Scurtmetrajul documentar "ARAD. Jurnalul meu virtual", in regia lui Carmen Lidia Vidu, a debutat cu un premiu la festivalurile internationale: filmul a fost distins cu Premiul Special al Juriului la Indian Cine Film Festival 2015. "Primul festival si primul premiu international pentru scurtmetrajul dedicat parintilor mei si orasului Arad", spune regizoarea Carmen Lidia Vidu. Scurtmetrajul documentar "ARAD. Jurnalul meu virtual" prezinta povestea unei zile din viata orasului, vazut prin ochii regizoarei care a copilarit in Arad, si face parte din seria de evenimente ce promoveaza candidatura municipiului Arad la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021. Carmen Lidia Vidu, care este castigatoarea Premiului Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar in 2015, cu filmul sau de debut, "O scurta istorie Astra Film", a primit, in luna august, si Titlul de Excelenta in Arta dramatica, decernat de Primaria Municipiului Arad.

ARAD. Jurnalul meu virtualFoto: Dani Ionita

"Este un scurtmetraj documentar despre Aradul pe care l-am cunoscut eu. Nu sunt nascuta acolo, parintii mei au primit repartitie in Arad. Eu fac parte dintr-o generatie construita pe ideea de a reusi, a deveni cel mai bun: a trebuit sa particip la concursuri de inot, sa fiu campioana nationala, sa particip la olimpiade nationale. Cand am absolvit teatrul, a trebuit sa revolutionez, sa fiu un geniu al teatrului. Daca nu am reusit, m-am ratat. Adica generatia aceea care, cu orice pret, trebuie sa reuseasca. E o generatie importata din America, un curent mondial, nu este un complex de provincie. Cand am revenit in Arad, l-am privit prin ceea ce mi s-a intamplat cumva cu forta, dar printr-o prisma mult mai relaxata. Orasul s-a asezat in mine, spun eu, foarte frumos. Parintii, munca, studiul, colegii, prietenii, fantezii. Este documentar, dar are si o doza de fantezie. Am vazut un documentar despre Federico Fellini in care spunea ca este un mincinos. Noi avem impresia, din filmele lui, ca este crescut la mare si vine dintr-o anumita familie, dar nimic nu este adevarat. Verificand, asa este. Iar el spune: imi pot asuma ca realitatea care ma inconjoara e la fel de reala ca cea din capul meu. Bazandu-ma pe relaxarea asta, pentru ca imi place foarte mult Fellini, am combinat realitatea - ceea ce a ramas in capul meu - cu imaginarul si s-a nascut filmul acesta. Eu zic ca a iesit bine. Mai ales ca, neavand notiuni de film, este foarte relaxat." - spunea Carmen Lidia Vidu despre "ARAD. Jurnalul meu virtual", intr-un interviu acordat agentiei Mediafax.

Conceptul, scenariul, regia si productia executiva a filmului "ARAD. Jurnalul meu virtual" ii apartin lui Carmen Lidia Vidu. Filmul a fost realizat de o echipa de profesionisti (Cristina Baciu - montaj, Ovidiu Chihaia - muzica, Lachatterie by Isabelle Vijiiac / Helga Fodorean - costume, Dani Ionita - foto), carora li s-au alaturat si multi voluntari.

"ARAD. Jurnalul meu virtual"

Concept, scenariu, regie si productie executiva: Carmen Lidia Vidu

Montaj: Cristina Baciu

Muzica: Ovidiu Chihaia

Costume: Lachatterie by Isabelle Vijiiac / Helga Fodorean

Foto: Dani Ionita

Blog: http://aradmyvirtualdiary.tumblr.com/

Facebook: https://www.facebook.com/ARAD-My-Virtual-Diary-ARAD-Jurnalul-meu-virtual

  • Carmen Lidia Vidu - o voce unica pe scena teatrului, premiata in lumea filmului

Carmen Lidia Vidu (35 de ani) a devenit cunoscuta pentru spectacolele de teatru experimental, duse pe cele mai importante scene din Romania. Este o voce unica pe scena romaneasca, fiind primul regizor din Romania care a combinat cu succes videoproiectiile si mijloacele specifice filmului cu prezenta live a actorilor.

Carmen Lidia Vidu s-a nascut pe 1 ianuarie 1980, a copilarit in Arad si a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale din Bucuresti in anul 2003. Este regizor de teatru, de film si de evenimente si a montat de-ᅡ a lungul carierei douasprezece spectacole de teatru pe scenele Capitalei - de la Teatrul National, Teatrul Odeon si Teatrul Nottara pana la cele mai importante spatii independente - Teatrul Act, Green Hours si Godot Cafe Teatru. Cele mai importante premii de pana acum au venit din film: Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar in anul 2015, pentru regia filmului sau de debut, "O scurta istorie Astra Film", si Premiul Special al Juriului la Indian Cine Film Festival 2015, pentru "ARAD. Jurnalul meu virtual".

Eu. O casa de papusi

Cele mai noi spectacole montate de Carmen Lidia Vidu pot fi vazute in acest weekend la Teatrul Odeon din Bucuresti: "Eu. O casa de papusi" dupa "O casa de papusi" de Henrik Ibsen are prima reprezentatie din aceasta stagiune sambata, 26 septembrie, la ora 19:30, la sala Studio a teatrului de pe Calea Victoriei. Duminica, 27 septembrie, tot de la ora 19:30, la Teatrul Odeon se joaca "Pescarul si sufletul sau", dupa Oscar Wilde, in regia lui Carmen Lidia Vidu.

Tot in toamna anului 2015, proiectul "Dancing City", regizat de Carmen Lidia Vidu, a ajuns si in Constanta, dupa ce a poposit in alte patru orase romanesti puternic incarcate cultural - Bucuresti, Brasov, Cluj si Timisoara. "Dancing City" este un proiect cultural foto-video despre estetica, dans si orase. "Constanta, a Dancing City" isi propune sa promoveze orasul, iar balerini profesionisti inlocuiesc scena cu diverse locatii considerate reprezentative si artistice - https://www.facebook.com/dancing.city.romania.

Constanta. A Dancing City

Mai multe amanunte despre proiectele regizoarei Carmen Lidia Vidu si programul complet al acestora, pe pagina oficiala de Facebook (www.facebook.com/carmenlidiavidu) si pe blogul personal (http://carmenvidu.tumblr.com/).