George Enescu spunea în urmă cu mai bine de un secol: „Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” (George Enescu)

Orchestra de Camera Radio: Foto Alexandru DoleaFoto: Radio Romania

Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii, dovadă stând faptul că se regăsesc în manuscrisele sale, se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie (19.00), într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, Orchestra de Camera Radio şi Orchestra de Muzica Populara Radio.

Sub titlul “George Enescu şi lăutarii dinastici bucureşteni” seara va începe cu melodii celebre cântate în stil tradiţional de Orchestra de Muzică Populară Radio printre ele: „Am ibovnică-n Mizil”, „Sârba scrobiţilor”, „Hora Florica” „Ciocârlia”. Solist va fi Alexandru Mica, cel care s-a dedicat cercetării şi valorificării, în calitate de interpret vocal, al tezaurului folcloric românesc din Muntenia ultimelor cinci veacuri, repunând în circulaţia vie, folclorică, la nivel naţional, un număr de 622 de cântece populare antologice selecţionate cu migală.

Orchestra de Muzica Populara Radio

Orchestra de Muzica Populara Radio

Foto: Radio Romania

În cea de-a doua parte, Orchestra de Cameră Radio va interpreta cunoscute lucrări mai des auzite pe scenele de muzică clasică, compuse pornind de la teme tradiţionale româneşti: G.Dinicu: „Hora mărţişorului”, „Sârba-n căruţă”, „Hora staccato”, din caietele Gh. A Dinicu: „Hora lui Dobrică”, manuscrisul George Enescu - Cristache Ciolac: „Hora morii” și altele. Solişti vor fi tânăra violonistă Simina Croitoru şi naistul Cornel Pana, cel care va şi dirija ambele orchestre. Concertul este prezentat de muzicologul Viorel Cosma.

Pentru a pătrunde mai uşor în atmosfera serii, dar şi pentru o mai bună documentare, în foaierul Sălii Radio, aripa Berthelot, va fi deschisă, în parteneriat cu Muzeul Naţional George Enescu, expoziţia: ”George Enescu și muzica lăutarilor români”.

Realizată de muzicologul Cristina Andrei, expoziția valorifică material documentar din colecţia particulară a maestrului Viorel Cosma (consultant științific în relizarea proiectului), din fondurile Muzeului Naţional George Enescu, al Bibliotecii Academiei Române şi al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, reflectând parteneriatul marelui compozitor şi interpret român cu câţiva dintre cei mai străluciţi virtuozi lăutari din vremea sa, de la formarea sa muzicală în copilărie cu lăutarul satului, până la colaborări în formaţii de muzică de cameră şi pe podiumul de concert.

Sunt evidenţiate astfel sursele profesionale ce i-au înlesnit lui Enescu pătrunderea în profunzimea tainelor artei populare interpretative şi accesul la un repertoriu folcloric divers, pe care l-a valorificat genial în compoziţie şi în tehnica violonistică savantă.

„Trăind timp îndelungat în intimitatea dinastiei Dinicu (având ca partener în muzica de cameră pe violoncelistul Dimitrie Dinicu şi pe violonistul Gheorghe A. Dinicu), dând recitaluri cu Nicolae Buică, culegând melodii populare de la lăutarul Cristache Ciolac, afişându-se deseori cu Lică Ştefănescu, ce cânta la tobă, în capitala Franţei şi în oraşe mici din regiuni ca Râmnicu-Sărat, Buzău ori Târgu Jiu, toate acestea i-au permis marelui creator să cunoască perfect aceşti valoroşi parteneri artistici.” (Viorel Cosma)

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro .