Oliver Sacks, eminent neurolog britanic si scriitor de succes, autor al unor volume celebre precum "Awakenings" si "Omul care isi confunda sotia cu o palarie", a murit duminica la varsta de 82 de ani, anunta Mediafax, citand The Guardian. Oliver Sacks a incetat din viata in resedinta sa din New York. El suferea de cancer in stadiu terminal, fiind diagnosticat cu melanom, care s-a extins in organism, generand metastaze multiple.

Potrivit site-ului editurii Humanitas, Oliver Sacks s-a nascut in 1933, la Londra, intr-o familie de medici, si a studiat medicina la Queen's College, Oxford. La inceputul anilor '60 s-a stabilit in Statele Unite, la San Francisco. Din 1965 a locuit la New York, unde a fost profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine. Preocuparea sa constanta a fost lucrul cu pacientii suferind de boli neurologice, pentru a-i ajuta sa traiasca in conditii cat mai apropiate de normalitate.

Oliver Sacks a imbinat activitatea medicala cu scrisul, iar cartile in care a prezentat publicului larg cazurile sale clinice s-au bucurat de o uriasa notorietate internationala - au fost traduse in 22 de limbi, in tiraje de milioane de exemplare.

In plus, opera lui Oliver Sacks a avut un mare impact asupra intelectualilor umanisti si asupra artistilor. Cartile sale sunt studiate in universitati de catre neurologi, scriitori, filosofi si sociologi.

Romanul "Awakenings" a stat la baza filmului cu acelasi titlu din 1990, cu Robert De Niro si Robin Williams, ce a fost nominalizat la trei premii Oscar, inclusiv la categoria "cel mai bun film". Lungmetrajul a avut la baza cercetarile stiintifice coordonate de Oliver Sacks pe pacienti tratati cu un medicament experimental, care i-a ajutat sa revina la viata, dupa ce au petrecut multi ani in coma profunda. Acelasi roman, publicat in 1973, a stat si la baza unei piese de teatru scrisa de Harold Pinter, "A Kind of Alaska".

Un alt volum celebru scris de Oliver Sacks, "Omul care isi confunda sotia cu o palarie" ("The Man Who Mistook His Wife for a Hat", 1985), a fost, de asemenea, pus in scena, cu mare succes, in regia lui Peter Brook.

Sacks a publicat si alte volume de succes, precum "Migraine" (1970), "A Leg to Stand On" (1984), "Seeing Voices" (1989), "An Antropologist on Mars" (1995), "The Island of the Colorblind" (1997), "Uncie Tungsten: Memories of a Chemical Boyhood" (2001) si "Oaxaca Journal" (2002).