Spectacolul „Solitaritate”, creat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a fost invitat să susţină două reprezentaţii la Festivalul Internaţional al Francofoniilor, ce se desfășoară în perioada 23 septembrie – 3 octombrie în regiunea Limousin (orașul Limoges, Franta). Cele două spectacole vor avea loc pe 29 și 30 septembrie, ora 20:30, la Centrul Cultural Municipal Jean Moulin din Limoges.

Solitaritate © Dragos DumitruFoto: Teatrul Radu Stanca -Sibiu

Cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internaţional al Francofoniilor/ „Les Francophonies en Limousin” oferă, pe parcursul a 11 zile, o panoramă a creației francofone internaționale și creează un dialog al culturilor și al diferitelor limbaje artistice. Festivalul propune spectacole de teatru, muzică, dans, circ, operă, precum şi evenimente interdisciplinare. Nu lipsesc lecturile, proiecţiile de filme, expoziţiile, dezbaterile şi întâlnirile cu autorii spectacolelor. O secțiune specială este rezervată publicului tânăr, pentru ca acesta să poată intra în contact cu diversitatea lumii prin intermediul propunerilor artistice din festival.

După ce a fost prezentat în secțiunea oficială a Festivalului de la Avignon din 2014, fiind nominalizat de presa de specialitate ca unul dintre spectacolele emblematice ale ediţiei, spectacolul „Solitaritate” a mai fost prezentat în luna ianuarie 2015 la Teatro de la Abadia din Madrid și la Théâtre National de la Communauté Française de Belgique din Bruxelles.

Spectacolul face o cronică vie a României actuale. În „Solitaritate”, tânăra regizoare Gianina Cărbunariu vorbeşte despre discriminare, pierderea identităţii şi dezbinarea societăţii. „Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficțiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea rromă de șoseaua principală a orașului și până la marcarea din ce in ce mai radicală a diferențelor între categorii sociale, etnii, generații. Sub pretextul respectării unor convenții sociale și al salvarii cetățeanului, sunt inventate de fapt reguli noi menite să stigmatizeze diferența și să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Mai grav decât radicalizarea discursului politic despre sărăcie - vazută ca o vină a celui incapabil să fie eficient - este faptul că acesta a contaminat spațiul public și riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptățită.” (Gianina Cărbunariu)

„Solitaritate” este o coproducţie Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, în colaborare cu Le Festival d'Avignon 2014.

Spectacolul a fost realizat în cadrul proiectului european ORAȘE PE SCENĂ /CITIES ON STAGE/ VILLES EN SCENE, cu sprijinul Comisiei Europene, prin Programul Cultura. Un spectacol finanțat cu sprijin din partea Ministerului Culturii din România.

SOLITARITATE - un spectacol de Gianina Cărbunariu

DECOR, VIDEO şi LIGHT DESIGN: Andu Dumitrescu; COSTUME: Andrei Dinu; MUZICA: Bogdan Burlăcianu; COREGRAFIA: Florin Fieroiu;

DISTRIBUŢIA: Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac

Turneul este realizat cu sprijin din partea Institutului Cultural Român.