La Iasi are loc Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tinar

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 7 octombrie 2015, 9:58 Actualitate | Cultură


FITPT 2015
Foto: Afis festival
Cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pt Publicul Tînăr Iași (FITPTI), eveniment etichetat cu prestigiosul label „festival european” acordat de EFA  (Asociația Europeană a Festivalurilor) cu sediul la Bruxelles, are loc în acest an între 4-9 octombrie. Potrivit organizatorilor, prezenta ediție va avea drept focus "Tînărul artist român". În cifre, ediția a 8-a a FITPTI înseamnă 8 zile de spectacole de teatru, dans, umbre, pantomimă, 30 de spectacole susținute de peste 400 de artiști din 24 de companii teatrale din România si alte 12 tari.

Directorul artistic al FITPTI, criticul de teatru Oltița Cîntec, precizează că "scopul prezentei ediții a FITPTI e să cartografieze sinoptic o realitate cu zonele ei forte și zonele ei slabe. Să identifice tendințe, să fie utilă celor care, cu siguranță, măcar o dată s-au întrebat «și acum, ce fac?». La un moment dat, cu toții ne-am aflat în acest punct. Fiecare trebuie să înceapă de undeva, are nevoie, mai ales la primii pași, de sprijin faptic. Preocuparea pentru soarta tinerilor echivalează cu girarea viitorului, iar investiția în ei înseamnă că ne interesează ce va fi."

După un PROLOG spectaculos, susținut de Ada Milea și trupa Teatrului Național Cluj Napoca, cu Apolodor după Gellu Naum, pe 25 septembrie, pentru care sala mare a Teatrului Luceafărul s-a dovedit neîncăpătoare, iar aplauzele nu mai conteneau, sîmbătă, 3 octombrie, a fost ziua de showcase a Teatrului Luceafărul, organizatorul evenimentului. Au fost susținute reprezentații cu cele mai noi și mai moderne producții ale trupei: ora 11, HANSEL SI GRETEL, un spectacol de storytelling și teatru de obiecte, iar seara, de la ora 17 și 19, premiera PISICA VERDE de Elise Wilk. Onorînd focusul festivalului, proiectul acestui spectacol pentru liceeni și studenți le-a fost încredințat tinerilor creatori Bobi Pricop, regizor asociat al FITPTI, și scenografei Irina Moscu. După ce în luna august s-a aflat la Edinburgh Fringe Festival, cu spectacolul Ashes Afar, Bobi Pricop a lucrat la Iași, unde a pregătit un nou proiect. Bobi Pricop a optat pentru un text inspirat din viața și preocupările tinerilor: Pisica verde de Elise Wilk.  Din echipa artistică  fac parte scenografa Irina Moscu și actorii Dragoș Maftei, Ioana Corban, Alex Iurașcu, George Cocoș, Carmen Mihalache, Camelia Dilbea, tinerii artiști utilizând o manieră complet inedită în România de punere în scenă,  sistemul silent disco. Practic, realizatorii au recreat în scenă un club care condensează prin forme, linii și culori o întreagă comunitate, cea în care trăiesc și trebuie să descopere lumea matură adolescenții Dani, Bianca, Boogie, Robert, Roxana și Flori. Spectatorii sînt participativi, întrucât fiecare au posibilitatea să-și aleagă locul unde stau, pot să se mute în timpul spectacolului, pot opta ce anume să privească și, mai ales, ce să asculte. Fiecare spectator primește la intrarea în acest spațiu în care se află foarte aproape de actori, printre ei, o cască audio prin intermediul căreia va putea interveni în privința receptării. Referitor la spectacol, regizorul Bobi Pricop spune că “Pisica verde este o piesă care vorbeşte despre lumi imaginare, despre adolescență, dragoste și singurătate. Personajele imaginate de Elise Wilk nu interacționează aproape deloc, ci se adresează direct publicului, povestind propria versiune a aceluiași eveniment. Provocarea pe care o adresăm publicului tânăr este să urce pe scenă alături de actori într-un club, la o petrecere silent disco, unde vor afla povestea a șase adolescenți și a unei seri care le va schimba viețile.”
Criticul de teatru Oltița Cîntec, directorul artistic al FITPTI precizează că "ediția din acest an a Festivalului are ca focus tânărul artist român, iar colaborarea cu Bobi Pricop și Irina Moscu se înscrie în acest demers al evenimentului de a atrage atenția asupra creatorilor aflați la primii pași în carieră. A fi tânăr artist de teatru în România nu e ușor, iar a ne preocupa de destinul profesional al noilor generații înseamnă a investi în viitor."
În cifre, ediția a 8-a a FITPTI înseamnă 8 zile de spectacole de teatru, dans, umbre, pantomimă, 30 de spectacole susținute de peste 400 de artiști din 24 de companii teatrale din România (Teatrul Național Sibiu, Teatrul Nottara, Teatrul Național Cluj, Teatrul Național Timișoara, Teatrul Național București, Teatrul Odeon, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul de Comedie, ARPAS, Compania Hopa Trop, Teatrul Puck Cluj, Teatrul Gong Sibiu, Teatrul Colibri Craiova, Teatrul Gulliver Galați, Țăndărică București, Teatrul Excelsior București), și  alte 12 țări (Franța, Germania, Italia, Olanda, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Norvegia, Polonia, Marea Britanie, Portugalia, Croația).

Vor fi, de asemenea, 3 spectacole-lectură în premieră: Asparagus de Gianina Cărbunariu, Rumoare în ape de Marco Martinelli, și Pescărușul de Boris Akunin. Centenarul Kantor va însemna proiecția a 3 filme-înregistrare a specacolelor realizate de acest mare regizor care a marcat evoluția artelor în secolul trecut: Clasa moartă, Wielopole, Wielopole și Astăzi este ziua mea. Ateliere de improvizație pentru liceeni francofoni vor fi îndrumate de Laurent Vincent, de la Universitatea Paris 13, care va susține și o conferință - Improvizația teatrală, metodă de actorie. Nu vor lipsi lansările de carte. Printre alte titluri, va fi lansată prima antologie de piese de teatru românești contemporane traduse în limba germană, Machtspiele Neue Theaterstücke aus Rumänien (editor Irina Wolf, Theater der Zeit Berlin, seria Dialog). Va fi prima lansare în România, după Berlin, Viena, Bremen și Zurich. Un volum colectiv bilingv (română, engleză) a fost conceput de teatrologul Oltița Cîntec pentru a ilustra la nivel teoretic focusul FITPTI: Tînărul artist de teatru. Istorii  românești recente/The Young Theatre Artist. Recent Romanian Histories. Actorul Florin Piersic jr își va lansa volumul II din Opere cumplite.

Organizatorii au conceput și pentru acest an o serie foarte bogată, densă de evenimente,  o medie de 5 evenimente pe zi, ziua cea mai plină fiind joi, 8 octombrie, cînd publicul și specialiștii vor avea de ales între nu mai puțin de 8 evenimente. Informații detaliate se găsesc pe pagina web a Teatrului Luceafărul www.luceafarul-theatre.ro, pe conturile de facebook ale Teatrului și Festivalului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

346 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by