Întâlnirile Înapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici se întorc în librăria Humanitas de la Cișmigiu joi, 24 septembrie, ora 19.00. Tema acestei ediții este „Privind înapoi cu plăcere. Festivalul Enescu la a XXII-a ediție“. Invitatul special este Mihai Constantinescu, directorul executiv al festivalului.

Inapoi la argument cu Horia-Roman PatapieviciFoto: Librariile Humanitas

Mihai Constantinescu, general manager Artexim, este director executiv al Festivalului Internațional „George Enescu“ din 1991. De atunci, impresionanta reuniune de orchestre, dirijori și interpreți, care avea loc inițial o dată la trei ani, și-a mărit frecvența. Din doi în doi ani, ne trecem în agendă concertele și recitalurile preferate din festival. Sălile sunt arhipline, iar pentru unele concerte biletele sunt epuizate în câteva minute.

În acest moment Festivalul Enescu este considerat al treilea în lume, după BBC Proms și Festivalul de la Lucerna. Este cu siguranță marele merit al echipei coordonate de Mihai Constantinescu. Și rezultatul faptului că, începând din 1998, în funcțiile de președinți onorifici și directori artistici au fost atrase nume importante ale muzicii clasice: lordul Yehudi Menuhin, dirijorul Lawrence Foster, compozitorul și pianistul Roman Vlad, dirijorul Cristian Mandeal sau Ioan Holender, director al Operei din Viena până în 2010. În 2017 aceste poziții vor fi preluate de dirijorii Zubin Mehta și Vladimir Jurowski.

În 2015 prezenţele de neratat au fost, după 15 ani de discuţii, Orchestra Filarmonicii din Berlin, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, San Francisco Symphony - în premieră în Festival, Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din Munchen, Staatskapelle Dresden - dirijată de Christian Thielemann, London Symphony Orchestra - dirijată de Ion Marin, Orchestra din Sankt Petersburg, Filarmonica din Viena, Filarmonica din Monte Carlo. Celebrul dirijor Zubin Mehta a revenit în 2015 la festival, alături de Israel Philharmonic.

Soliștii așteptați ai ediției 2015 au fost legendarul Murray Perahia, care a fost prezent şi în 2013, violonista Anne-Sophie Mutter, pianiștii Arcadi Volodos, Maria Joao Pires, Elisabeth Leonskaja, Fazyl Say, Yfrem Bronfman, Andras Schiff, Pierre Laurent Aimard.

Evenimentul va fi transmis live pe site-ul www.humanitas.ro.