Casa de licitatii Christie's din Londra a vandut miercuri un ou Faberge foarte rar, aflat in colectia familiei Rothschild pentru mai bine de un secol, pentru pretul record de 18.5 milioane de dolari. Este cea mai mare suma platita pentru o creatie Faberge, dupa ce un altul se vanduse in 2002 pentru suma de 9.6 milioane dolari, la New York.

Tarul rus Alexandru III a comandat pentru prima oara lui Peter Carl Faberge un astfel de ou in 1885, pentru a-l oferi Tarinei Maria Fedorovna in dar, cu ocazia Pastelui. Cum Faberge a realizat o piesa superba - ce avea inclusiv o gaina din aur, o coroana miniaturiala de diamant si chiar un ou de rubin, tarina a fost mai mult decat incantata de dar.

Atat de mult, incat tarul a continuat sa comande in fiecare an un astfel de ou, ajungand repede la o colectie unica si nepretuita. Dupa moartea tarului, in 1894, fiul sau Nicolai a pastrat traditia, iar numarul creatiilor Faberge a continuat sa creasca pana la Revolutia Rusa din 1917. In total, Faberge a realizat peste 50 astfel de oua pentru familia imperiala rusa, dar, din pacate, o parte din ele s-au pierdut in tumultul revolutiei.

Dar oul Faberge care provine din colectia Rothschild este special, fiind doar unul din cele 12 piese cunoscute, realizate la standarde imperiale pentru clienti particulari, alesi cu atentie de artist. Oul a fost cumparat de Edouard Ephrussi, iar sora acestuia, Beatrice, l-a dat mai departe ca dar de nunta cuplului Edouard Alphonse de Rothschild si Germaine Halphen, casatoriti in 1905. A fost una dintre cele mai importante si mediatizate casatorii din istoria familiei. Unicul fiu al baronului Alphonse James de Rothschild (1827-1905), Edouard era mostenitorul unui adevarat imperiu financiar, pe care avea sa il extinda, dovedindu-si talentul de bancher si om de afaceri. Casatoria a avut loc pe 1 martie 1905, si chiar Germaine Alice Halphen provenea dintr-o familie mai modesta, s-a dovedit destul de fericita. De atunci, acest ou Faberge foarte rar a ramas in colectia Rothschild.

In ciuda pretului, raritatea si valoarea istorica a acestei creatii Faberge au facut ca oul sa fie cumparat in doar 10 minute, de un colectionar rus, care si-a pastrat anonimatul.