Un proiect ce are ca scop punerea în valoare a relațiilor culturale contemporane franco-române din domeniul literaturii, Lista Goncourt, alegerea studenților români, ajunge în 2015 la cea de-a treia ediție.

David FoenkinosFoto: Institutul Cultural Francez

Sub patronajul celebrei Academii Goncourt, Lista Goncourt / Alegerea studenților români – are un principiu de bază simplu: un juriu format din studenți la literatură franceză ai universităților din România decernează premiul celui mai bun roman francez pornind de la lista primei selecții a Academiei Goncourt, comunicată pe 3 septembrie 2015. Gândit ca un motor de colaborare interuniversitar la scară națională, acest premiu are ca scop pregătirea unei noi generații de critici ai literaturii franceze contemporane și deschiderea publicului larg către marii autori ai acestei literaturi. România este al cincilea spațiu geografic care, în 2013, alături de Italia, inaugurează Lista Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2011) și Orientul Mijlociu (Liban, 2012).

La selecția din România participă șapte departamente de literatură franceză din șapte universități ale țării : Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara, constituind un juriu de 70 studenți. Câte un reprezentat din fiecare oraș se va deplasa la București, pentru a participa în dimineața zilei de 30 octombrie la deliberarea finală, în prezența autorului francez, David Foenkinos.

Pe 30 octombrie 2015, ora 13.00, la Artmark (Strada C.A.Rosetti, 5), romanul laureat va fi făcut public în cadrul unei conferințe de presă la care vor participa David Foenkinos, laureat al Premiului Renaudot pentru romanul « Charlotte », Ioana Rosenberg, președinte de onoare al acestei ediții și directoare a editurii Ibu Publishing, Excelența Sa, François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, domnul Christophe Gigaudaut, director al Institutului Francez din România și domnul Fabien Flori, director al Biroului pentru Europa centrală şi orientală al Agenţiei universitare a Francofoniei - AUF .

David Foenkinos va fi prezent la mediateca Institutului Francez, vineri, 30 octombrie, ora 16.00, alături de reprezentanții editurilor Nemira, Pandora M și Rao pentru o discuție despre operele sale literare, publicate în România, urmată de o sesiune de autografe.

Autorul va de asemenea prezent pe 29 octombrie, ora 19.00, la librăria Carturești Verona, pentru lansarea romanului său, « Charlotte », publicat la editura Nemira.

Lista selecției Goncourt 2015 este:

- Christine Angot, Un amour impossible (Flammarion)

- Isabelle Autissier, Soudain, seuls (Stock)

- Nathalie Azoulai, Titus n’aimait pas Bérénice (P.O.L.)

- Olivier Bleys, Discours d’un arbre sur la fragilité des hommes (Albin Michel)

- Mathias Enard, Boussole (Actes Sud)

- Nicolas Fargues, Au pays du p’tit (P.O.L.)

- Jean Hatzfeld, Un papa de sang (Gallimard)

- Hédi Kaddour, Les Prépondérants (Gallimard)

- Simon Liberati, Eva (Stock)

- Alain Mabanckou, Petit piment (Seuil)

- Tobie Nathan, Ce pays qui te ressemble (Stock)

- Thomas B. Reverdy, Il était une ville (Flammarion)

- Boualem Sansal, 2084 (Gallimard)

- Denis Tillinac, Retiens ma nuit (Plon)

- Delphine de Vigan, D’après une histoire vraie (JC Lattès)

În 2014, juriul din România a ales câștigător romanul « Mersault, contre-enquête » de Kamel Daoud, care va fi publicat la editura Ibu Publishing în luna noiembrie, cu ocazia celei de-a 22-a ediții a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus 2015.