Stat din București.

ALINA AZARIO

„Performanță și măiestrie!” – Augsburger Allgemeine

Pianista Alina Azario s-a născut la Piatra-Neamţ și a studiat pianul la Paris şi Hamburg, iar în prezent predă la una dintre cele mai importante instituţii de muzică din lume, Hochschule für Musik und Theater Hamburg. De asemenea, a terminat și studiile de «Konzertexamen» (ciclu post-universitar) cu cele mai înalte distincții în cadrul aceleiași instituții, sub îndrumarea renumitului pianist de origine rusă Evgeni Koroliov. Alina Azario este inițiatoarea Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil, un omagiu adus remarcabilei pianiste de origine română.