Dupa o prima editie primita cu entuziasm atat de iubitorii de muzica clasica, cat si de critici, primul proiect de talie internationala din Romania ce aduce un omagiu exceptionalei pianiste de origine romana Clara Haskil, Festivalul International de Muzica Clasica Clara Haskil (FICH) continua si in acest an la Sibiu, intre 26 octombrie si 2 noiembrie, in Sala Thalia a Filarmonicii.

Afis - Festivalului International Clara Haskil Foto: Hotnews

„Festivalul Clara Haskil reprezinta una dintre acele initiative care merita atentia si respectul oricarui om inteligent si iubitor de frumos” (Tiberiu Soare), „Un festival de cea mai inalta tinuta!” (Cvartetul Arcadia), „E greu de crezut ca editia din 2014 a fost «doar» prima editie. Sunt ferm convinsa ca Festivalul Clara Haskil va deveni un eveniment important si de neocolit pe scena culturala romaneasca!” (Marina Chiche) – acestea au fost doar cateva dintre reactiile artistilor invitati in 2014, la finalul editiei de debut a Festivalului International Clara Haskil.

Cea de a II-a editie a Festivalului aduce in fata publicului artisti straini de prima marime, precum si artisti romani de talie internationala. Pe lista invitatilor din acest an se afla nume precum: Alexander Schimpf – pianist german, castigatorul Concursului International de Pian din Cleveland SUA, in 2011, cu o bogata cariera internationala, Cristian Budu – pianist roman stabilit in Brazilia, laureatul Concursului International Clara Haskil, editia 2013, Mauro Lo Conte – pianist de origine italiana, nascut in Elvetia, unul dintre cele mai bine cotate nume ale scenei internationale contemporane, Volodymyr Lavrynienko – talentatul pianist ucrainean, distins cu premiului publicului Clara Haskil in cadrul concursului de pian din Deutscher Klavierwettbewerb Polnische Musik 2015 sau Cvartetul Modigliani – care a impresionat publicul meloman la cele mai renumite festivaluri de muzica clasica ale lumii, precum Verbier Festival sau Festival de Paques, dar si pe scene celebre ca Wigmore Hall din Londra sau Carnegie Hall din New York, Stefan Tarara – recompensat cu premiul I al Concursului International George Enescu, 2014. Lor li se alatura membrii Orchestrei Simfonice Bucuresti, recunoscuta pentru turneele sale mondiale de amploare, si Tiberiu Soare, unul dintre cei mai aclamati dirijori contemporani.

„Ne-am dorit ca aceasta a doua editie a Festivalului International Clara Haskil sa ne apropie si mai mult de memoria si de personalitatea acestei pianiste de geniu de origine romana care este Clara Haskil. In premiera, intr-un gest extraordinar, actrita Maia Morgenstern a decis sa ni se alature cu un spectacol-lectura inedit, redand pe scena Salii Thalia pasaje din corespondenta dintre Clara Haskil si Dinu Lipatti. Astazi, la nivel international, tendinta este aceea de intrepatrundere a artelor pentru a-i oferi publicului o experienta cat mai complexa, iar noi ne dorim sa aducem acest lucru si in Romania. Va asteptam la Sibiu, caci oamenii sunt cei care duc mereu muzica mai departe!”, a marturisit pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului.

Initiat de Asociatia Clara Haskil Romania, festivalul reprezinta primul proiect de talie internationala din Romania ce onoreaza memoria exceptionalei pianiste de origine romana Clara Haskil, figura legendara a muzicii clasice de secol XX, unul dintre cei mai renumiti artisti de origine romana in plan international, recunoscuta deopotriva atat de public, cat si de marii artisti ai vremii.

Inca de la prima editie, prestigioase institutii s-au alaturat demersului organizatorilor Festivalului, in efortul de a readuce numele Clarei Haskil in atentia publicului din Romania pentru a fi recunoscut la adevarata lui valoare.