Cineastul Thomas Ciulei cere MC elaborarea unui plan de restaurare a filmelor din patrimoniul national, ca ele "sa nu se piarda", si o reevaluare a performantei producatorilor, iar in cazul unui raspuns pozitiv ar putea reveni asupra interdictiei de difuzare a filmelor sale si ale tatalui sau, informeaza Mediafax.

Thomas Ciulei - regizorFoto: Hotnews

Regizorul si producatorul Thomas Ciulei a declarat, duminica, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca in Romania sunt multe filme care trebuie restaurate, insa acest lucru nu se intampla, transmite corespondentul Mediafax.

"Avem in Romania o situatie grava cu patrimoniul national, avem foarte multe filme care trebuie restaurate si nu se restaureaza nimic. Sper ca discutia care s-a lansat in urma interzicerii filmelor tatalui meu in Romania sa duca la o discutie generala despre cum sau ce trebuie sa facem ca patrimoniul nostru sa nu se piarda, trebuie sa ne apucam, de urgenta, de restaurarea unor filme. Ministerul Culturii trebuie sa elaboreze un plan care sa aiba la baza analiza patrimoniului national si al inceperii restaurarii acestuia, fiindca avem foarte multe filme bune si nu s-a restaurat nimic in ultimii 25 de ani, iar acest lucru trebuie sa se schimbe, pentru ca, in curand, va fi prea tarziu. Trebuie sa salvam ce este de salvat, cat mai este timp", a spus Ciulei.

El a afirmat ca filmul "Padurea spanzuratilor", regizat de tatal sau, Liviu Ciulei, este intr-o stare mai buna decat "Morometii", dar 40 de minute din negativul original de camera lipsesc, fiind numai "in copie".

"A fost o initiativa de restaurare in urma cu cativa ani, care s-a pierdut din cauza dezinteresului CNC in ceea ce priveste restaurarea acestui film. Din pacate, nici in prezent CNC nu considera ca ᅡPadurea spanzuratilorᅡ trebuie restaurat, ceea ce mi se pare o situatie catastrofala, dar si mai catastrofala este directia in care mergem. Directorul CNC a spus ca nu sunt cereri de restaurare, dar ce se intampla cu filmele unde nu mai este regizorul sau operatorul si nu se mai fac cereri, raman in arhiva sa le manance umezeala si sobolanii?", s-a intrebat Thomas Ciulei.

In ceea ce priveste interdictia de difuzare a filmelor sale, Thomas Ciulei a spus ca cea mai recenta pelicula a sa, "2+2", a avut o singura proiectie in Romania, sambata, in cadrul Festivalului International de Film Comedy Cluj, deoarece mai trebuie sa primeasca bani.