Actrita Anca Sigartau si-a anuntat luni, pe contul sau de Facebook, demisia din functia de director al Teatrului Municipal Bacovia din Bacau, dupa ce in presa locala au aparut informatii privind cheltuirea, posibil ilegala, de catre conducerea teatrului, a jumatate din bugetul de 400 de mii de euro, bani alocati din bugetul autoritatilor locale pentru organizarea festivalului Theaterstock in luna august a acestui an. Ziarul de Bacau a scris recent despre ceea ce jurnalistii locali au numit "Afacerea Theaterstock", sustinand ca 200 de mii de euro din bugetul festivalului au fost dirijati, printr-un artificiu posibil ilegal, in conturile unui ONG nou infiintat, iar conducerea teatrului a refuzat sa raspunda la intrebarile presei locale privind cheltuirea fondurilor pentru Theaterstock.

HotNews.roFoto: Hotnews

La Primaria din Bacau nu era inregistrata, luni dupa-amiaza, demisia managerului teatrului,iar Anca Sigartau a precizat, pe Facebook, ca asteapta sa vada daca demisia ii va fi acceptata, in caz contrar, ea dorindu-si ca "lucrurile sa se indrepte".

Ziarul de Bacau a cerut si un punct de vedere al Agentiei Nationale de Integritate in acest caz, care arata ca, in conditiile in care Anca Sigartau, managerul teatrului si organizator al Theaterstock, a fost platita in calitate de actrita pentru mai multe spectacole jucate in cadrul Theaterstock, se poate vorbi despre "un conflict de interese de natura penala". Totusi, precizeaza ANI, Anca Sigartau nu ocupa o functie de demnitate publica in sensul legislatiei dupa care functioneaza Agentia Nationala de Integritate, astfel ca, in cazul in care ar exista suspiciuni de cheltuire ilegala a fondurilor, competenta de solutionare ar reveni Parchetului.

Sursele juridice citate de Ziarul de Bacau arata ca, dat fiind bugetul mare al Festivalului Theaterstock (400 de mii de euro din bugetul local), cazul ar fi de competenta Directiei Nationale Anticoruptie, daca au existat nereguli in organizarea festivalului si cheltuirea fondurilor.

Anca Sigartau a scris luni pe pagina sa de Facebook ca: "Am venit in Bacau cu draga inima. Am venit in Bacau dorind sa fac ceva, am venit in Bacau dorind ca toata experienta acumulata intr-o cariera artistica de care sunt mandra sa fie folosita pentru comunitate. Am gasit un teatru inert, incremenit in trecut, fara deschidere spre viitor, cu un repertoriu prafuit, fara recunoastere nationala sau internationala. (...) Dar eu am venit aici sa fac treaba, nu sa ma aflu in treaba. (...) THEATERSTOCK a fost o performanta pentru oras, a fost un eveniment reusit care pune bazele unei dezvoltari ulterioare. A fost realizat impotriva tuturor probabilitatilor, nimeni nu ne dadea nicio sansa. Au fost puse bete in roate de la inceput pana la final, am incercat sa le depasim. Si am facut un eveniment care a costat mai putin din 10% cat ar fi trebuit sa coste. Oameni buni ar trebui sa stiti asta - s-au facut eforturi imense de negociere, a fost protejat interesul teatrului pana la ultimul leu. NU ACCEPT MINCIUNILE SFRUNTATE CUM CA AU FOST DETURNATE FONDURI. SI PROVOC PE ORICINE DIN BACAU SA REALIZEZE UN EVENIMENT SIMILAR CU FINANTAREA DE LA PRIMARIE PE CARE AM AVUT-O NOI. Stiu ca am facut tot posibilul sa fac un lucru bun pentru teatru si oras si nu vreau sa fiu calcata in picioare pentru asta. Si mi-am propus sa continui in directia orientarii Bacaului pe directia culturala."

Festivalul Theaterstock Bacau, desfasurat in perioada 1 - 16 august, a adus la Bacau 138 de spectacole de teatru, 16 concerte de rock, fado, flamenco si 4 spectacole de teatru-dans, reunind aproximativ 1.000 de artisti. Bugetul alocat evenimentului de catre Primaria din Bacau a fost de 400 de mii de euro, carora li s-au adaugat bani proveniti din sponsorizari.