România participă şi în acest an la Târgul de Carte Bok&Bibliotek de la Goteborg, în perioada 24 - 27 septembrie, avându-i ca invitaţi pe scriitorii Carmen Bugan, Gabi Eftimie, Norman Manea, Sînziana Popescu şi Andras Visky, dar şi pe ilustratoarea Irina Maria Iliescu.

Potrivit ICR, la ediţia din acest an, găzduită de Massans Gata, din Goteborg, având ca temă libertatea de expresie, ICR Stockholm organizează cinci seminarii, lecturi în cadrul scenei dedicate poeziei şi este partener la organizarea unor discuţii pe scene din cadrul târgului.

Literatura română este reprezentată şi în cadrul standului EUNIC Stockholm. Standul, cu numele Cafe Europa, va reuni în dialog scriitori din numeroase ţări europene şi este rezultatul colaborării dintre ICR Stockholm şi Ambasada Austriei, Ambasada Elveţiei, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Camoes, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Italian, Institutul Polonez şi Institutul Ucrainean.

Şi în acest an, în cadrul târgului de carte, va avea loc decernarea Premiului Sorescu pentru 2015, distincţie acordată anual de către Institutul Cultural Român unui scriitor suedez a cărui operă desfiinţează graniţele şi facilitează dialogul. Numele câştigătorului va fi făcut public vineri, 25 septembrie.

În contextul Târgului de Carte de la Goteborg, ICR organizează şi la Stockholm programe avându-i ca invitaţi pe unii dintre scriitorii prezenţi la târg. Astfel, în 22 septembrie, sediul ICR Stockholm va găzdui o discuţie despre opera dramatică a lui Andras Visky.

Publicul capitalei suedeze are, de asemenea, ocazia de a-l întâlni pe Norman Manea în cadrul a două evenimente, în 28 septembrie, în dialog cu scriitorul Goran Rosenberg la Muzeul Evreiesc, şi în 29 septembrie, la Biblioteca Municipală din Stockholm, în dialog cu scriitorul şi criticul literar Ulf Eriksson.

După ediţia din 2013, la care România a fost invitată de onoare, participarea de anul trecut a implicat un stand propriu şi un program de 21 de evenimente, organizate pe diferite scene, în colaborare cu târgul, cu diverse edituri suedeze, precum şi cu reţeaua EUNIC. Temele abordate au fost marcarea a 25 de ani de la căderea comunismului în România, limba română, promovarea atelierului de traduceri organizat anual de ICR Stockholm, precum şi prezentarea autorilor Carmen Firan, Adrian Sângeorzan şi Daniela Zeca.

Participarea românească la târgul de carte de la Goteborg este realizată în colaborare cu CENNAC, reţeaua EUNIC Stockholm, editurile 2244, Daidalos şi pionier press.

Târgul de Carte de la Goteborg, cel mai mare eveniment cultural din nordul Europei, atrage anual în jur de 100.000 de vizitatori. În fiecare an sunt acreditaţi la manifestare aproximativ 1.500 de jurnalişti din toată lumea, iar evenimentul şi ţara invitată sunt pentru o săptămână principalul subiect al publicaţiilor suedeze şi al emisiunilor culturale radio-TV.