Ediţia a XVIII-a a Galei Tânărului Actor HOP, desfăşurată la Costineşti, s-a încheiat în seara zilei de 11 septembrie. Juriul final a fost format din TUDOR CHIRILĂ – actor, muzician şi compozitor, RADU JUDE – regizor şi scenarist, MAIA MORGENSTERN – actriţă şi director al Teatrului Evreiesc de Stat, IULIANA VÎLSAN – scenografă şi LUIZA ZAN – cântăreaţă şi profesoară de jazz.

Gala Tânrului Actor Hop 2015Foto: UNITER

Premiul "Ştefan Iordache", Marele Premiu al Galei Tânărului Actor - HOP, a fost acordat vineri seară, în Gala de închidere, actriţei Dana Marineci, în vârstă de 28 de ani, absolventă în 2012 a UNATC, la clasa conf. univ. dr. Doru Ana.

Dana Marineci a prezentat monologul "Sonata sunetelor primordiale" de Kurt Schwitters la secţiunea individual iar la proba obligatorie, "Amor estival" de Stela Popescu.

Premiul i-a fost înmânat de preşedintele UNITER şi directorul general al Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti, actorul Ion Caramitru.

Marele Premiu al Galei, premiul "Ştefan Iordache", se acordă în memoria marelui artist, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Dacă iniţial, începând cu ediţia 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secţiunea individual, începând din anul 2013, organizatorii Galei au decis ca Premiul "Ştefan Iordache" să devină Marele Premiu al Galei.

Tot ea a câştigat şi Premiul "Vox Maris", oferit de gazda galei, care constă într-un sejur de o săptămână în cadrul complexului în stagiunea estivală viitoare în valoare de 1.500 de euro.

Premiul pentru cea mai bună actriţă la secţiunea individual i-a fost acordat actriţei Maria Teodora Filip, absolventă a UNATC Bucureşti, la clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, promoţia 2014. Ea a interpretat la proba la alegere monologul "Un dada clown" iar la secţiunea obligatorie "Eşti... unde?", colaj după Romeo Fantastik - "Carolina", Sweet Kiss - "Tu Alin, Alin, Alin" şi Vama - "Scrisoare către Făt-Frumos".

Premiul i-a fost înmânat de directorul Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiţă.

La categoria Cel mai bun actor, distincţia i-a revenit tânărului Nicholas Caţianis, în vârstă de 23 de ani, absolvent al Univesităţii Hyperion, Facultatea de Arte, la clasa prof. univ. dr. Eusebiu Ştefănescu şi prof. asoc. Rodica Mandache, promoţia 2014. El a prezentat în concurs monologul "Trifoiul cu patru foi" după "Râs nervos" de Christopher Durant şi "Trifoiul cu patru foi" de Eugene Ionesco, iar la proba obligatorie "Îmi place să mă plimb pe stradă" de Manuela Fedorca.

Distincţia i-a fost înmânată de actriţa Ana Ularu.

Premiul "Cornel Todea" pentru cea mai bună trupă de actor, distincţie susţinută începând cu ediţia a XVI-a de familia Todea, nu s-a acordat.

Premiul Sică Alexandrescu, premiul special al juriului, a fost câştigat de actriţa Cătălina Bălălău, în vârstă de 25 de ani, absolventă a UNATC Bucureşti, la clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, promoţia 2014. Ea a fost prezentă la secţiunea grup, cu rolul Ada, în "With a little help from my friends" de Maria Manolescu, regia Irina Crăiţă-Mândră, iar la proba obligatorie a prezentat "Maneaua sfântă" de Vasile Oprea.

Premiul i-a fost înmânat de Luiza Zan.

Au fost acordate şi premiile publicului, pentru Cea mai bună actriţă şi Cel mai bun actor. La prima categorie, câştigătoare a fost Corina Borş, în vârstă de 26 de ani, absolventă a Universităţii "George Enescu", Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru, la clasa prof. univ. dr. Emil Coşeru, promoţia 2011.

La proba la alegere, actriţa, originară din Brăila, a prezentat "Evadarea", colaj după două melodii ale formaţiei Vama Veche ("Vara asta am să mă îndrăgostesc" şi "Vama Veche"), fragmente din "Jocul din Ialta" de Brian Friel şi monologul Corinei din "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian, iar la proba obligatorie, monologul "Tăte şogoriţele" de Angela Rusu.

Cel mai bun actor a fost desemnat Adrian Loghin, în vârstă de 24 de ani, absolvent al UNATC Bucureşti, la clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, promoţia 2014. Suceveanul a adus în faţa publicului, în proba la alegere, fragmente din spectacolul "Un Om", inspirat şi adaptat din poeziile lui Tristan Tzara, iar la proba obligatorie, "Part Of Your World", din muzicalul "The Little Mermaid".

La categoria Cea mai bună trupă de actori, câştigători au fost desemnaţi Amelia Toaxen, Raul Hotcaş, Corina Vişinescu şi Radu Tudosie, cu spectacolul "Da Da Vacanţa!".

Premiile au fost înmânate de actorul Bogdan Dumitrache şi reprezentantul sponsorului principal al evenimentului - MOL România -, Erzsebet Felmeri.

În cadrul evenimentului au fost oferite şi o serie de premii găzduite de Gala Tânărului Actor. Astfel, premiul pentru prestanţă şi rostire scenică, oferit de actriţa Dorin Lazăr, i-a fost acordat actorului Cosmin Dominte, în vârstă de 30 de ani, din Galaţi, absolvent al UNATC, clasa prof. univ. dr. Adrian Titieni, promoţia 2013. El a interpretat, în cadrul Galei, monologul "Vacanţă la mare" de Theo Herghelegiu, iar la proba obligatorie a prezentat "Super femei" după Body & Soul.

Premiul "Şansă!", acordat începând cu ediţia 2014 de regizorul şi producătorul Tudor Giurgiu, în care unul dintre concurenţii Galei HOP are şansa de a face parte din programul "10 pentru FILM la TIFF", iniţiat în 2012 de Festivalul Internaţional de Film Transilvania, a fost câştigat de Nicholas Caţianis, câştigător şi al premiului pentru Cel mai bun actor.

Programul aduce în atenţia publicului, a presei şi a cineaştilor zece actori talentaţi de teatru. "10 pentru FILM" îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc şi vizează actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în producţii autohtone.

Juriul ediţiei din acest an i-a avut în componenţă pe actriţa Maia Morgenstern, regizorul Radu Jude, muzicianul Tudor Chirilă, cântăreaţa şi profesoara de jazz Luiza Zan şi pe scenografa Iuliana Vîlsan.

Prezentatorul Galei HOP a fost actorul Alexandru Bogdan.

La eveniment au fost prezenţi actori precum Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Bogdan Dumitrache, Dorina Chiriac, Ana Ularu, directori de teatre din Bucureşti - directorul TNB şi preşedintele UNITER - Ion Caramitru, directorul Teatrului de Comedie - George Mihăiţă, directorul Teatrului "Ion Creangă" - Lucian Ghimişi, directorul Teatrului Excelsior - Adrian Găzdaru, patronul Green Hours - Voicu Rădescu, Iaşi - actorul Adrian Carauleanu, Târgu Mureş - actorul Gasparik Attila, Brăila - teatrologul Lucian Sabados, Giurgiu - dramaturgul Mircea M. Ionescu, Oradea - actorul Daniel Vâlcu, Ploieşti - actorul Lucian Frâncu, Satu Mare - regizorul Andrei Mihalache, directorul Teatrului Naţional Radiofonic - regizorul Attila Vizauer şi Teatrul Naţional de Televiziune - Andras Demeter, cronicarii Ion Parhon, Ileana Lucaciu, Doina Modola, alături de tineri cronicari şi jurnalişti.

A XVIII-a ediţii a Galei Tânărului Actor, al cărei director artistic este regizorul Radu Afrim, s-a desfăşurat în perioada 8-11 septembrie la Vox Maris Grand Resort din Costineşti.

Gala Tânărului Actor - HOP este un program permanent al UNITER, singular în peisajul festivalier autohton, şi are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular.