Reprezentantul proprietarilor sculpturii "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, avocatul Bogdan Grabowski, a declarat pentru Mediafax ca ofertele facute de Guvernul Romaniei sunt "in bataie de joc" si ca, "mai mult ca sigur, urmatorul proprietar nu va fi statul roman".

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

"Negocierile este posibil sa se fi terminat. Totul depinde de Guvernul Romaniei si de primul ministru, daca incearca sa faca o oferta serioasa. Toate ofertele avansate sunt in bataie de joc si au ca scop sa faca afaceri pe seama cetatenilor romani", a declarat miercuri, pentru Mediafax, avocatul Bogdan Grabowski.

"Dreptul de preemtiune detinut de Guvernul Romaniei, care a expirat pe 4 octombrie 2014, se exercita in limitele stabilite de proprietari. Cererea de oferta este facuta pentru 20 de milioane de euro si statul roman trebuie sa spuna daca exercita dreptul de preemtiune. Daca da, il exercita la aceasta suma. Daca nu accepta suma, trebuie sa propuna una foarte apropiata de aceasta. Daca propune 1 sau 2 milioane de euro, nu avem ce discuta", a mai spus Grabowski.

"Nu trebuie sa uitam ca este vorba despre Brancusi. Daca statul roman considera ca valoarea lui Brancusi este de 1 sau 2 milioane de euro, atunci isi taie craca de sub picioare. Si mai spun ca-i intereseaza valorile nationale", a mai declarat reprezentantul proprietarilor sculpturii "Cumintenia Pamantului".

Referitor la existenta unor posibili cumparatori privati, Grabowski a declarat pentru Mediafax ca acestea sunt "in stand-by", din cauza faptului ca statul roman nu este hotarat. "Faptul ca doamnele proprietare (Paula Ionescu si Alina Serbanescu, n.r.) au mai discutat cu reprezentantii statului roman, desi dreptul de preemtiune a expirat, a fost o forma de bunavointa din partea lor, ca sa nu spuna cineva ca pun piedici unei eventuale cumparari a operei", a explicat avocatul.

"Acum, negocierile cu statul roman sunt intr-un impas evident si, deocamdata cel putin, acesta nu da dovada de seriozitate. Mai mult ca sigur, urmatorul proprietar al statuii nu va fi statul roman si asta din cauza statului roman", a concluzionat Bogdan Grabowski.

Pe de alta parte, Valeriu Sangeorzan, de la casa de licitatii Artmark, intermediar al vanzarii, a declarat miercuri pentru Mediafax ca aceasta situatie se va prelungi pe termen nedeterminat sau se va reusi obtinerea unei negatii la dreptul de preemtiune al Ministerului Culturii.

"Ministerul a marit putin oferta, a ajuns la 3 milioane, 3 milioane si jumatate de euro, sper sa nu gresesc. Din pacate, proprietarii considera nu foarte serioase aceste oferte si intalniri, care nu reprezinta o baza de negociere. E saltul foarte mare de la 20 de milioane (pretul evaluat, n.r.) la 1, 2, 3 (ofertele facute de Ministerul Culturii pana in prezent, n.r.)", a declarat Valeriu Sangeorzan, directorul Departamentului de Dezvoltare, PR si Comunicare al casei de licitatii Artmark.

"Cum termenul limita a expirat de mult, acum se stabilesc noi intalniri. Nu stim ce se petrece in spate. Exista doua variante: fie prelungirea acestei situatii, ceea ce probabil se va intampla, fie acordarea negatiei, pe care noi o tot cerem, dar nu se intampla", a mai spus Sangeorzan.

De cealalta parte, reprezentanti ai Ministerului Culturii au declarat miercuri pentru Mediafax ca nu exista informatii noi spre a fi comunicate. "Inca nu au cazut de acord cele doua parti, probabil negocierile continua", au afimat reprezentanti ai ministerului.

In luna septembrie 2014, sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, care este evaluata la circa 20 de milioane de euro si face parte dintr-o colectie bucuresteana privata, a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

De asemenea, Ministerul Culturii a fost mandatat, in aceeasi luna, de Guvern sa inceapa negocierile legate de cumpararea sculpturii "Cumintenia Pamantului".

Sculptura a fost prezentata, in septembrie 2014, intr-o expozitie privata dedicata marilor artisti romani ai avangardei inceputului de secol, organizata la sediul din Bucuresti al Artmark. La aceasta expozitie privata au participat "importanti colectionari internationali", inclusiv membri ai comitetului unuia dintre cele mai faimoase muzee de arta din lume, Tate Modern din Marea Britanie, potrivit Artmark.

De asemenea, in luna octombrie 2014, Inspectia Judiciara (IJ) din Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa claseze o sesizare in cazul retrocedarii operei lui Constantin Brancusi "Cumintenia Pamantului", dupa ce a constatat prescriptia raspunderii disciplinare, intrucat au trecut peste doi ani de la sentinta. IJ a facut aceste verificari dupa ce premierul Victor Ponta a vorbit despre decizia instantei privind retrocedarea operei lui Brancusi. Victor Ponta declara, pe 30 septembrie 2014, ca i-a cerut ministrului Justitiei sa sesizeze CSM asupra faptului ca un judecator a emis, in opinia sa, o hotarare gresita in cazul operei lui Brancusi "Cumintenia Pamantului", spunand ca acel judecator ar trebui sa plateasca.

"Singura opera a lui Constantin Brancusi ramasa in Romania, "Cumintenia Pamantului", a fost retrocedata, desi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca sa nu fie vanduta, trebuie sa platim 20 de milioane de euro. Deci, fiecare roman din aceasta tara va da un euro, de la nou-nascut la pensionar, pentru ca, din punctul meu de vedere, niste judecatori sau un judecator a dat o hotarare gresita, or eu i-am cerut ministrului Justitiei sa sesizeze CSM si CSM daca constata ca nu eu am dreptate, o sa-mi cer scuze. Dar daca se constata ca un judecator a gresit, acel judecator trebuie sa plateasca", a spus la momentul respectiv Ponta.

Potrivit lui Alexandru Baldea, directorul si actionarul majoritar al casei de licitatii Artmark, "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, este considerata a fi cea mai valoroasa lucrare de arta romaneasca aflata pe teritoriul Romaniei.

Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea" marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.

"Cumintenia Pamantului" este o opera cu un trecut incarcat, fiind cumparata in 1911 de inginerul si iubitorul de arta Gheorghe Romascu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscata abuziv, in 1957, de conducerea comunista a Muzeului de Arta si retrocedata dupa 51 de ani si un proces indelungat al familiei colectionarului cu actualul Muzeu National de Arta al Romaniei.

Sculptura, realizata in calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea ca stie de la Brancusi ca ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului - grotele Savonnieres), este evaluata la suma de 20 milioane de euro.

Cea mai importanta tranzactie recenta a unei opere de Brancusi este adjudecarea, in 2009, la casa Christie's din Paris a sculpturii in lemn "Madame L. R.", pentru pretul de 26 de milioane de euro (fara comisioane si taxe incluse). Cea mai recenta vanzare a unei opere de Brancusi, organizata tot la casa Christie's, insa la New York, in iunie 2014, s-a incheiat cu suma de 5,4 milioane de euro oferita pentru un simplu studiu in ghips al viitoarei capodopere "Sarutul".