Luni, 26 octombrie, la Sibiu, debuteaza cea de a II-a editie a Festivalului International de Muzica Clasica Clara Haskil. Editia din acest an a Festivalului de la Sibiu va fi deschisa de muzicianul brazilian de origine romana Cristian Budu, cel mai recent castigator al prestigiosului Concurs International Clara Haskil de le Vevey, Elvetia.

Cristian BuduFoto: Headsome Communication

Programul serii de luni debuteaza la ora 19.30, cel care va face deschiderea oficiala fiind jurnalistul Marius Constantinescu, unul dintre cei mai apropiati realizatori romani de televiziune de zona muzicii clasice.

Lucrari de Claude Debussy, Franz Liszt, Heitor Villa-Lobos , precum si apogeul literaturii pianiste pentru pian solo, cele 24 de Preludii ale lui Frédéric Chopin, acestea sunt propunerile organizatorilor pentru prima seara: „Ne bucuram ca, in programul serii pe care o va sustine la Sibiu, Cristian Budu a ales sa includa si cele 24 de Preludii ale lui Frédéric Chopin, o lucrare emblematica pentru literatura pianistica dedicata pianului solo, o provocare pentru orice muzician si o mare bucurie pentru melomani!” (pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului)

Tanarul brazilian de origine romana Cristian Budu a fost recompensat, inca de la o varsta frageda, cu premii la mai multe concursuri nationale prestigioase. In septembrie 2013, a castigat prestigiosul Concurs International Clara Haskil din Elvetia. Printre laureatii editiilor precedente se numara pianisti ca Richard Goode, Christoph Eschenbach, Till Fellner, Martin Helmchen si Evgeny Koroliov. Pe langa Premiul Clara Haskil, a primit si Premiul Children’s Corner si Premiul Publicului.

Cristian Budu a cantat deja ca solist cu Orchestra Suisse Romande, Orchestra Simfonica din Brazilia, Orchestra Filarmonicii din Minas Gerais. In Statele Unite ale Americii, a avut aparitii solo in Iordania Hall, la Festivalul de Muzica Rockport, a participat la cursuri de maiestrie la Universitatea Massachusetts si a dat recitaluri solo si de muzica de camera in Boston, New York, precum si in alte state. Recent, a cantat cu Orchestra Radio-Sinfonieorchester Stuttgart si la Fränkische Musiktage Alezenau.

Angajamente viitoare includ, printre altele, un concert cu Luzerner Sinfonieorchester, un recital la Basel, un concert duo cu Esther Hoppe in Zug si, de asemenea, o invitatie in cadrul Festivalului Zermatt.

In timp ce studia in Brazilia, l-a intalnit pe artistul brazilian Antonio Nobrega, care l-a introdus in universul bogat al traditiilor populare. Cristian a devenit elevul sau la „Institutul Brincante” din Sao Paulo, unde a studiat numeroase stiluri de dansuri braziliene, pentru o perioada de mai bine de 4 ani. Aceasta perioada a avut o influenta puternica in dezvoltarea lui ca artist, imprimand o trasatura unica personalitatii sale artistice.

Cristian Budu a absolvit Universitatea din Sao Paulo, unde l-a avut ca profesor pe pianistul Eduardo Monteiro. In Statele Unite ale Americii, a absolvit un Master in interpretare pianistica cu Wha'Kyung Byun, fiindu-i acordata o bursa speciala de la Conservatorul New England din Boston.

Primul sau CD cu Preludiile de Chopin si Bagatelele lui Beethoven va fi lansat in februarie 2016 la casa elvetiana de discuri Claves Records.

​​

Editia a doua a Festivalului International de Muzica Clasica „Clara Haskil” va avea loc in perioada 26 octombrie - 2 noiembrie, in Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, fiind primul proiect de talie internationala din Romania care onoreaza memoria legendarei pianiste de origine romana.

Una dintre suprizele celei de a II-a editii ale Festivalului International de Muzica Clasica Clara Haskil o reprezinta deschiderea proiectului inspre zona lecturilor publice. Maia Morgenstern va citi pagini din corespondenta dintre doi mari muzicieni: Clara Haskil si Dinu Lipatti. Un concert-lectura care isi propune sa ilustreze una dintre cele mai frumoase si indelungate prietenii care s-au legat vreodata intre doi artisti de talie internationala, in ciuda diferentei de varsta.

In ceea ce priveste muzicienii invitati, ei sint, ca si la editia intai, nume dintre cele mai sonore in lumea muzicii clasice: pe linga Orchestra Simfonica Bucuresti, dirijata de Tiberiu Soare si Cvartetul Arcadia, vor mai urca scena Filarmonicii din Sibiu: Cristian Budu, Stefan Tarara, Maoro Lo Conte, Volodymyr Lavrynenko, Alexander Schimpf si Alina Azario.

Festivalul a luat nastere la initiativa pianistei Alina Azario.

Biletele s-au pus in vanzare in reteaua www.bilet.ro si la Casa de bilete a Salii Thalia, incepand din data de 1 octombrie 2015, zilnic intre orele 12.00 si 16.00. Informatii la tel.: 0735.566.486.

FICH este un proiect cofinantat de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu.