Cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se va deschide oficial vineri, cu spectacolul "Mein Kampf", de George Tabori, în regia lui Alexandru Dabija, producţie a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, care va putea fi văzut la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, de la ora 20,00. Spectacolul este o farsa antinazistă, pe care Tabori a regizat-o pentru prima oară, la Viena, în anul 1987.

Mein Kampf: foto Nicu CherciuFoto: TNB

La ediţia din acest an a festivalului, publicul va putea vedea 44 de spectacole, selecţionate din stagiunea 2014-2015, precum şi trei producţii invitate din străinătate. Vor mai fi organizate expoziţii, conferinţe, dezbateri, lansări de carte, informeaza TNB.

Potrivit organizatorilor, FNT îşi propune nu doar să fie în strictă actualitate, ci şi să aducă un tribut memoriei teatrului românesc. Astfel, prin cele 10 expoziţii de fotografie şi plastică deschise pe toată perioada evenimentului, publicul va avea ocazia să-şi aducă aminte atât de mari nume ale teatrului precum Gina Patrichi, Amza Pellea, Ştefan Iordache, George Constantin sau Gellu Naum. De asemenea, vor fi prezentate şi două expoziţii inedite: "Lume" - 70 de fotografii realizate de Silviu Purcărete, expuse în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti, şi "Graficaturi" - 40 de lucrări de grafică şi caricatură de Horaţiu Mălăele, în spaţiile afine sălii Studio.

Foaierul Teatrului de Comedie găzduieşte un eveniment expoziţional multimedia - "Comedia Remix" -, despre naşterea şi creşterea acestei instituţii de cultură.

Expoziţia dedicată sărbătoririi a 25 de ani de FNT "Afişele vremii. Vremea teatrului" cuprinde o selecţie de afişe de festival şi ale spectacolelor prezentate la acest eveniment în perioada 1990 - 2014, care va da viaţă şi culoare Pasajului Universităţii, transformat pe durata festivalului în "Pasajul FNT". Ea va fi completată de o expoziţie virtuală de fotografie de teatru - imagini din spectacolele selecţionate în cele 24 de ediţii, intitulată "25 de ani de FNT. O istorie în imagini", realizată de Mihaela Marin, care va rula atât în Pasajul FNT, în foaierele teatrelor partenere, precum şi pe site-ul www.fnt.ro.

De asemenea, o retrospectivă a expoziţiilor prezentate la Cvadrienala de scenografie şi arhitectură de teatru de la Praga, ediţia 2015, îşi va afla locul, pe toată durata festivalului, în foaierul sălii Studio a Teatrului Odeon. "Rădăcini" şi "Libertate" sunt expoziţii organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Seria Conferinţelor FNT va fi deschisă de un "Fals proiect de doctorat", o conferinţă-atelier de rostire a poeziei susţinută de actorul Ion Caramitru.

Festivalul are ca temă o realitate extrem de actuală, cea a conflictului, care se regăseşte şi în multe dintre spectacolele festivalului. Va fi organizată şi dezbaterea "Război. Conflict. Teatru", despre cum şi dacă poate teatrul să atenueze diversele forme de violenţă din viaţa de zi cu zi, să readucă armonia între oameni.

În colaborare cu Institutul Polonez, festivalul propune conferinţa "Teatrul şi memoria" - 250 de ani de teatru de stat în Polonia, susţinută de dramaturgul şi criticul de teatru Piotr Gruszczynski. Evenimentul va fi urmat de proiecţia filmului "(A)pollonia" de Krzysztof Warlikowski.

Pasajul Universităţii din Capitală va fi transformat, timp de două săptămâni, în "Pasajul FNT", un loc de întâlnire şi de difuzare a celor mai importante informaţii legate de festival.

În Pasajul FNT vor fi iniţiate concursuri şi alte forme de participare interactivă, iar trecătorii se vor putea întâlni, în fiecare zi, între orele 16,30 - 18,30, cu Margareta Pâslaru - prezentă pentru al doilea an consecutiv, pentru a oferi autografe şi a prezenta CD-ul "Actorii cântă", menit să iniţieze donaţii care vor ajunge în conturile campaniei "Artiştii pentru artişti" organizată de UNITER.

În premieră absolută în România, Festivalul Naţional de Teatru lansează transmisii directe în ţară şi străinătate ale unora dintre cele mai "râvnite" spectacole înscrise în program. Astfel, trei spectacole, producţii româneşti, vor putea fi urmărite în cinci mari oraşe ale ţării - Bucureşti, Braşov, Constanţa, Piteşti, Timişoara -, dar şi în străinătate, printr-un parteneriat cu Institutul Cultural Român, care va facilita vizionarea acestor transmisii în spaţiile ICR Viena, ICR Londra şi ale Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău.

Selecţia spectacolelor care vor fi prezentate pe perioada Festivalului Naţional de Teatru a fost realizată de criticul de teatru Marina Constantinescu

Ediţia aniversară a FNT va avea loc între 23 octombrie şi 1 noiembrie.

Biletele pentru cele 98 de reprezentaţii ale spectacolelor prezentate în festival se pot achiziţiona de pe platforma online www.mystage.ro şi de la casele de bilete ale instituţiilor partenere - Teatrul Naţional "I. L.Caragiale", Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Excelsior, Teatrul Foarte Mic.

În premieră pentru Festivalul Naţional de Teatru, biletele vor putea fi achiziţionate şi online, prin mystage.ro - prima platformă de bilete dedicată exclusiv spectacolului de teatru din România. Platforma este accesibilă şi de pe orice dispozitiv mobil. AGERPRES