Astazi, marti, la ora 19 00 va puteti intalni cu scriitorul Cristian Teodorescu la Libraia Bizantina intr-o sesiune de Q&A. In fiecare luna, la Libraria Bizantina, un autor roman va fi invitatul lui Daniel Cristea-Enache, intr-un eveniment incluzand un dialog cu criticul literar, o lectura publica, o sesiune de Q & A si una de autografe.

Afis evenimentFoto: Literatura de Azi

"Cristian Teodorescu a reuşit să despartă jurnalistul de prozator, folosind parcă două condeie diferite. Cu părerile gazetarului, cu parti-pris-urile lui, poţi sau nu să fii de acord. Literatura lui însă e făcută să dureze, să capteze orice fel de cititor, să-l implice. Deşi povestirile şi romanele lui Cristian Teodorescu au ca numitor comun o umanitate măruntă, omul oarecare din diferite perioade ale societăţii româneşti, scriitorul nu se repetă de la o carte la alta fiindcă atît realitatea din care sînt inspirate cît şi structura pe care pune carnea epică variază, intensitatea tensiunilor e mereu altfel reglată, umorul, absurdul, misterul sînt dozate cumpănit. Noul lui roman, Şoseaua Virtuţii, circumscrie o lume familiară cititorului român contemporan, cu evenimente şi tipologii din viaţa noastră cotidiană. Dar minunea e că arta prozatorului face ca această lume să funcţioneze dincolo de conjuncturi, să-şi păstreze coerenţa şi după ce realităţile datate din care s-a inspirat se vor fi perimat. Lumea romanului e cea bucureşteană, urmărită din 1990 încoace, prin intermediul unui personaj care, de voie-de nevoie, se adaptează meandrelor (şi mendrelor) concretului, modelate din umbră de oameni ai vechiului regim. (Adriana Bittel, „Formula AS”) Ca orice prozator realist care se respectă, Teodorescu creează un protagonist şi îl face să traverseze un set de experienţe ce ar lua minţile oricui. Cum va rezista Cîinele, fostul cercetător în chimie alimentară, posesor al unei hodorogite Lada, în noua postura de vedetă mediatică? E un montagne-russe sau, ca să fim americanofili, un roller coaster prin care personajul este scos din mediul său şi făcut să ia contact cu înălţimi ce dau vertij – dar fără senzaţionalismul ce a marcat inclusiv romane importante precum Delirul lui Preda. La Teodorescu, e însăşi dinamica socială a noii lumi autohtone, pe care prozatorul o surprinde pe viu, cu o fineţe şi un spirit de observaţie remarcabile. Romanul celui poreclit, nu foarte măgulitor, Cîinele devine romanul nostru: al tuturor celor care am apucat această nouă epocă şi i-am respirat aerul. Susţinut pe vremuri de un connaisseur ca Ovid S. Crohmălniceanu, naşul desantului „optzecist” de foarte tineri prozatori, Cristian Teodorescu vine cu un al doilea roman de referinţă în numai cîţiva ani. E bine să fii critic literar într-o asemenea literatură. (Daniel Cristea-Enache, „Cațavencii”)

„Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui” e, în acelaşi timp, un roman al tranziţiei, suprapus peste un policier, în care suspansul e bine întreţinut, şi peste un subtil roman psihologic, în care sînt disecate şi îmbrăcate mereu în haina metaforei trăsăturile morale, sufleteşti ale unui personaj emblematic, noul îmbogăţit ce trăieşte dramatic transformările interioare pe care le presupune noua sa situaţie în lume şi, implicit, reconfigurarea unui întreg sistem de valori." (Andreea Răsuceanu, „România literară”)

*

Cristian Teodorescu s-a născut la Medgidia, în 1954. A absolvit Facultatea de Filologie, secţia română-engleză, a Universităţii din Bucureşti. A început să scrie proză de la 14 ani, pentru revista „Vînătorul şi pescarul sportiv”. A debutat editorial în antologia „Desant ᾽83” (Cartea Românească, 1983). În 1985 îi apare volumul de povestiri „Maestrul de lumini”, la Editura Cartea Românească (reeditat în 2005), urmat în 1988 de romanul „Tainele inimei”, la aceeaşi editura. În 1991 publică „Faust repovestit băieţilor mei”, „Petre şi Matei”. Ambele la Editura Alex, apoi „Povestiri din lumea nouă” (RAO, 1996), „Îngerul de la benzinărie” (povestiri, Paralela 45, 2002), „Maestrul de lumini şi alte povestiri” (Curtea Veche, 2005), romanul „Medgidia, oraşul de apoi” (Cartea Românească, 2009; Polirom, 2012). Cel mai recent roman al său este „Șoseaua Virtuții. Cartea Cîinelui” (Cartea românească, 2015) Premii: Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1986), Premiul Academiei Române (1990), Premiul pentru proză scurtă al USR (1997), Premiul pentru român al USR (2010), precum şi alte premii acordate de unele ziare şi reviste. Povestirile sale au fost traduse în Olanda, Franța, Statele Unite, Muntenegru, Polonia şi Ungaria.

Literatura de azi @ Librăria Bizantină Librăria Bizantină, str. Bibescu Vodă nr. 20, sector 4, București