La aproximativ un an după foarte apreciata sa expoziție de la Museu de Arte Decorativas Portuguesas, Marian Nacu se întoarce la Lisabona pentru a-si expune din nou lucrările, de această dată la Galeria ICR din Rua do Barão no 10. Vernisajul expoziţiei Miracolele unui bijutier va avea loc joi 15 octombrie la orele 19.

Expozitie Marian Nacu Foto: ICR Lisabona

Într-o ţară ca Portugalia, cu o excepţională tradiţie în domeniu, Marian Nacu surprinde printr-o manualitate inovatoare dar care, paradoxal, pare o redescoperire a unor practici căzute în uitare. Nu mai puţin încântătoare este permanenta căutare formală şi estetică, o inventio postmodernă a unui artist care refuză să se repete. Cele 132 de piese de pe simeze vor fi prezentate publicului până pe 18 decembrie.

Marian Nacu a absolvit Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti în 1978 la clasa maestrului Nicolae Adam (generaţia “Metalul”). Între 1983 şi 2014 a avut nu mai puţin de 20 de expoziţii personale în România. Începând cu 1983 participă la toate Saloanele Naţionale şi Saloanele de Artă Decorativă organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România, primind numeroase premii care îi răsplătesc excelenţa artistică. În paralel ia parte la numeroase expoziţii de grup. Începând cu 1985 participă şi este premiat la importante saloane internaţionale, iar după 1991 are numeroase expoziţii personale în Franţa, Italia, Marea Britanie, Germania, Statele Unite, Japonia,

Marian Nacu - Miracolele unui bijutier (2)

Marian Nacu - Miracolele unui bijutier (2)

Liban, Rusia, Belgia, Austria.

Este invitat la defilări de modă (împreună cu Doina Levinţa), dar şi solicitat la numeroase prezentări exclusiviste de bijuterie în mediul diplomatic, de business sau privat. Creează bijuterie pentru filmele “Dracula” şi “François Villon” produse în România şi trofee pentru concursuri naţionale. Restaurează două biserici în Republica Moldova. În 2004, lui Marian Nacu i s-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler de către Preşedintele României, în semn de apreciere pentru întreaga activitate.