A XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Caricatură de la Haifa reunește sub titlurile „Libertatea cuvântului” și „Viața în orașele multiculturale” lucrări realizate de caricaturiști din întreaga lume, selecționate în urma unui concurs desfășurat în vara acestui an.

Haifa Cartoon 2015Foto: Poster

Din România, la această ediție, Constantin Ciosu a primit Mențiunea Specială a Comisiei UNESCO pentru Israel la categoria „Viața în orașele multiculturale” și Nicolae Ioniță a primit Mențiunea Asociației Jurnaliștilor din Haifa și Zona de Nord la categoria „Libertatea cuvântului”. Festivitatea de premiere va avea loc în data de 24 septembrie orele 18.00, la Haifa Auditorium, în prezența primarului orașului Haifa, dl. Yona Yahav.

Constantin Ciosu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj în 1964. Din anul 1961, desenele și caricaturile sale au fost preluate de publicații internaționale ca Punch (Marea Britanie), Pardon (Germania), Palante (Cuba), Jez (Iugoslavia), Cartoon&Caricature (Iran), Euro Jeux & GAG (Franța) și multe altele. A debutat la saloanele internaționale de caricatură în 1973, cu un premiu la Gabrovo (Bulgaria). De-a lungul carierei a primit peste 100 de premii internaționale, dintre care amintim concursurile de la Skopje (Macedonia), Berningan și Knokke-Heist (Belgia), Taipei și Hanjing (China), Presov (Slovacia) și multe altele. Este prezent cu lucrări în colecția Muzeului Caricaturii de la Basel, precum și în colecții particulare din Elveția și Belgia. În prezent, trăiește și lucrează în Bacău.

Nicolae Ioniță s-a născut în 1951 în România și a debutat în 1969 la revista „Urzica”. A participat la peste 150 de expoziții și saloane naționale și internaționale de caricatură. Palmaresul său cuprinde peste 10.000 de apariții cu caricaturi și ilustrații în presa românească și internațională, 24 de premii naționale și 27 de premii internaționale.

Festivalul este organizat de Primăria Haifa, cu sprijin de la Comisia Națională a Israelului pentru UNESCO, Fundația Haifa, Ministerul Educației din Israel, Asociația Caricaturiștilor Pencom, Asociația Pictorilor și Sculptorilor din Israel, Asociația Jurnaliștilor din Haifa și Zona de Nord, Cartunion – Clubul Internațional al Caricaturiștilor.

Expoziția poate fi vizionată în perioada 24 septembrie – 5 octombrie 2015 la Haifa Auditorium (B-dul Hanassi nr.138), zilnic între orele 10.00 – 22.00.