Ioan Holender si-a luat ramas-bun, joi, de la publicul Festivalului Enescu, al carui program artistic l-a alcatuit timp de sapte editii, precizand ca ii pare rau ca se desparte de spectatori intr-o "sala de congrese de partid", desi toti presedintii Romaniei i-au promis ca vor construi una adecvata, potrivit Mediafax.

Ioan Holender, care din anul 2005 este director al Festivalului International "George Enescu", functie din care se va retrage din proprie vointa dupa editia din acest an, a tinut un discurs, joi seara, pe scena Salii Palatului din Bucuresti, inainte de concertul pe care Filarmonica din Berlin, sub bagheta dirijorului Sir Simon Rattle, l-a sustinut pentru prima data la festival, dupa 18 ani de negocieri.

Ioan Holender a vorbit despre editia din acest an a Festivalului International "George Enescu", mentionand ca, pe 4 mai, s-au implinit 60 de ani de cand a murit marele compozitor.

"Este pentru noi o bucurie, pentru mine personal o implinire, ca la aceasta editie comemorativa este prezenta pentru prima oara in istoria tarii noastre de dupa razboi Orchestra Filarmonica din Berlin, in frunte cu directorul muzical, Sir Simon Rattle. Este orchestra cea mai renumita din lume, nu vreau sa fac clasificari (...)", a spus Ioan Holender, afirmand, totodata, ca printre spectatorii de la concertul de joi seara se afla, "spiritual", si dirijorul roman Sergiu Celibidache, cel care a condus Filarmonica din Berlin vreme de sapte ani (1945 - 1952).

Totodata, Ioan Holender a vorbit despre evolutia Festivalului Enescu, mentionand ca evenimentul a devenit "un brand a tot ce e mai bun in Romania de astazi", datorita publicului.

"Prezenta si entuziasmul dumneavoastra, in decursul celor sapte editii de cand am avut onoarea sa alcatuiesc programul festivalului Enescu, au facut din acesta un eveniment, care este implicit un eveniment de frunte in arta si in cultura tarii noastre, un adevarat brand a tot ce e mai bun in Romania de astazi. Fara covarsitoarea dumneavoastra prezenta, fara aportul tuturor cetatenilor acestei tari care platesc impozite, Festivalul Enescu nu si-ar fi dobandit recunoasterea si sprijinul oficialilor in decursul acestor sapte editii, inclusiv cea prezenta", a spus Ioan Holender.

De asemenea, Holender a precizat ca aceasta este ultima editie in care este director artistic al Festivalului Enescu si ii pare rau ca se desparte de public intr-o sala "de congrese de partid", respectiv Sala Palatului.

"Imi pare rau ca, cu toate incercarile, cu toate interventiile, cu toate promisiunile pe care mi le-au facut toti presedintii romani de dupa Revolutie si mai toti prim-ministrii, inclusiv primarul orasului, n-au facut ca nici macar un proiect al unei sali de concerte demna si decenta de cultura acestei tari sa se faca", a spus Holender.

In incheiere, Ioan Holender a spus ca nu stie cine va fi noul director artistic al Festivalului International "George Enescu", dar spera ca alegerea acestuia sa fie "spre binele si pentru prosperitatea festivalului".

"Si inchei cu vechea zicala: Asa sa dea Dumnezeu!", a concluzionat Ioan Holender.