Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.

In fiecare an Ziua Limbii Române este marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

Manifestări dedicate Zilei Limbii Române, la Gura Galbenei, raionul Cimișlia

Manifestările dedicate Zilei Limbii Române organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău se vor deschide in data de 29.08.2015 cu vernisajul expoziției „Trei poeţi: Grigore Vieru, Mihai Ursachi şi Petru Cărare”, după care vor urma proiecţia filmului documentar dedicat lui Grigore Vieru, Cel care sunt (1997, regia Mircea Chistruga, scenariul Dumitru Olărescu) şi întâlnirea cu scriitorul Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău.

Gheorghe Zamfir la Cahul și Ismail cu ocazia Zilei Limbii Române

Două concerte susținute de maestrul Gheorghe Zamfir la Cahul (Republica Moldova) și Ismail (Ucraina) și un Forum Cultural al Profesorilor de Limba Română din Regiunea Odesa continuă, la sfârșitul lunii august, vor incheia seria evenimentelor dedicate Zilei Limbii Române în comunităţile româneşti din cele doua tari.

Pe 29 august 2015, maestrul Gheorghe Zamfir, acompaniat de taraful său, va concerta în Piața Horelor din Cahul, iar pe 30 august va urca pe scena Palatului de Cultură „Taras Șevcenko“ din Ismail. Ambele evenimente vor începe de la ora 19.00. În deschiderea celor două concerte va cânta Stela Botez, cunoscută interpretă de muzică populară din regiune.

Ziua limbii române la Vidin, Bulgaria

Pe 29 august 2015, la Galeria de Artă „Nikola Petrov“ din Vidin, Bulgaria, va avea loc un spectacol în aer liber susținut de Ansamblului Folcloric „Romanați“. Evenimentului dedicat Zilei Limbii Române i se adauga și două prelegeri destinate comunității românești, intitulate „Tradiţii și obiceiuri la românii sud–dunăreni“ și „Port popular: similitudini și apartenență la fondul cultural românesc“, susținute de Mariana–Iuliana Grumăzescu, director al Direcţiei Comunicare, Educaţie Muzeală din cadrul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti“.

Ziua Limbii Române sărbătorită la românii din Serbia (Voivodina) și Ungaria

Vineri, 28 august 2015, la Sân Mihai (Locve, Serbia) și sâmbătă, 29 august 2015, la Micherechi (Méhkerék, Ungaria), vor avea loc concerte susținute de Dinu Iancu Sălăjanu și taraful său. Concertele au loc la Casele de Cultură din cele două localităţi, de la ora 20.00. În deschiderea concertului din Serbia, ansamblul popular „Sadoveanu“ din Sân Mihai va prezenta o serie de cântece și dansuri populare românești specifice comunității românești din Voivodina.

„Zilele Limbii Române” în regiunea Coslada, Spania

În perioada 27-31 august 2015, va avea loc la Coslada (Madrid, Spania), sub genericul „Zilele Limbii Române”, un amplu program cultural dedicat românilor din regiune.

Proiectul începe cu o serie de cursuri de formare şi metodica predării limbii române și a materiilor de studiu în limba română. Acestea se vor desfăşura la Liceul Timon din Coslada (Madrid), Spania şi sunt gratuite.

Programul se va încheia cu un concert susținut de formația Pasărea Colibri, pe 30 august 2015, în Piața Recinto Ferial, începând cu ora 19.00. Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vlady Cnejevici și Teo Boar vor cânta în fața românilor din Coslada melodii cunoscute ale legendarei trupe, selecţii de pe albume precum „Cântece de bivuac“, „În căutarea cuibului pierdut“, „Încă 2000 de ani“ etc. Accesul la eveniment este liber.

Spectacol folcloric al ansamblului „Rapsodia Călimanilor“ la Graz, de Ziua Limbii Române

In spatiul austriac, Ziua Limbii Române va fi marcata printr-un spectacol de muzică şi dansuri folclorice susţinut de ansamblul „Rapsodia Călimanilor“. Evenimentul va avea loc joi, 27 august 2015, la ora 19.00, la Minoritensaal (Mariahilferplatz 3) din Graz. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României la Viena, Consulatul Onorific al României la Graz şi Minoritenkonvent Graz.

Ziua Limbii Române este sărbătorită la Lisabona

Joi, 3 septembrie, între orele 15:00 și 19:00, ICR Lisabona va celebra Ziua Limbii Române printr-un eveniment care va oferi publicului portughez ocazia de a cunoaște mai bine România. La sediul ICRL din Rua do Barão nº 10, participanții vor putea asista la minicursuri de limba română cu tematici diverse: noțiuni generale despre istoria și geografia României, asemănări și deosebiri între limbile română și portugheză (similitudini semantice/ fonetice, „falși prieteni”), evocări ale unor personalități românești, informații turistice despre România, lecții culinare demonstrative finalizate cu degustarea produsului prezentat. Intrarea este liberă.

Ziua Limbii Române la Istanbul

Cu ocazia "Zilei Limbii Române", Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul organizează o campanie de promovare online a limbii române, un curs introductiv de limbă română pentru copii şi o proiecţie de film documentar.

Joi, 27 august 2015, ora 17:00, la sediul ICR Istanbul va avea loc cursul demonstrativ de limba română care vizează prezervarea identităţii etnice prin învăţarea şi utilizarea limbii române de către copiii proveniţi din familiile mixte şi promovarea în rândul membrilor comunităţii româneşti din Republica Turcia a cursurilor de limba română pentru copii, organizate de către Institut. Cursul va fi urmat de proiectia filmului documentar "The Old-Time Village in the ASTRA MUSEUM", de Dumitru Budrala, produs de ASTRA FILM şi CNM ASTRA, 2012.

Evenimentele dedicate Zilei Limbii Române sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor, in parteneriat cu autoritati locale din tarile in care au loc manifestarile.